Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
PRIOPĆENJE / UKRATKO
HND osuđuje prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima

HND osuđuje prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima

hnd_logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima i poručilo da od mjerodavnih institucija u svim takvim slučajevima očekuje hitno reagiranje po službenoj dužnosti.

Novinarki Emi Branici je osoba o kojoj je bila riječ u magazinu “Provjereno” Nove TV, nezadovoljna prilogom o sebi, poručila da će završiti kao pokojni Ivo Pukanić, što je nedvojbena prijetnja umorstvom, upozorava HND u svom priopćenju.
Ekipa “Povjerenog” prošli je tjedan prikazala prilog o muškarcu koji se predstavlja kao žena i, rečeno je u prilogu, zavodi stare i dementne muškarce kako bi se domogao njihovih nekretnina.
Novinarki je isti muškarac rekao i da bi joj mogao “prilijepit znaš kako”, te ju je, pljunuvši, nazvao “neodgojenim smećem”.
HND pozdravlja činjenicu da je osoba koja je novinarki prijetila smrću privedena, što je potvrđeno iz Policijske uprave zagrebačke, te se nada da će biti primjereno kažnjena.
Također, prijetnje novinarima upućene su ovih dana i putem jedne društvene mreže na kojoj je objavljena svojevrsna tjeralica protiv novinara koji su snimali crkvu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, u kojoj se prošli tjedan služila misa zadušnica za više visokih ustaških zapovjednika NDH, osuđenih na smrt i ubijenih nakon II. Svjetskog rata.
HND upozorava da je riječ o teškoj zloporabi društvenih mreža te poziva Državno odvjetništvo da u ovom i u sličnim slučajevima reagira kako bi se spriječilo da verbalno nasilje prijeđe u fizičko.
Adiministrator facebook stranice “Priznajem! Hrvat sam” u uvodnom komentaru novinare okupljene ispred crkve naziva “spodobama” i “partijskim evidentičarima koji pažljivo bilježe tko je sve bio u crkvi baš kao što su činili i njihovi djedovi i očevi”. Da poziv na linč bude potpun objavljena je fotografija novinara dok mirno obavljaju svoj posao ispred crkve.
Da je facebook status urodio željenim svjedoče komentari koji pozivaju na protjerivanje, fizičko nasilje i ubojstvo novinara. Fotografija jednog od fotoreportera ispred crkve objavljena je i u jednoj tv emisiji, uz laž koju je izrekao voditelj da je riječ o osobi koja popisuje tko ide u crkvu kako bi ga mogao prijaviti, iako bi morao znati da živimo u zemlji u kojoj je sloboda vjeroispovijesti Ustavom zajamčena i koja ima potpisane ugovorom sa Svetom stolicom.
HND podsjeća da mnogi slučajevi prijetnji smrću, kao i napadi na novinare, godinama nisu riješeni, te poziva nadležne da konačno pronađu počinitelje i eventualne naručitelje i primjereno ih kazni.
Prijetnje smrću i pozive na nasilje prema novinarima smatramo izravnom prijetnjom i slobodi novinarstva kao javnom dobru, te očekujemo da mjerodavne institucije u svim takvim slučajevima hitno reagiraju po službenoj dužnosti, stoji u priopćenju HND-a.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI