Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
UKRATKO
Izložba: “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.”

Izložba:
“Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.”

Izložba je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina.
borovo

FOTO: Štrajk u Borovu, srpanj 1988., arhiv Gradskog muzeja Vukovar

Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), u zagrebačkoj Galeriji Nova, večeras otvaraju izložbu “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.“

Izložba “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.” temeljena je na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina.
Njihovo istraživanje pod nazivom “Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo” prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.
Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i “uparivanje” istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja uzročno-posljedičnih veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji, ali i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike.
Krize u Borovu, kojeg su, zbog multietničkog karaktera njegovih radnika, Vukovarci običavali nazivati i “Jugoslavija u malom”, prikazane su kronološki, duž timeline-a koji se proteže cijelom galerijom, a koji završava datumom izlaženja posljednjeg broja Tjednika Borovo (21. lipnja 1991.). Činom selekcije i kompilacije odabranih tekstova iz ovog tjednika, objavljenih u razdoblju između 1988. i 1991. godine, i tiskanja njegovog “izvanrednog izdanja” izražavamo svojevrsni hommage najstarijem jugoslavenskom tvorničkom časopisu, koji je istraživačima Grupe Borovo predstavljao nezaobilaznu literaturu i polazišnu točku istraživanja, ali i nepresušan izvor informacija o samom kombinatu.
QR kodovi na zidovima galerije vode na web stranicu izložbe i projekta, dok sam galerijski postav od posjetitelja zahtijeva angažman u identifikaciji transformacije pozicije borovskih radnika u novonastalim okolnostima tranzicije ka kapitalizmu i početaka procesa prekarizacije rada, te otvara prostor za nove, progresivne i društveno odgovorne diskurse o borovskoj tvornici, ali i o samom gradu Vukovaru.
Izložba će biti otvorena do 7.listopada.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI