Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Intervju/Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno: Želimo surađivati s onima koji ne prakticiraju političku trgovinu, klijentelizam i korupciju

Intervju/Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno:
Želimo surađivati s onima koji ne prakticiraju političku trgovinu, klijentelizam i korupciju

Pametno5Stranka Pametno dosad je bila splitska politička opcija koja se testirala isključivo na lokalnoj razini i kao rezultat dobila priliku participirati u Gradskom vijeću. U nedjelju, 11. rujna po prvi put izlaze na parlamentarne  izbore, nudeći svoj koncept moderne, građanske Hrvatske cijeloj zemlji,  a ne samo svome gradu. Jesu li Marijana Puljak i njezini sumišljenici prerano zakukurijekali, je li Hrvatska spremna za Pametno  a Pametno dovoljno pragmatično za  Hrvatsku? Kakva su im očekivanja i ambicije, i hoće li ih eventualni neuspjeh na parlamentarnim izborima dugoročno demoralizirati ili pak ojačati u namjeri da “pokore” širu političku scenu? O svemu tome razgovarali smo s Marijanom Puljak, čelnicom stranke, samo dva-tri dana prije izbora.

Zašto ne Pametno, koga to vrijeđa?!

– Neki vam zamjeraju što ste stranku nazvali Pametno, smatrajući da je pretenciozno, a i implicira da su svi drugi gluplji od vas. Što je zapravo bila vaša namjera, distinkcija od drugih ili apostrofiranje znanja i pameti?

Zašto ne naziv Pametno? Što ima loše u toj riječi i zašto bi naziv Pametno ikoga uvrijedio? Pametno je poziv svima da razmisle što bi bilo pametno u ovom trenutku za našu zemlju, Pametno je odgovor na pitanje „Kako?“, a ne laskanje taštini ili poruka drugima. Kao stranka smo izrasli iz inicijative “Za pametne ljude i pametan grad“, koja je u gradu Splitu svojim programom gradske politike promovirala koncept ‘Smart City’ – koncept cjelovitog i održivog grada široko prihvaćen u Europi i svijetu. Taj koncept modelira grad budućnosti kao moderan, otvoren, održiv te ekološki i društveno osviješten i mi želimo da gradovi u Hrvatskoj budu takvi. Uključiv, pametan i održiv rast je temelj i razvojnih politika EU-a.

– Reklamirate se kao jedini izbor liberalne građanske Hrvatske. Je li Pametno liberalno s obzirom na razinu ljudskih prava i sloboda koje zagovarate ili na koncept liberalne ekonomije koja , ipak, ima sve manje pobornika?

Mi živimo građanske vrijednosti, građani to prepoznaju i zato nam daju podršku. Pametno je umjerena stranka koja zastupa vrijednosti Ustava Republike Hrvatske i civilizacijske tekovine liberalne demokracije. A te vrijednosti svi jako dobro znamo: jednakost, građanska prava i slobode, slobodni izbori, demokratski višestranački sustav, ekonomske, poduzetničke i tržišne slobode, pravo na rad i sloboda rada, antifašizam. Zalažemo se dakle za modernu, otvorenu, tolerantnu i građansku Hrvatsku. Možda druge stranke premalo zastupaju i doista žive te vrijednosti. U našem programu zalažemo se za poticanje i olakšavanje poduzetništva te javno zdravstvo i školstvo dostupno svima.Pametno11

– Vaš je slogan “zaokrenimo Hrvatsku”. Za koliko: pun krug, pola kruga, u suprotnom smjeru?

Ako napravimo puni krug, vratit ćemo se na isto mjesto, zar ne? Mislim da nitko u Hrvatskoj to ne želi. Političke stranke koje vladaju zemljom proteklih 25 godina dovele su je na rub ponora i to želimo zaokrenuti. Osjećamo da je u zemlji sve naopako, a mi želimo promijeniti smjer u gospodarstvu, u zaštiti ljudskih prava, tekovina i vrijednosti razvijenog svijeta. Već dugo stagniramo kao država, tapkamo u mjestu ili se čak i vraćamo korak unatrag, sve zahvaljujući modelima upravljanja kakve danas imaju tzv. „velike“ stranke. Pametno će to promijeniti i Hrvatsku dovesti na kolosijek za budućnost. Kao država naprosto moramo uhvatiti korak s modernim zapadnoeuropskim zemljama, i u gospodarskom i političkom smislu, a današnji smjer vodi Hrvatsku u propast.

– Sve se više čini da Hrvatska ide unazad, da je danas konzervativnija i retrogradnija no ikad. Sjetimo se samo referenduma o braku, a problematizira se i pravo žena na abortus, LGBT zajednica još uvijek ima potrebe paradama dokazivati svoje pravo na različitost…Kako objašnjavate taj hrvatski rikverc?

Dobro ste primijetili da smo krenuli u rikverc, to upravo želimo i promijeniti. Žalosno je da danas u društvu ponovo dovodimo u pitanje neke civilizacijske vrijednosti koje smo već dosegnuli i koje su ugrađene u naš Ustav i zakone. Glasnogovornica tih skupina Željka Markić u ovoj je kampanji već pozivala građane da ne glasaju za Pametno i optuživala nas za nekakav samo njoj poznat izborni inženjering. Te skupine žele da svi mislimo jednako, da se vratimo u neko lošije vrijeme, da se okrenemo od budućnosti i postanemo država koja ne održava ni minimum ljudskih prava. To su srećom samo manje skupine čije je namjere društvo već počelo prepoznavati i koje će napustiti njihovi pobornici. Već ih napuštaju, oni to jako dobro osjećaju i odatle tolika nervoza i sila u namjeri da se svima nametne vlastito viđenje svijeta.

Povratak vjeronauka u religijsku zajednicu

– Hrvatska se sve više klerikalizira, iako je prema Ustavu sekularna država, ali se čini da bez Crkve više nema relevantne društvene odluke. Od totalitarne, ateističke, idemo prema total(itar)no klerikalnoj državi. Netko je već zaokrenuo Hrvatsku… ?

Istupi u kojima se s oltara daju izričite upute za koga glasati, a za koga ne – nisu prihvatljive u suvremenom društvu. Treba reći ipak da u Crkvi ima dostojnika kojima je to jasno i koji su se i u ovoj kampanji ogradili od takvih istupa svojih kolega. Nažalost, većina drugačije misli ili šuti. Sama Crkva od toga nema nikakve koristi, dapače, uvjerena sam da ima samo štete i da takve političke propovijedi samo odbijaju ljude od vjere. Pametno smatra da država treba biti sekularna, što znači da Crkva treba biti odvojena od države. To uključuje i povratak vjeronauka u religijsku zajednicu. Tu nema ništa loše, nije to zabrana vjeronauka, a opet zbog tog smo stajališta postali meta napada.Pametno8

– Je li na djelu fašizacija Hrvatske, uz istodobno negiranje hrvatskog antifašizma, o čemu se sve više govori i kod kuće i izvan nje? Činjenica je da smo imali ministra kulture koji je otvoreno revidirao povijest i rehabilitirao ustašku NDH. Kako to komentirate?

Ministar kulture je čak nijekao da antifašizma nema u Ustavu, iako se Hrvatska izvorišnim osnovama odredila kao antifašistička zemlja, nasuprot NDH, afirmirajući odluke ZAVNOH-a kao temelj državnosti. Tu ne bi trebalo biti spora kod svih koji poznaju povijest, ali povjesničar Hasanbegović to je poricao, da bi ga istomišljenici kasnije izvlačili navodeći da riječi antifašizam u Ustavu nema. Ima, u izvorišnim osnovama i to među temeljima hrvatske državnosti. Nažalost Hrvatske, skupine koje zazivaju rehabilitaciju fašizma dobile su u ministru kulture i povjesničaru svog predvodnika. Nadajmo se da više od toga neće biti. Ti ljudi kao da zaboravljaju da je i prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman bio antifašist, general i da se u II. Svjetskom ratu borio protiv fašista. Oni kao da misle da je Tuđman iz razdoblja stvaranja Republike Hrvatske bio neki drugi Tuđman, nespojiv s Tuđmanom antifašistom.

– Izjavili ste da ne želite surađivati ni s HDZ-om ni s Mostom jer s njima ne dijelite temeljna stajališta. No, niste skloni ni suradnji s SDP-om. Što je onda vaša perspektiva, dakako, pod uvjetom da se uopće uspijete izboriti za mandat u Saboru?

HDZ-ova i Mostova Vlada u ostavci pokazali su proteklih mjeseci da ne dijele istu viziju Hrvatske kao Pametno. Brutalno su zaustavili kurikularnu reformu, nisu se očitovali na ustašoidne ispade ministra kulture, a nije im bilo stalo ni do demokratskih procedura, niti do poštivanja zakona. Primjerice bavili su se zapošljavanjem i imenovanjem iako kao tehnička Vlada u ostavci to ne smiju. Lijeva koalicija, s druge strane, koketira s onima kojima se sudi za ratni zločin i to je zabrinjavajuće. A svojim ranijim nečinjenjem pomogla je razvoju netrpeljivosti u društvu. Upravljali su ovom državom na isti način kao i desna koalicija, političkom trgovinom, klijentelizmom, korupcijom. Kada vidimo da to nastoje promijeniti, dosadašnje modele upravljanja, kad pokažu da imaju dokazano vjerodostojne ljude, bez mrlja iz prošlosti i sudjelovanja u političkim trgovinama, korupciji, klijentelizmu i sličnom. Dotle ćemo u Saboru artikulirati glas građanske Hrvatske, biti konstruktivna i aktivna oporba i na sve dozvoljene načine pokušati utjecati na politiku.Pametno3

Želimo obrazovati radoznalu, a ne poslušnu djecu

– Kritizirate Mostovo eksperimentiranje i SDP-ovo narodnjaštvo koje koketira s desnicom. Koja vam je politička opcija na hrvatskoj političkoj sceni bliska?

Želimo surađivati s drugima, ali s onima koji dijele iste vrijednosti i viziju Hrvatske kao i mi, i koji ne prakticiraju političku trgovinu, klijentelizam, korupciju, borbu za fotelje i osobnu korist umjesto koristi zajednice.

– Uhljebljivanje, klijentelizam i korupcija tri su ključne točke na koje ste fokusirani kao tri najveća zla nove Hrvatske. Kako te bolesti iskorijeniti?

Obrazovanjem, rasterećenjem gospodarstva i reformom lokalne i područne samouprave. Pitate se kako? Vjerojatno neće biti moguće potpuno iskorijeniti ta društvena zla, ali moguće ih je brzo i značajno svesti na najmanju moguću mjeru. Naime, gospodarstvo je danas toliko opterećeno birokratskim procedurama, da je poduzetnicima često lakše pokušati koruptivno utjecati na sustav nego raditi posve pošteno. Gotovo da ih država prisiljava na to. A prisiljava ih zbog svog golemog administrativnog aparata kroz koji porezni obveznici plaćaju nerazmjerno i nerazumno velik broj političara. Smanjenjem broja jedinica lokalne i područne samouprave smanjit će se broj političkih pozicija kojima stranke osiguravaju svoj ostanak na vlasti. A reformom sustava obrazovanja odgajat ćemo i obrazovati radoznalu, a ne poslušnu djecu.

– Što mislite o lustraciji, ali za promjenu onih kadrova koji su ekonomski uništili , opljačkali i devastirali Hrvatsku?

Procesuiranje je u rukama pravosuđa, već je omogućeno postojećim zakonima i propisima. Poseban politički postupak je suvišan, posebno danas 25 godina nakon što smo se odmakli od tih vremena. Ustav je čak promijenjen na način da ratno profiterstvo ne zastarijeva i ne može se reći da pravosuđe nema sve potrebne alate da progoni i kazni one koji su opljačkali Hrvatsku. Druga je stvar zašto i iz kojih razloga tumače zakone drugačije.

– Mnogi ocjenjuju vaš program najboljim, a dobili ste sve komplimente i od ekonomskog stručnjaka Velimira Šonje. Što to nudi Pametno a drugi ne nude u svojim programima, i još važnije, koliko je vaš program operativan i provediv?Pametno9

Naš program je vrlo provediv. Ono što nudimo je doista prava razrada mjera za oporavak gospodarstva, koju se druge stranke ne usude ponuditi. Zašto? Zato jer ni nemaju namjeru provoditi ono što najave i obećaju, pa onda sebi ostavljaju prostor da se povuku kad zagusti. Program stranke Pametno ne najavljuje ni masovna otpuštanja ni bolne rezove, nego postupno i dovoljno brzo rasterećenje gospodarstva poreznih i neporeznih davanja te birokratskih procedura.

– Jedina ste stranka koja je dala i projekciju tri godišnja proračuna, zbilja ste se potrudili, ali nekako je u ovim zadatostima hrvatske politike teško vjerovati da biste mogli dobiti ozbiljniju priliku svoje projekcije i realizirati. Kako mijenjati bipolarnu Hrvatsku?

Jedino upornim i nepokolebljivim radom i zagovaranjem i artikuliranjem stavova građanske Hrvatske. To je jedini način. Pozivamo stoga sve građane da se aktiviraju i uključe u politiku, jer u ovom trenutku u Hrvatskoj politika je najvažnija stvar. Ona postavlja pravila ponašanja, zakonodavne okvire, a trenutno njome vladaju ljudi koje ne želimo više vidjeti, trebaju doći novi ljudi.

Kurikularnu reformu treba nastaviti tamo gdje je prekinuta!

– Na web-u vaše stranke stoji poruka: zajedno gradimo pametnu Hrvatsku 2031! Zar mislite da će nam toliko trebati da se dozovemo pameti?

Hahaha, neće, neće. Naša poruka je da već danas moramo početi raditi da bi sutra imali bolju budućnost. Svijet će te 2031. godine, kad naša djeca već narastu, biti drugačiji od svega što zamišljamo i ako se na vrijeme ne uključimo na kolosijek za budućnost, promašit ćemo je.

– Ključ vašeg programa je obrazovanje i znanost a od prvog dana ste zagovarali i Kurikularnu reformu. Ima li realne šanse reforma obrazovanja u objektivno anakronom društvu?

Društvo u Hrvatskoj nije anakrono, ono je samo izloženo nerazmjerno snažnom glasu malenih skupina koje bi ga htjele odvesti natrag i svesti na sebi prihvatljiv nivo. Tim se skupinama može i treba oduprijeti. Kurikularna reforma je okupila 500 učitelja i stručnjaka koji su punu godinu dana radili na njoj, doveli je do stupnja kada je trebala ići na javnu raspravu i tada je grubo prekinuta. U Saboru ćemo inzistirati na njenom nastavku od točke u kojoj je prekinuta.

– Vaš je cilj , kako ste to izjavili, ulazak u Sabor i vlastiti klub zastupnika, dakle, tri mandata. Je li to realno?

Realno je. Izbori su blizu, a kako se bliže raste i podrška stranci Pametno što pokazuju i posljednje ankete. Glas za Pametno nije bačen glas. Usprkos porukama koje građanima žele nametnuti čelnici stranaka HDZ i Most, da nema smisla glasati za tzv. male stranke, mi primjerom pokazujemo da ima smisla. Građani trebaju bez kalkulacija izabrati opciju koja odgovara njihovim vrijednostima, koja ima program i jasno je kakvu viziju Hrvatske ima. Ako ste zadovoljni time i vjerujete ljudima za koje glasate, vaš glas nije bačen. Ujutro nakon glasanja možete biti mirni jer ste izabrali opciju koja odgovara vašim vizijama, željama, vrijednostima. Nakon glasanja nema kajanja.Pametno12

– Neki vam prigovaraju da stranku vodite kao bračnu zajednicu, s obzirom da su dvije ključne figure stranke Pametno vi i vaš suprug. Je li pametno tako voditi Pametno?

Pametno nije bračna zajednica nego najbrže rastuća stranka. Demokratska smo stranka, s demokratski izabranim tijelima stranke, demokratski odlučujemo u stranci i to je puno više i transparentnije nego što neke od stranaka u trenutnoj vladi mogu ponuditi. Moj suprug i ja puno vremena ulažemo u građenje jedne nove političke opcije, nije ni prvi ni zadnji put da supružnici dijele zajedničke ciljeve, a radimo to kako bi našoj djeci bilo bolje u našoj zemlji, kako bi Hrvatsku pretvorili u zemlju iz koje se ne odlazi jer ovdje nema šansi za pristojan život.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI