Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Inicijativa Vijeća Filozofskog fakulteta: ostavka dekana Previšića jedino je rješenje krize upravljanja

Inicijativa Vijeća Filozofskog fakulteta:
ostavka dekana Previšića jedino je rješenje krize upravljanja

filozofski

Inicijativa članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra da je “ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet”.

Ta je inicijativa uputila u srijedu priopćenje u kojemu reagira na odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu koji je na sjednici u utorak poništio izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta i odlučio da će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Na odluku Senata u srijedu je priopćenjem reagirao i raspušteni Studentski zbor i studentski predstavnici u Vijeću toga fakulteta.
Inicijativa: Na Filozofskome fakultetu je pravni kaos
Inicijativa “želi podsjetiti sve studente i zaposlenike Filozofskoga fakulteta na pravni kaos i njegove posljedice izazvane brutalnom opstrukcijom odluka i rada fakultetskoga Vijeća”:
1) U razdoblju nakon kvalificiranom većinom izglasanog pokretanja postupka razrješenja, dekan je protustatutarno blokirao provođenje tog procesa, kojim prema Statutu rukovodi Vijeće, odlučivši da sam ‘vodi’ vlastiti postupak razrješenja tako što ga opstruira, kao što je sam sa sobom potpisao Dodatak ugovora o radu na određeno vrijeme, čime si je, uz blagoslov sveučilišnih vlasti, pokušao omogućiti protuzakonito produljenje rada nakon navršene 70. godine života.
2) Fakultet od travnja 2016. i ostavke Vlaste Erdeljac nema prodekanicu za nastavu i studente, a prodekanici za znanost i međunarodnu suradnju Branki Galić onemogućen je rad i sudjelovanje u upravljanju Filozofskim fakultetom. Za razliku od 0,4% studentske podzastupljenosti, takva situacija već mjesecima ne zanima nadležna tijela Sveučilišta u Zagrebu.
3) Dekan je proces razrješenja u skladu s odredbama Statuta pretvorio u farsu ‘kaznenom prijavom’ pokrenutom protiv Nadežde Čačinovič i Branke Galić, i o tome najprije obavijestio medije, a tek zatim zaposlenike Filozofskog fakulteta. ‘Kaznenu prijavu’ podnio je navodno i stoga što je pridržavanje Statuta Filozofskog fakulteta izazvalo ‘zbunjenost i ogorčenje velikog broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje Fakulteta’. ‘Zbunjenost i ogorčenje’ mogu se pokazivati bilo gdje, ali ‘traženje energičnih mjera’ moguće je isključivo argumentiranom raspravom na sjednici Vijeća. Taktika zastrašivanja nije dekanu pomogla dosad, pa neće ni u ovom slučaju. S punim uvjerenjem, odlučno i solidarno podupiremo naše kolegice i ovom prilikom.
4) Međutim, ‘energične mjere’ vidljive su danas na Filozofskom fakultetu prisutnošću unajmljenjih radnika jedne zaštitarske tvrtke koji, vjerojatno za javni novac, štite dekana od njegovih studenata i nastavnika. Čelnik javne institucije koji poduzima takav korak posebno ne zaslužuje biti na njezinu čelu.
5) Obnašajući dužnost dekana u razdoblju protuzakonite podzastupljenosti studenata u Vijeću od 0,4 %, Vlatko Previšić izazvao je najozbiljniju institucionalnu krizu s nesagledivim pravnim posljedicama po odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i funkcioniranje naše ustanove od ožujka 2015, budući da je poništavanjem odluke o pokretanju postupka razrješenja dekana – zato što je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta koje ju je donijelo sastavljeno protivno odredbi članka 9. stavka 2. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama te protivno odredbi čl. 33. st. 6. Statuta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – dovedena u pitanje zakonitost svih odluka koje je Vijeće donijelo u tom razdoblju. Odgovornost za ovo snosi isključivo dekan Previšić jer je za poštivanje zakona, u dijelu koji se odnosi na studentski zbor, nadležan i odgovoran čelnik visokoškolske ustanove: ‘Čelnici visokih učilišta dužni su osigurati zakonitost rada studentskog zbora i drugih studentskih organizacija koje djeluju na visokom učilištu, osigurati zakonito i pravodobno provođenje studentskih izbora i omogućiti svim studentima ravnopravno sudjelovanje u izborima.’
Ostavka dekana Previšića  jedino je rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.
Poštovane kolegice i kolege, ne dozvolite samovolju, zloporabu procedura, narušavanje studentskih i naših prava i sloboda.
Inicijativa članova/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta”
Tags: ,

VEZANE VIJESTI