Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Ministri okoliša EU-a postigli dogovor o ubrzanoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi

Ministri okoliša EU-a postigli dogovor o ubrzanoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi

eu-parlament

Ministri okoliša zemalja članica EU postigli su u petak u Bruxellesu dogovor o kolektivnoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi, čime se otvara put da taj sporazum stupi na snagu već sljedeći tjedan.

– Sve zemlje članice dale su zeleno svjetlo za ubrzanu ratifikaciju Pariškog sporazuma. Ono što se neki smatrali nemogućim sada je postalo stvarnost, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
U priopćenju Europske komisije današnji dogovor ministara naziva se povijesnim potezom kojim je Pariški sporazum vrlo blizu stupanja na snagu.
– Moramo i možemo predati budućim generacijama stabilniji svijet, zdraviji planet, poštenije društvo i prosperitetnija gospodarstva. To nije san, to je realnost i to možemo postići. Danas smo se tome približili, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Pariški sporazum, postignut s ciljem zaustavljanja zagrijavanje planeta, treba biti ratificiran u najmanje 55 zemalja, koje imaju najmanje 55 posto svjetske emisije stakleničkih plinova. Do 29. rujna sporazum je ratificiran u 61 zemlji, koje predstavljaju 48 posto emisije stakleničkih plinova. Među zemljama koje su već ratificirale Pariški sporazum su Sjedinjene Države i Kina.
Dogovor postignut u petak treba još podržati Europski parlament, koji o tome može glasovati već u sljedeći utorak, 4. listopada, i time bi Pariški sporazum stupio na snagu.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI