Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Živa stijena (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministarstvo kulture:
Projekt ‘Peškarija’ čeka ‘osiguranje padine stijenske mase’

Živa stijena (Foto: Tris/H. Pavić)
'Peškarija' danas (Foto: Tris/H. Pavić)

‘Peškarija’ danas (Foto: Tris/H. Pavić)

Ispostavilo se da su glasine kako za koji dan kreće gradnja poslovno-stambenog objekta na mjestu Stare peškarije u Šibeniku zapravo samo – glasine.  Iz Ministartva kulture javljaju kako je novi projekt investitora tek u postupku izdavanja konzervatorskog mišljenja.

Gradnja na Staroj peškariji već godinama je predmet javnog, ali i upravnih i sudskih sporova, kao i unutarnjih potresa u Konzervatorskom odjelu, zbog kojih je svojevremeno bila poduzeta i istraga Uskoka i unutarnja revizija svih konzervatorskih postupaka Odjela, te su dva pročelnika dala ostavke ‘iz osobnih razloga’. Nakon propalih najava investititora ‘Jadran kapitala’ o početku gradnje prošle jeseni, nedavno se pojavila glasina da građevinski strojevi samo što nisu stigli na Peškariju. No, od ‘stranke u postupku’ iz upravnog spora saznajemo da lokacijska dozvola još uvijek nije pravomoćna, a iz Ministarstva kulture da za izmjenjeni i dopunjeni geotehnički projekt sanacije i osiguranja padine uz planirani stambeno-poslovni kompleks još uvijek još nije izdano konzervatorsko mišljenje.

Odgovor na novinarski upit kojeg smo jutros dobili od Ministarstva kulture prenosimo u cijelosti:

Konzervatorski odjel u Šibeniku kao nadležno tijelo Ministarstva kulture ne raspolaže informacijom o početku gradnje stambeno poslovnog objekta na lokaciji tzv. Peškarija u Šibeniku.

Za predmetnu gradnju Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao je rješenje o prethodnom odobrenju od 15. srpnja 2015. godine, na temelju glavnog projekta u kojem je, u odnosu na prethodni, izmijenjeno rješenje temeljenja građevine na način da je s konzervatorskog gledišta prihvatljivije.

Mogućnost izgradnje na ovoj lokaciji i arhitektonsko rješenje stambeno poslovne građevine prihvaćeni su od strane Konzervatorskog odjela u Šibeniku u prethodnim postupcima temeljem važeće prostorno planske dokumentacije.

U međuvremenu je od strane investitora Konzervatorskom odjelu u Šibeniku dostavljen projekt „Izmjene i dopune glavnog geotehničkog projekta sanacije i osiguranja padine stijenske mase ex. Stara Peškarija, Šibenik od lipnja 2016. godine, koja se stijenska masa nalazi na sjevernom rubu parcele predviđene građevine. Ovaj projekt trenutno je u postupku izdavanja konzervatorskog mišljenja.

 S poštovanjem, 

Ministarstvo kulture

 

‘Izmjene i dopune glavnog geotehničkog projekta sanacije i osiguranja padine stijenske mase ex. Stara Peškarija’ bilo je potrebno napraviti jer se ispostavilo da bi građevinski radovi, zajedno s Butom Harolda Bilinića, mogli ugroziti i ionako ugroženu živu stijenu na kojoj je niz privatnih kuća koje su pod konzervatorskom zaštitom. Naime, u kolovozu prošle godine ta živa stijena se počela urušavati i kamene gromade teške nekoliko tona pale su se u dvorište nekadašnjeg restorana ‘Peškarija’, odnosno vrt nekadašnjeg dominikanskog samostana.  Konzervatori, među ostalim, štite i fenomen gradnje na živim stijenama i moguće sanacije statike moraju biti izvedene decentno, a iz Konzervatorskog odjela svojedobno su poručili da nikakvo betoniranje ne dolazi u obzir.

Živa stijena (Foto: Tris/H. Pavić)

Ubijanje žive stijene (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI