Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ima tu nešto… Slijedimo trag novca

Ima tu nešto… Slijedimo trag novca

majka-rb

Rascjepljivanje i osipanje stranaka nije nimalo nova pojava, ali nekako mi se čini da je u zadnje vrijeme, ma u nepunih mjesec dana, uzelo maha kao nikad ranije. I to kod (skoro) svih u isto vrijeme! Što je to posrijedi, gdje je uzrok?

Piše: Renato Baretić

Ilustracija: Mario Jurjević

Pratite li, ljudi, ovo kako nam se stranke rastaču, kako se implozivno razbijaju, brate, ko da su iz CERN-ovih laboratorija utekle, u sumanutoj potrazi za HRiggsovim bozonom? Nije tu riječ o nekom novom otkriću, ma kakvi, pa počelo je to još onomad 1989., stariji će se sjetiti, kad su tuđmanovci preveslali veseličare, pa stvorili pokret na drugoj adresi, otuđivši gomili ljudi i ideje i pravo na njih. Prvi sljedeći raskol dogodio se godinu kasnije, kad su Milan Ivkošić (o, da, teško je u to danas povjerovati, ali bio sam – kao novinar – živi svjedok!) i njegovi sumišljenici napustili HSLS pod Goldsteinovim vodstvom, najavljujući tek prvi u nizu “liberalnih” raskola “ključevi Amruševe”, sjeća li se još tkogod toga?). Poslije njih, netom nakon kršćanskih demokrata, na red je došla i prva stanična dioba među pravašima, a HSS-ovci su se u samom startu “obnavljali” u dvjema zasebnim strankama. Za sve to vrijeme deseci su se tisuća dojučerašnjih SKH-ovaca odvajali od sise majke Partije, prebacujući se na veće ili manje dojke (više od njih 90.000 mahom na onu najveću, hadezeovsku; to se nikad ne smije zanemariti niti zaboraviti, baš kao što se ne zanemaruje ni one četnike koji su početkom proljeća ’45. prelazili u partizane, premda ih sigurno nije bilo toliko!) da bi potom uslijedilo, izvana neprimjetno, frakcionaštvo unutar samih tuđmanovaca, nakon kojeg su Manol… No, dobro.

I evo nas danas, pred prilično nepredvidivom internom sudbinom razdešnjenoga HDZ-a, vjerodostojnoga kao nikad ranije, pred totalno dezorijentiranim SDP-om, pred namrgođenom mrtvom stražom ispred i iza Živog zida, pred HSS-om koji politiku vodi kao ja dok u autu mijenjam stanice na radiju, pred Mostom koji se trenutno napučuje, ali će se opet osuti čim se ne ispune baš svi zahtjevi baš svih izabranih zastupnika i pristupnika, pred HSLS-om koji bez Darinka Kosora ne bi imao kvoruma na stranačkoj skupštini, pred manjinama koje također ne oskudijevaju u frakcijama…

Rascjepljivanje i osipanje stranaka nije nimalo nova pojava, vidimo, ali nekako mi se čini da je u zadnje vrijeme, ma u nepunih mjesec dana, uzelo maha kao nikad ranije. I to kod (skoro) svih u isto vrijeme! Što je to posrijedi, gdje je uzrok? Zašto su se baš sad svi odreda odlučili raskoljivati, osipati, optuživati, nadmetati i nadmudrivati (i) unutar klimavih ograda vlastitih bunjišta, svi u isto vrijeme?
“Trebamo slijediti trag novca”, tako uvijek kažu istraživači u političkim krimićima i trilerima. I nikad ne pogriješe. A u ovom našem slučaju, čini se, dečki su skužili da tragova ima koliko hoćeš, na sve strane, ali da novca ima sve manje. Odnosno, da ga dogodine u ovo doba – neće više uopće biti. Pripremite se.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI