Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Emir Imamović:
Kako koristiti dinamit 21. stoljeća za izgradnju, a ne za razaranje…

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Direktor FALIŠ-a najavljuje ovogodišnje četvrto izdanje šibenskog festivala.

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Emir Imamović Pirke (Foto: H. Pavić)

Paul Mason, autor knjige “Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost” te suradnica WikiLeaksa Sarah Harrison, najpoznatija kao pomagačica zviždača Edwarda Snowdena, glavne su zvijezde ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice koji će, od 7. do 10. rujna, biti održan u Šibeniku. Iza FALIŠ-a, kao i dosad, stoje Emir Imamović Pirke, Srećko Horvat i Kruno Lokotar, koji postkapitalizam kao temu festivala vrte u glavama već nekoliko godina.
– Već smo htjeli imati temu koja je slična, a Paul Mason je bio jedan od tri strana gosta kojega smo imali na umu. Uglavnom smo na umu imali ekonomiste koji, osim što se bave dekonstrukcijom kapitalizma, nude i alternativne modele, jer ne mislim da je moguće zazivati nekakvu socijalističku revoluciju, kakva se jednom dogodila i sve odvela u propast – rekao nam je Emir Imamović, tuzlanski novinar i književnik sa stalnom adresom u Šibeniku.
– Kad smo dobili Masona, i kad je Sarah Harrison pristala, onda se tematika iskristalizirala sama po sebi, bilo je samo pitanje hoćemo li glavnu temu nazvati postkapitalizam ili budućnost. Odnosno, gdje prestaje ono o čemu govori Paul Mason, a počinje ono o čemu govori Sarah Harrison – objašnjava Imamović.
Da pojednostavnimo, Mason internet vidi kao sredstvo borbe i umrežavanja pojedinaca, dok ga Harrison prepoznaje kao sredstvo moguće kontrole. – Vjerojatno bi najtočniji naziv glavne teme ovogodišnjeg FALIŠ-a dolazio iz tog IT jezika, koji ne govorim ni ja, a niti većina publike festivala. No, pored nas odrasta generacija sa sasvim drugim pogledom na protok informacija te autorsko i intelektualno vlasništvo, kao i sa saznanjem o tome što se negdje događa, a promiče mainstream medijima. Mi nemamo pojma kako ta djeca danas razmjenjuju informacije ili što tko od njih zna o, recimo, puču u Turskoj, dok smo mi “klasičari”, čekali da vidimo što će nam javiti televizija – kaže Imamović.
Suština svega je, ukratko, hoće li nam dostupnost i dijeljenje informacija doći glave ili nas odvesti u bolje sutra. Ili, rekao bi Pirke, kako da koristimo dinamit 21. stoljeća za izgradnju, a ne za razaranje i samouništenje.
A koliko je informnacija o FALIŠ-u dobacila? Odnosno, znaju li inozemni gosti, nakon četiri godine trajanja festivala, gdje ih se uopće poziva? – Kad nekog od takvih ljudi pošalješ samo etiketu i ime FALIŠ-a, nisam siguran da su čuli za festival. Ali kad vide imena ranijih sudionika, e onda se stvari potpuno promijene. Velika je tu uloga Srećka Horvata koji je, što je u Hrvatskoj manje poznato, postao dijelom vrlo utjecajnog kruga europske ljevice u kojemu su i Mason i Harrison, ali i Julian Assange, Slavoj Žižek, Tariq Ali… – objašnjava Emir Imamović Pirke.
Kompletan program 4. FALIŠ-a pogledajte OVDJE.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI