Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Izbori:
Besmislena šutnja, pa test inteligencije i praznik demokracije

Ilustracija (foto: printscreen N1)

 

Iz propalog saziva Hrvatskog sabora - Ilustracija (foto: printscreen N1)

Iz propalog saziva Hrvatskog sabora – Ilustracija (foto: printscreen N1)

Srećom po građane, noćas u ponoć je nastupila tzv. izborna šutnja, pa bi oko 2500 kandidata koji bi rado zasjeli u saborske fotelje, te zarađivali barem 15 tisuća kuna mjesečno neto, morali šutjeti o tome kao su oni izvrsni, a drugi političari loši, pokvareni, udbaši, jugoslaveni, lopovi  i tome slično. Doduše, izborna šutnja je pomalo besmislena, budući da ionako nitko tko ju prekrši neće za to nikako odgovarati. Uostalom, kao i za puno krupniji kriminal u ovoj državi te direktnu ugrozu državnih interesa, kakva uglavnom nikad ne bude primjereno i pošteno kažnjena. U  slučaju kršenja šutnje prijestupnici se neće morati ufati niti u Ustavni sud, jer kazne za to ionako ne postoje.

– Suzdržite se od izborne promidžbe u dane izborne šutnje, poštujte zakonske odredbe i sve što DIP bude naložio – poziva Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP)  izborne sudionike, stranke, koalicije i kandidate da je poštuju.

Dijaspora šuti od jučer

Dakle, u  Hrvatskoj je od ponoći na snazi dvodnevna šutnja pred nedjeljne parlamentarne izbore na kojima oko 3,8 milijuna birača prijevremeno bira novi saziv Hrvatskog sabora, a ta izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta. Međutim, naša dijaspora šuti unaprijed, odnonso već neko vrijeme: u inozemstvu, u 49 država gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, šutnja je počela dan prije, s prvim minutama petka i trajat će do nedjelje u 19 sati. No dijaspora šutjela ili ne ionako manje-više bira uglavnom jednu opciju, jer im je tako valjda rečeno prije 26 godina.
Za izborne šutnje zabranjeno je objavljivati izjave, intervjue, fotografije sudionika, kao i procjene izbornih rezultata, što je uglavnom budalasta i neprovediva odredba, posebice u vrijeme interneta, Facebooka, Youtubea i mobilne telefonije itd.
Svejedno, DIP je pozvao da za izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.
Iz propalog saziva Hrvatskog sabora - Ilustracija (foto: printscreen N1)

Iz propalog saziva Hrvatskog sabora – Ilustracija (foto: printscreen N1)

Medijske nakladnike podsjeća da su dužni iz programskih sadržaja ukloniti sve što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i slikovne linkove-oglase (banneri) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika. I to će trebati vidjeti.
– Svoje programe i kandidate izborni su sudionici mogli službeno predstavljati u proteklih 25 dana i sedam sati, toliko je, naime trajala službena kampanja kojom je “prošlo” gotovo 2. 500 kandidata
Drugi put u deset mjeseci hrvatski birači izlaze na birališta kako bi izabrali novi sastav parlamenta i posredno odlučili tko će formirati novu vladu.  Na posljednjim izborima za Sabor u studenom 2015. tijesno je pobijedila HDZ-ova Domoljubna koalicija koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom nezavisnih lista formirala Vladu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.
Tu su vladu obilježile stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred ljeto kada je HDZ, želeći izbjeći propitivanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i tadašnjem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje Oreškovićeve Vlade u Saboru što je saborska većina i učinila, po prvi put u modernoj Hrvatskoj – ističe HINA u svojem noćašnjem izvještaju.

Test inteligencije

Nakon pada Vlade, Sabor se sam raspustio, a hrvatski birači će njegov novi, deveti saziv birati u nedjelju, 11. rujna.  Bira se 151 zastupnik – 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.
Nedjeljni izbori drugi su parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijalni glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost.
Sretan vam praznik demokracije, a kojega neki ovaj put nazivaju i testom inteligencije biračkog tijela.
Slični testovi do sada nisu pokazali zavidne rezultate, no tko zna, valja pričekati prve službene rezultate testa koji će biti objavljeni u nedjelju u ponoć.
Iz propalog saziva Hrvatskog sabora - Ilustracija (foto: printscreen N1)

Iz propalog saziva Hrvatskog sabora – Ilustracija (foto: printscreen N1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI