Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Milorad Pupovac u Nu2:
‘Stanje na Filozofskom fakultetu je nedopustivo’

Milorad Pupovac (Foto: HTV)
Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Milorad Pupovac (Foto: HTV)

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, potpredsjednik SDSS-a i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Milorad Pupovac, gostovao je u prvoj jesenskoj emisiji “Nedjeljom u 2”.

Tema koja se aktualnošću nametnula, bio je dakako referendum u BiH. – Nadam se da ono čega nije bilo prije, da će ga biti poslije referendumam – razuma i spremnosti da se razgovara.Politički lideri triju naroda moraju početi preuzimati odgovornost o tome kako će biti uređena BiH – rekao je Pupovac. – Referendum je za Milorada Dodika sigurno oportun, no pitanje je što to donosi u pogledu ukupnih odnosa u BiH. Volio bih da do referenduma nije došlo.
Što se, pak, Pupovčevog javnog protivljenja imenovanja Zlatka Hasanbegovića ministrom tiče, gost Aleksandra Stankovića rekao je: – Naše pozicije su ljudima iz HDZ-a poznate od ranije, bili smo spremni podržati HDZ ukoliko je on stranka desnog centra. Hrvatskoj treba snažna stranka desnog centra, a mi želimo da manjine u Hrvatskoj budu priznate. Oni koji nisu spremni priznati manjine, ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski kulturni i politički prostor ne mogu biti naši partneri – ustvrdio je Pupovac, koji je pojasnio i glasine vezane za njegovo navodno inzistiranje da postane potpredsjednik Vlade:
– Ja sam usmjeren na parlament i posao na Filozofskom fakultetu. Što se tiče pozicije u Vladi, bilo bi dobro da zastupnici manjina budu zastupljeni i da imaju funkcionalno prisustvo kad je u pitanju nadzor provođenja sporazuma. O svim oblicima participacije ćemo tek razgovarati i kada se usuglasimo onda ćemo ih reći. Bez razgovora ne želimo ni na kakav način licitirati time.
– Kad god se netko iz srpske politike usmjeri na suradnju sa strankama desnog centra, onda se postavlja pitanje je li taj Tuđmanov, Sanaderov Srbin… – nastavio je Milorad Pupovac. – Sada su odnosi drugačiji nego 1996. i 2004. – rekao je Pupovac, objasnivši da se ne dodvorava Andreju Plenkoviću. – On prema objektivnim mjerilima ima obrazovne, profesionalne pa i političke karakteristike, koje ga stavljaju u vrlo visok rang i u europskim razmjerima. Konačno imamo jednu osobu koja ima takve karakteristike da ga ne moramo provjeravati.
O predsjedniku SDP-a na odlasku Zoranu Milanoviću, Milorad Pupovac je rekao: – On nije jednostavan čovjek za razgovor. I zbog toga što zna biti previše otvoren i koristiti jezik koji nekad nije ni dopušten u javnom prostoru. Neke od formulacija koje je rekao su bile uvredljive i za Srbe i za Hrvate. Što se tiče ‘majke lekarke’ to je nešto što se ni u kavani ne bi smjelo čuti od ljudi koji znaju što je riječ i što znači. Ali Milanović je mnogo kompleksnija i pozitivnija osoba nego što se da iščitati iz tih epizoda.
Za kraj emisije ostavljena je tema pobune na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. – Stanje na Filozofskom fakultetu je nedopustivo. Dio mojih studenata dekan deklarira kao teroriste. Ja sam protiv povezivanja fakulteta jer je neophodno sačuvati temelje našeg Ustava kad je u pitanju znanstvena zajednica. Legitimno je da se studenti bore da se mogu zaposliti nakon završetka studija, bez da netko ima prednost. Ovi studenti se bore za budućnost akademske i znanstvene neovisnosti. Oni koji ih napadaju nisu ništa bolji od onih koji su to radili prije 40 ili 50 godina – poručio je Pupovac.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI