Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
PISMO / POLITIKA
Veljko kajtazi (foto: http://veljkokajtazi.com/wordpress/)

Kajtazi Bandiću:
Romska zajednica nije na prodaju, u to ćemo vas uvjeriti 11. rujna…

Veljko kajtazi (foto: http://veljkokajtazi.com/wordpress/)

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi uputio je oštro otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku i kandidatu za premijera Milanu Bandiću, a koje ima veze s dodjelom besplatnih udžbenika. ‘Romska zajednica nije na prodaju, a u to ćemo Vas još jednom uvjeriti 11. rujna!’, poručuje Kajtazi Bandiću. U nastavku je spomenuto pismo:

Poštovani gospodine Bandić,
Obraćam Vam se kako bih javno osudio Vaše neodgovorno ponašanje, razbijanje jedinstva romske zajednice i zloupotrebu proračunskog novca građana Zagreba u svrhu ostvarivanja političkih ambicija Vas i Vaših suradnika. Smatram da šira javnost čiju podršku tražite te građani Zagreba čiji novac zlouopotrebljavate, moraju znati posljedice Vaših odluka i način na kojih ih implementirate ne bi li uspjeli u svojim namjerama.
Skupština Grada Zagreba je na Vaš prijedlog, samo jedanest dana prije parlamentarnih izbora, usvojila nekoliko kontroverznih odluka, a među kojima je i Prijedlog zaključka o osiguravanju besplatnih udžbenika u osnovnim i srednjim školama za pripadnike romske nacionalne manjine za školsku godinu 2016. / 2017. godinu. Dio članova Gradske skupštine odmah je potom napustio sjednicu, upozoravajući Vas da to ne činite jer su prepoznali njihovu protuzakonitost i stvarnu svrhu. Pored toga, jasno se raspoznaje i njihov kratkoročni efekt, a poznato Vam je da je moj cilj dugoročno rješavanje pitanja romske zajednice.
Naime, vijest o navodnim “besplatnim udžbenicima” odjeknula je u romskoj zajednici, ali odmah zatim uslijedilo je veliko razočaranje, i mene osobno, ali i roditelja u romskoj zajednici. Iako bi bilo logično da se takva dobra odluka o besplatnim udžbenicima provede na nacionalnoj razini te da svi učenici, i to ne samo pripadnici romske nacionalne manjine, dobiju besplatne udžbenike – to se nije dogodilo. Naime, “uvjete i način isplate kao i subjekte” kojima će se izvršiti “isplata”, točkom 5. Zaključka odluke koju spominjem, “gradonačelnik uređuje posebnim aktom.”
Taj posebni akt zapravo nije akt, već se radi o kandidatkinji Vaše stranke Nuri Ismailovski koja ovih dana putuje kroz romska naselja i podobnim Romima, onim najugroženijim i najpotrebitijima, ukoliko se obvežu na političku lojalnost (op.a. “uvjeti isplate”) – dodjeljuje pakete s udžbenicima (ili drugim sadržajima?) te na privatne račune pojedinaca isplaćuje sredstva građana Zagreba (op.a. “način isplate”).
Još jednom ste dokazali da niste socijalno osjetljvi, već naprotiv, da najugroženije i najosjetljivije skupine, Vi i Vaši suradnici, koristite za stvaranje političkih podobnika. Još jednom izazivate gnjev većinskog stanovništva prema Romima, još jednom pokušavate razbiti jedinstvo koje smo stvorili dugogodišnjim radom.
U svim godinama na čelu Grada Zagreba ste imali priliku to učiniti i prije izborne kampanje, imali ste priliku zapošljavati Rome i nešto učiniti za njih, a to niste činili. Za svaku dobru inicijativu ću Vas i ubuduće kao predstavnik Roma i ostalih jedanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru podržavati, ali Vas ne mogu podržati u manipuliranju i iskorištavanju mojih sunarodnjaka kratkoročnim mjerama i na način na koji to trenutno činite.
Romska zajednica nije na prodaju, a u to ćemo Vas još jednom uvjeriti 11. rujna!
S poštovanjem, Veljko Kajtazi saborski zastupnik
M. Bandić - Foto TRIS/G.Šimac

M. Bandić – Foto TRIS/G.Šimac

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI