Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Novi požar u Impol-TLM-u: Ozlijeđena dva vatrogasca, postrojenje bez većih šteta

Novi požar u Impol-TLM-u:
Ozlijeđena dva vatrogasca, postrojenje bez većih šteta

TLM - Tomaž Smolar i Branko Morić 100316 (6)U šibenskom Impol-TLM-u novi požar. Samo par mjeseci nakon izbijanja vatre na najvrijednijem dijelu TLM-ovih Valjaonica, valjačkom stanu V24, u svibnju ove godine, danas je ponovo iz TLM-a stigla neugodna vijest o novom požaru u Tvornici aluminija. Plamen se pojavio, kako su priopćili iz IMPOL- TLM -a, na valjačkom stanu VF1 u Valjaonici folija.

Operater na stroju pravodobno je zamijetio plamen i trenutno intervenirao uključivanjem baterije za gašenje vatre, tako da je praktički šteta na postrojenju zanemariva. Sustav za dojavu i gašenje požara na bazi CO2 funkcionirao je bez greške, kažu u TLM-u, ali se situacija iskomplicirala naknadno, kada su vatrogasci , nakon što je požar ugašen, krenuli u obilazak i pritom se dogodio incident u kojemu su zbog udisanja ugljičnog dioksida stradala dva vatrogasca. Oba su upućena na bolničku obradu, i kako smo obaviješteni, izvan životne opasnosti su.
– Takvi se požari često događaju u ovakvim postrojenjima, ali požar je bio uredno tretiran i odmah je ugašen, tako da u Valjaonici folija nema većih šteta. Zakompliciralo se – kazao nam je direktor Impol-TLM-a Tomaž Smolar – kad je sustav ispustio CO2, a jedan od naših vatrogasaca upao je u jamu u kojoj je već bila veća količina ugljičnog dioksida, pa ga je drugi vatrogasac pokušao izbaviti, u čemu nije uspio, ali je ugrozio i vlastiti život. Srećom, sve je prošlo dobro, jer su oba, kako smo informirani, izvan životne opasnosti. Nažalost je do toga došlo, a nije trebalo, da se vatrogasac nije kretao izvan predviđenih koridora. Dakle, sam požar nije značajan jer je odmah ugašen, problem je nastao kod intervencije vatrogasaca i operatera koji su obilazili sustav i doživjeli nesreću – objašnjava Smolar.

TLM - prvi blokovi aluminija stigli u tvornicu (4)Inače, topla valjaonica, na kojoj je požar izbio u svibnju ove godine, pri čemu je nastala višemilijunska šteta, ali nisu stradali vitalni dijelovi postrojenja, radi od 1. rujna punim intenzitetom, napominje nam direktor Tvornice. Taj je stroj uvezen iz Engleske i instaliran prije 15-ak godina u TLM-u kao, u to vrijeme, zadnja riječ tehnologije u aluminijskoj industriji, a njegova je vrijednost bila preko 200 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Sva sreća da ga požar nije trajno uništio, te je nakon višemjesečne reparature ponovo u funkciji.
– Sve funkcionira normalno i u skladu s planovima Uprave, a nadam se da će i Valjaonica folija već sutra ili prekosutra, također, nastaviti s radom, čim se napune sustavi za gašenje vatre – uvjerava nas direktor Smolar.
Ovo je drugi požar u TLM-u otkako ga je preuzeo, zasad kao zakupac, Impol. Tkogod bi pomislio da je netko bacio uroke na šibensku Tvornicu aluminija, otkad njome upravljaju Slovenci…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI