Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Krešo Beljak: U HSS-u nema mjesta za “navijače” drugih stranka

Krešo Beljak:
U HSS-u nema mjesta za “navijače” drugih stranka

Konferencija za medije Kreše Beljaka

Konferencija za medije Kreše Beljaka/Foto:HINA/ Dario GRZELJ

HSS će sa svojih 5 saborskih zastupnika biti konstruktivna opozicija, istaknuo je predsjednik HSS-a Krešo Beljak na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je potvrdio kako je suspendirao 100 članova stranke uključujući Marijanu Petir i Darka Korena.

– HSS će sa svojih 5 saborskih zastupnika biti konstruktivna opozicija i sve ostale priče koje kruže o nekakvom raskolu jednostavno nisu istinite, istaknuo je Beljak te dodao kako je to zajednička odluka saborskih zastupnika stranke.
Beljak je zadovoljan izbornim rezultatom stranke i preferencijalnim glasovima, koji pokazuju da HSS raste.
– Prošle godine smo dobili 36 850 preferencijalnih glasova, a ove godine 34 858. Dakle nešto manje ali uzimajući u obzir puno lošiji odaziv birača taj je rezultat bolj. I po prvi puta, nakon niza godina, pokazuje rast. Mršavi, ali ipak rast glasova HSS-a – kazao je Beljak.
Dodao je kako je rezultat HSS-a mogao biti i daleko bolji da nije bilo otvorene i često neugodne opstrukcije od jednog dijela dužnosnika HSS-a, a riječ je o ljudima koji su u kampanji otvoreno radili za neke druge.

Dosta je frakcijskih borbi unutar stranke

– Ja nisam na to htio reagirati u kampanji kako ne bi radili pomutnju no Glavni odbor HSS-a je uoči izborne kampanje donio određene odluke i to apsolutno većinom glasova. Među tim odlukama je stajalo da će svi oni, kod kojih će rezultat glasova za kandidate HSS-a bitno odudarati od stanja na terenu i od broja članova, biti sankcionirani. Da ne bi previše komplicirali, ja sam odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Odlučio sam iskoristi statutarne mogućnosti te ću upotrijebiti svoje ovlasti i privremeno udaljiti iz stranke oko 100 članova. Među njima su najeksponiranija i najzvučnija imena Darko Koren i Marijana Petir.
Kako je kazao Beljak, suspenzija ne znači i njihovo izbacivanje, nego pokretanje postupka na koji se svi oni imaju pravo žaliti pred stranačkim tijelima te tako objasniti svoje ponašanje unutar same kampanje. Sve one koji su suspendirani  Beljak je pozvao da se tijekom postupka suzdrže od bilo kakvih izjava i javnih nastupa.
– Moram napomenuti kako frakcijske borbe unutar HSS-a traju više od 10 godina. Određene stvari su se gurale pod tepih dugi niz godina i to je možda jedan od najvećih razloga što je HSS u posljednjih 10 godina izgubio gotovo 80 posto svojeg biračkoga tijela. Sada se vraćamo, no da bi se uspješno vratili potrebno je tim stranačkim frakcijskim borbama stati na kraj. Ja sam to spreman i u ovom trenutku krećemo u konsolidaciju stranke. Biti ćemo stanka, biti ćemo ekipa i nećemo razmišljati tko s kim pije kavu, a tko navija za HDZ ili SDP. Toga je u HSS-u dosta i danas je početak novog HSS-a, sa novim ljudima- ustvrdio je Beljak.

Nema mjesta za navijače drugih stranaka

Na novinarsko pitanje da iznese primjere opstrukcije izborne kampanje Beljak je naveo, već javnosti poznati, primjer  Momira Karina,  predsjednika županijske organizacije stranke u Imotskoj krajini koji je pozivao birače “da svoj glas ne daju jugoslavenima, nego Milanu Kujundžiću”.
– Što bi smo mi trebali. Kako bi se to drugačije sankcioniralo. Što je to nego bojkot, nema otvorenijeg bojkota. Gospođa Petir je na društvenim mrežama i cijelo vrijeme kampanje ponavljala da nije članica nijedne koalicije – kazao je Beljak te dodao kako je stranka u Marijanu Petir uložila dosta novca, a ona zauzvrat nije bila na listi, a mogla je donijeti dodatne glasove.
– Nitko u HSS-u nije na silu, ako nekome smeta ovakva politika HSS-a nije im mjesto u stranci- poručio je Beljak te podsjetio kako je za ulazak stranke u Narodnu koaliciju podržala velika većina članova Glavnog odbora stranke.
Novinari su tražili i dodatno obrazloženje za odluku o suspenziji čak 100 članova stranke i pitali o kojim je općinskim i gradskim organizacijama riječ.
– Ako imate općinsku ili gradsku organizaciju stranke koja ima 180 članova stranke, a dobije jedan, dva ili tri glasa onda je jasno da stranka tamo ne postoji ili je riječ o otvorenoj opstrukciji. U jednom i u drugom slučaju ti ljudi ne mogu biti dio bilo kakvog odlučivanja. Moramo se konsolidirati jer smo imali više takvih slučajeva na ovim izborima- kazao je Beljak.
Beljak je komentirao i optužbe za samovolju i kako je on taj koji ruši HSS.
-Pet godina smo imali samo jedan mandat u Saboru, sad ih imamo pet. Je li to rušenje HSS-a? – pitao je Beljak.
HSS nije ni SDP ni HDZ, navijanje u bilo kojem smjeru ne dolazi u obzir, zaključio je Beljak te istaknuo kako u stranci nema mjesta za “navijače” drugih stranaka i one koji dva dana prije izbora pozivaju da se glasa za kandidate HDZ-a.
Krešo Beljak se na konferenciji zahvalio biračima koji su dali glas kandidatima HSS-a. Zahvalio se i partnerima iz Narodne koalicije, prije svega  Zoranu Milanoviću,  te SDP-u, HNS-u  i HSU-u, na ukazanom povjerenju te izrazio nadu da će njihova suradnja u budućnosti biti jednako tako dobra kao što je bila i na ovim izborima.  Čestitao je HDZ-u i Mostu na izbornoj pobjedi i zaželio im da što prije sastave Vladu i da krenu raditi u interesu hrvatskih građana

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI