Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
Na GOOD-ovom predizbornom sučeljavanju stranke potvrdile važnost obrazovanja

Na GOOD-ovom predizbornom sučeljavanju stranke potvrdile važnost obrazovanja

Na predizbornom sučeljavanju u kojem je u fokus stavljeno obrazovanje, GOOD inicijativa okupila je u četvrtak u Zagrebu predstavnike vodećih stranaka i izbornih koalicija, koji su potvrdile važnost obrazovanja u svojim programima.
Predizborno suèeljavanje "Obrazovanje u fokusu"

Predizborno sučeljavanje “Obrazovanje u fokusu” u organizaciji GOOD inicijative/Foto:HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na predizbornom sučeljavanju u kojem je u fokus stavljeno obrazovanje, GOOD inicijativa okupila je u četvrtak  u Zagrebu predstavnike vodećih stranaka i izbornih koalicija, koji su potvrdile važnost obrazovanja u svojim programima.

Kako bi u izbornoj kampanji naglasila važnost obrazovanja kao ključne javne politike GOOD inicijativa organizirala je predizborno sučeljavanje pod nazivom: Obrazovanje u fokusu. Na sučeljavanju su sudjelovali : Đuro Njavro, Hrvatska demokratska zajednica; Neven Budak,Narodna koalicija; Branimir Bunjac, Živi zid; Dražan Dizdar, koalicija Nema prodaje; Vlatka Vukelić,Domovinska koalicija, Jelena Pavičić Vukičević, koalicija Za premijera te Ivica Puljak, Pametno.
HDZ smatra sve komponente obrazovanja i znanost strateškim pitanjem za opstanak društva, naglasio je Đuro Njavro, dodavši kako je ulaganje u ljude put da sudionici akademske zajednice budu konkurentni.
Hrvatske je pred velikim promjenama u tehnologijama i naša strategija obrazovanja, koju treba ažurirati, treba prilagoditi da mladi sudjeluju u tržišnoj utakmici, kazao je Njavro
Neven Budak iz Narodna koalicije rekao je da se promjene u obrazovanju moraju početi odmah, jer, kazao je,  „da ne daju rezultat kroz neko dulje razdoblje“.
Svakim danom zaostajemo za razvijenim zemljama Europske unije. Suviše govorimo o ‘Cjelovitoj kurikularnoj reformi’, a rijetko spominjemo obrazovanje odraslih, što je ključan problem Hrvatske, dodao je Budak.
Živi zid vodi istinske, konkretne promjene. Obrazovanje u našem program zauzima važnu stavku, zajedno s zdravstvom. Država mora biti prijatelj mladih, kazao je Branimir Bunjac.
Jelena Pavičić Vukičević iz Koalicije za Premijera, smatra da treba nastaviti raditi na implementaciji Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije (SZOT) jer Hrvatske ne smije konkurirati na tržištu jeftinom radnom snagom, nego inovativnim tehnologijama i dodatnom vrijednošću.
Moramo spojiti zelenu Hrvatsku s plavom Hrvatskom, kazala je Pavičić Vukičević. Smatra da se ostvarenje Strategije ne može očekivati bez korištenja resursa.
Ivica Puljak iz stranke Pametno ustvrdio je kako je Hrvatska mogla biti puno bolja zemlja da je obrazovanje ranije bilo važno. Potrebno je biti brutalan u provedbi SZOT-a. Smatramo da je cjelovita kurikularna reforma bila najbolja izmjena koja se dogodila u hrvatskoj državi, kazao je, dodavši da će nastaviti tamo gdje je zaustavljena.
Vlatka Vukelić iz Domovinske koalicija ne smatra da trebaju rapidne promjene, jer, kako ocjenjuje, odgoj i obrazovanje je dugotrajan i kompleksan proces, koji je poseban izazov i nastavnicima i učiteljima. Provode ga živi ljudi i oni su podložni pritiscima, kazala je Vukelić, dodavši da se nastava trena rastereti  i „omogućiti školovanje na isti način svoj djeci u Hrvatskoj”.
Govoreći o motivima sazivanja današnje rasprave, organizatori iz GOOD inicijative su ustvrdili kako je na promišljanje obrazovanja i njegovo visoko pozicioniranje u programima političkih stranaka, utjecaj imalo ‘stopiranje Cjelovite kurikularne reforme’, suprotno SZOT-u, te prosvjed „Hrvatska može bolje“ putem kojeg je 50.000 građana zahtijevalo da se reforma provede do kraja po načelima stručnosti i transparentnosti.
Kod vodećih političkih opcija obrazovanje je naglo izbilo među glavna programska područja, ocijenili su.
 Organizatori skupa zaključili su da Narodna koalicija  te stranke „Pametno“ i Koalicije za premijera jasno izriču potrebu i nužnost sustavnog provođenja važeće Strategije, a Narodna koalicija i stranka „Pametno“ naglašavaju i nastavak Cjelovite kurikularne reforme bez političkih pritisaka. Istodobno, tvrde iz GOOD inicijative, izborni programi HDZ-a, MOST-a i Domovinske koalicije se ‘ni jednom riječju ne referiraju na taj strateški dokument Hrvatskoga sabora’, već spominju „reformu obrazovanja“, „strategiju odgoja i obrazovanja“ i sl.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI