Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
EKOLOGIJA / Sport / UKRATKO
Np Krka: Rekreativna utrka “Rogovo-Roški slap”

Np Krka:
Rekreativna utrka “Rogovo-Roški slap”

utrka-krka

Organiziranjem prve rekreativne utrke „Rogovo – Roški slap“, u subotu 17. rujna u 10 sati, Np Krka će otvoriti tri nove poučno-pješačke staze.

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružuje obilježavanju Europskog tjedna kretanja od 16. do 22. rujna, organizacijom prve rekreativne utrke od Rogova do Roškog spala koja će spojiti tri nove poučno-pješačke staze: Rogovo-Rupe(2 300 m), Laškovica-Žižići -Roški slap(3 300 m) i Roški slap-Uz ploču(1 500 m).
Nove staze na srednjem toku rijeke  Krke uređene su u cilju promocije posjetiteljske infrastrukture i omogućavanja kvalitetnijeg boravka u zaštićenoj prirodi, navode iz Parka te ističu kako su obnovljeni putovi  kojima se lokalno stanovništvo nekada koristilo za dolazak do rijeke ili do svog zemljišta na širem području Roškoga slapa. Staze će svečano biti otvorene rekreativnom utrkom, kao doprinosom sportskoj rekreaciji i aktivnom boravku u prirodi.
Utrka „Rogovo – Roški slap“ održat će se u subotu, 17. rujna, u 10 sati na stazi s otiskom povijesti, koja je nastala spajanjem većeg dijela triju novih poučno-pješačkih staza, ističu iz Parka.
Okupljanje počinje već u 9 sati, navode iz Parka, kako bi se sve sudionike koji u osobnom aranžmanu dolaze do makadamskog puta iznad naselja Rupe za Rogovo na vrijeme prebacili do starta. Prijevoz za sudionike utrke je osiguran od početka toga puta (raskrižja s kapelicom sv. Ante, skretanja za Ljubičiće) do starta (3,8 km). U startnoj zoni sudionici će se moći prijaviti za utrku i dobiti informacije o stazi i svim ostalim aktivnostima.
Sudionici će dobiti svoj natjecateljski broj radi lakše identifikacije, a staza će biti označena (trakama, zastavicama i strelicama), uz asistenciju timova. Na stazi će biti asistenti (djelatnici Parka, članovi društva 08 Forca Šibenik, članovi spasilačke službe), koji će biti na usluzi sudionicima i paziti da priroda ostane očuvana.
Vrijeme prosječnog kretanja po stazi iznosi 1 h, a duljina staze, ako se prođe točno zadanom rutom od starta do cilja, iznosi 9 km, pa će prolazak kroz cilj biti zabilježen postignutim vremenom. Utrka završava prolaskom kroz cilj posljednjeg sudionika, bez obzira na njegovo vrijeme (predviđeno ukupno vrijeme trajanja utrke iznosi 2 h).
Na startu će svim sudionicima biti podijeljena voda, a na stazi će imati još tri pozicije s osvježenjem: 1. vidikovac Laškovica, 2. most Roški slap, 3. vidikovac Ploča.
Sve informacije o utrci i prijavi na nju možete dobiti od društva “08 Forca Šibenik“ na e-mail adresi forca08@hotmail.com Prijaviti se mogu svi, bez obzira na dob, i na sam dan utrke, odnosno na njezinom startu. S obzirom da je riječ o utrci rekreativnog karaktera, sudionici mogu na dvama mjestima skratiti dio staze, odnosno odustati.
Tijekom obilježavanja Europskog tjedna(od 16. do 22. rujna) kretanja svi posjetitelji poučno-pješačke i biciklističke staze od Skradinskog mosta do Skradinskog buka  ostvaruju popust na ulaznicu u Nacionalni park „Krka“ uz predočenje kupona. Kupon se može preuzeti na ulazu u Park na Skradinskom mostu i zamijeniti za ulaznicu po promotivnoj cijeni na recepciji kampa na Skradinskom buku. Odrasli će tako moći posjetiti Park za 65 kn a djeca od 7 do 18 godina u pratnji roditelja po cijeni od 35 kn.

utrka-krka-trasa

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI