Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Filozofski fakultet: Sjednicu Fakultetskog vijeća napustili oponenti dekana Previšića osporivši njezinu legitimnost

Filozofski fakultet:
Sjednicu Fakultetskog vijeća napustili oponenti dekana Previšića osporivši njezinu legitimnost

FFZG: Sjednicu Fakultetskog vijeæa napustili oponenti dekana Pre

Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

 

Članovi Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta iz reda profesora, koji se protive dekanu Vlatku Previšiću i traže njegovu smjenu, pročitali su u četvrtak na početku sjednice Vijeća svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja te je potom i napustili. Srušen je kvorum, a u auli pred više od stotinu studenata pročitana je izjava profesora, uz gromoglasan pljesak.

Njihovu je izjavu pročitao profesor Nenad Ivić:
” Zbivanja posljednjih dana ne ostavljaju više mnogo prostora za neodlučnost, a dogodile su se i bojne stvari na koje treba upozoriti jer se upravo ispisuju neke od najtamnijih stranica u povijesti ovog fakulteta.
1. Smatramo apsolutno neprihvatljivim dovođenje zaštitara na fakultet. Jedini razlog njihova dovođenja vidimo u zastrašivanju studenata i nastavnika budući da nema ni nasilja ni nereda. Zbog toga tražimo da se zaštitari odmah povuku s fakulteta.
2. Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o raspuštanju studentskog zbora FF-a temelji se na dokumentu iz MZOS-a koji predstavlja „neobavezujuće mišljenje“ kako i stoji u glavi tog dokumenta. Dakle, to nije odluka povodom provedenog upravnog nadzora. Pored toga, odlukom Senata, kako se ukazuje u dopisu NSZVO-a rektoru Damiru Borasu od 20. IX. 2016., dovodi se u pitanje legalnost svih odluka Vijeća FF-a u razdoblju od ožujka 2015. do rujna 2016. čime se otvara prostor za potpuni pravni nered jer nije moguće „tvrditi da je jedna odluka nekog tijela zbog njegovog nepropisnog sastava prilikom donošenja te odluke nevaljana, a da druga to nije“.
3. Bez obzira na pravna tumačenja, smatramo potpuno neprihvatljivom situaciju u kojoj se na Fakultetskom vijeću donose odluke dok su predstavnici nekog odsjeka ili dijela Fakulteta isključeni iz rada Vijeća. To nije tek načelni etički problem, nego će biti i pravno-proceduralni budući da rad i odluke takvog krnjeg Vijeća nemaju legalnost.
4. Odbacujemo sve insinuacije kojima se studente i nastavnike ovog Fakulteta potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama.
5. Moramo istaknuti da ovakvo upravljanje fakultetom predstavlja sramotno i skandalozno narušavanje ugleda institucije i onemogućavanje njezina normalnog funkcioniranja. Zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja.
6. Statutarna je odgovornost dekana briga za legalnost rada institucije, što uključuje i brigu za regularnost sastava Fakultetskog vijeća, odnosno Statutom je predviđena stegovna odgovornost dekana za sve neregularnosti. Ta se odgovornost ne može prebaciti na studentske predstavnike u Fakultetskom vijeću, a izrazito negativna slika Fakulteta koja je stvorena uslijed naprasnog raspuštanja Studentskog zbora FF-a i podizanja neosnovanih kaznenih prijava protiv naših kolegica je u direktnoj suprotnosti s mandatom dekana koji bi trebao štititi ugled institucije, a zapravo ga stalno narušava.
7. Na kraju, podsjećamo da je Vijeće na sjednici 16. lipnja pokrenulo postupak razrješenja dekana Vlatka Previšića u skladu s odredbama Statuta FF-a. Osiguranje regularnih uvjeta rada Vijeća je conditio sine qua non za okončanje pokrenutog postupka, pri čemu je povratak isključenih studentskih predstavnika elementarna pretpostavka regularnosti rada Vijeća”.
FFZG: Sjednicu Fakultetskog vijeæa napustili oponenti dekana Pre

Profesor Nenad Ivić/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

 

– Dekan Previšić nam je samo rekao da mi ne želimo raspravljati. I to je to,  kazao je o sjednici profesor Ivić koji je na sjednici dekanu Previšiću kazao da ga može biti stid, ali i da ne treba zaboraviti na ulogu rektora Borasa, koji je iznad dekana po zakonu. Profesori očekuju daljnje korake rektora Borasa.
Rektor Damir Boras, koji se u vrijeme današnjeg rušenja kvoruma Fakultetskog vijeća na Filozofskom fakultetu nalazio u Dubrovniku, komentirao je za N1 razvoj događaja na tom fakultetu. Kazao je da je upoznat s činjenicom da je sjednica Fakultetskog vijeća prekinuta.
– Situacija na Filozofskom fakultetu je ozbiljna. Svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji – izjavio je Boras.
FFZG: Sjednicu Fakultetskog vijeæa napustili oponenti dekana Pre

Zaštitari i dalje “brane” Filozofski fakultet/Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

 

Novinarima koji su pratili današnja događanja na Fakultetu, zaštitari su onemogućili snimanje kamerama, fotoaparatima i mobitelima unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Previšić. Studentima je i  jutros bilo onemogućeno slobodno kretanje fakultetom. Od ljudi koji prolaze zaštitari traže da kažu tko su i kamo idu, a postavljena je kamera na samom prolazu, napisali su studenti na Facebook stranici.
Današnjim događanjima prethodio je Plenum Filozofskog fakulteta održan sinoć ispred fakultetske zgrade, a na kojemu su ponovljeni zahtjevi za smjenom dekana te je zatraženo da dekan sam da ostavku ili da ga smijeni rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras do 3. listopada te je izglasan i zahtjev da se smijeni rektor Boras. Ukoliko se to ne dogodi najavljena je blokada Filozofskog fakulteta.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI