Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
PRIOPĆENJE / UKRATKO
HAVC odgovorio na ponovljene optužbe braniteljskih udruga

HAVC odgovorio na ponovljene optužbe braniteljskih udruga

 havc-logo

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) odbacio je optužbe tri braniteljske udruge koje su ponovno zatražile smjenu vodstva tog centra, ustvrdivši da neodgovorni pojedinci plasirajući dezinformacije manipuliraju udrugama čiji su članovi ujedno i članovi audiovizualne zajednice koji su se tijekom Domovinskog rata uključili u obranu Hrvatske.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara u srijedu su ponovno zatražile smjenu vodstva HAVC-a zbog, kako su naveli, korupcije i ideološke propagande protiv Hrvatske. Zatražile su od državnih tijela gonjenja da dovrše istragu i upoznaju javnost s razmjerom te “neviđene pljačke hrvatskog novca”.
Predstavnici udruga optužilei su ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara i “cijelu njegovu kliku u HAVC-u” za “financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta”, filmova “15 minuta – masakr u Dvoru“ i “Chriss the Swiss“ te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti  zajedno s članovima Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a među sobom dijelio gotovo 450 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna. Udruge su na konferenciji za novinare ustvrdile i kako su inspekcije koje je poslao ministar kulture Zlatko Hasanbegović utvrdile mnoštvo nezakonitosti i nepravilnosti u radu HAVC-a i da se protiv Hribara i “njegovih poslušnika“ u USKOK-u i Državnom odvjetništvu “vode mnoge istrage”.
Odgovor HAVC-a na takve optužbe prenosimo u cijelosti:
“Upravni nadzor Ministarstva kulture nije utvrdio ‘mnoštvo nezakonitosti i nepravilnosti’ kako se navodi u priopćenju. Upravo suprotno, tijela HAVC-a su odgovorila na sve navode iz Upravnog nadzora Ministarstva kulture te podastrla dokaze kako u HAVC-u nije bilo nezakonitih postupanja te su u tom pogledu poduzete i daljnje pravne radnje. Nažalost, umjesto da se eventualni nesporazumi razriješe kroz dijalog, Ministarstvo kulture u proteklih je osam mjeseci obustavilo bilo kakvu komunikaciju s HAVC-om, javnom ustanovom, koju je osnovala Republika Hrvatska te daljnju komunikaciju nastavilo putem medija.
Vezano uz film “15 minuta – masakr u Dvoru” HAVC je podrobno izvijestio javnost kako je odobrio sredstva temeljem scenarija koji je bio poslan na natječaj, koji nije sadržavao nikakve sporne elemente. Producent je, bez da je tražio odobrenje HAVC-a, izmijenio odobreni scenarij, film nije poslao na kolaudaciju te ga je mimo propisane procedure pustio u distribuciju. Nakon što je isto utvrđeno, tijela HAVC-a poduzela su sve potrebne radnje te je producentu naloženo da vrati novac, što je on i učinio.
Ministru kulture su opetovano slana detaljna pisana očitovanja HAVC-a o ovom slučaju, počevši od od 03.03.2016. do zaključno 19.07.2016.g. uključujući detaljnu pisanu informaciju o svim poduzetim radnjama, uključivo i u međuvremenu vraćenim sredstvima. Nemamo saznanja zašto ministar o istome nije izvijestio predstavnike udruga kada ih je primio u Ministarstvu kulture budući da je na raspolaganju imao sve podatke i sve dokumente koje mu je HAVC pravovremeno dostavio.
Dalje, a vezano uz tvrdnju kako je HAVC ‘financirao i promovirao film”Chriss the Swiss”‘, priopćavamo da se film još uvijek nalazi u fazi produkcije. Radi istinitog izvješćivanja javnosti želimo naglasiti kako je autorica tog filma sestrična ubijenom novinaru, koji je poginuo u Republici Hrvatskoj. Radi se o animirano-dokumentarnom filmu u kojem se autorica suočava s vlastitom traumom gubitka, a ne bavi pitanjima ideološke propagande protiv Hrvatske.
Zastrašujuće su, stoga, tvrdnje kako je HAVC ‘centar teorije i prakse antihrvatske politike’. Upravo suprotno od izrečene klevete, svojim djelovanjem HAVC promovira hrvatsku umjetnost i kulturu u Hrvatskoj i u svijetu, te aktivnim radom u međunarodnim mrežama, organizacijama, prisutnošću na festivalima i ostalim aktivnostima doprinosi promociji hrvatskih autora, kinematografije u cjelini, a time izravno i hrvatske kulture.
Vezano uz navode kako se u HAVC-u protuzakonito dijelio novac te insinuacije da su u tome suprotno zakonu sudjelovali predstavnici tijela HAVC-a, naglašavamo kako je Zakon o audivizualnim djelatnostima propisao stroge procedure, kojih se HAVC u cijelosti pridržava. Sve procedure dodjele financijskih sredstava usklađene su s pravilima o državnim potporama te nije ostavljen prostor za manipulacije ili pogodovanja. Niti jedno nadležno tijelo Republike Hrvatske nije utvrdilo nepravilnosti u postupcima dodjele financijskih sredstava HAVC-a. HAVC svake godine javno objavljuje izvještaje o svom radu te je kao takav primjer transparentnog upravljanja javnim sredstvima u Republici Hrvatskoj.
Hrvatski audiovizualni centar osnovan je Zakonom o audiovizualnim djelatnostima (NN 76/07, NN 90/11). Predstavnike u tijela HAVC-a predlažu strukovne udruge te glavni dionici koji sudjeluju u produkciji i distribuciji hrvatskog filma. Od svog osnutka, HAVC je financirao 653 igranih, dokumentarnih, animiranih i ostalih filmova, stotine hrvatskih autora u kojem su sudjelovale tisuće hrvatskih glumaca, scenarista, snimatelja i drugih djelatnika. Kako je širokoj javnosti poznato, hrvatski filmovi osvajaju prestižne međunarodne nagrade, osobito posljednjih godina, o čemu redovno izvještavamo hrvatsku javnost.
Anonimne prijave koje godinama podnose očito iste osobe, obzirom da se stalno ponavljaju isti navodi i optužbe, u potpunosti su neutemeljni. Dokaz tome su i donesene nepravomoćne presude hrvatskih sudova, u kojima se potvrđuje kako nikakvih nezakonitih radnji u dodjeli sredstava i radu HAVC-a nije bilo te da se u slučaju medijskih objava radi o neistinama i klevetama, za što su počinitelji proglašeni krivima, odnosno istima je naložena naknada štete.
Posebno zabrinjava da u jeku medijskog rata Ministarstvo kulture propušta osigurati potrebna sredstva za sufinanciranje međunarodnih koprodukcija kroz cash rebate shemu, a što je zakonska obveza, te takvim činjenjem odnosno nečinjenjem svjesno opstruira Zakon te dovodi u opasnost djelatnost kroz koju je samo u prošloj godini bilo zaposleno više od 1500 osoba te koja je Republici Hrvatskoj donijela do sada 370.000.000,00 kuna, uključivo i iznimno veliku međunarodnu promociju.
Na kraju, želimo izraziti žaljenje, što neodgovorni pojedinci plasirajući dezinformacije manipuliraju udrugama čiji su članovi i brojni članovi audiovizualne zajednice koji su se tijekom Domovinskog rata uključili u obranu Republike Hrvatske. HAVC je, sukladno praksi transparentnog izvješćivanja javnosti spreman pružiti informacije o radu članovima AV zajednice i zainteresiranoj javnosti, što je činio i do danas.”
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI