Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA
Ekološki svjesni se voze na struju – novi električni automobili i punionica na Krki

Ekološki svjesni se voze na struju – novi električni automobili i punionica na Krki

Aleksandar Radosavljević, predstavnik ABB. Ltd. Zagreb

Aleksandar Radosavljević i Krešimir Šakić pred punionicom i novim automobilima (Foto: Tris/H. Pavić)

Nacionalni park ‘Krka’ predstavio je danas nova električna vozila i infrastrukture za njihove punjenje.

Ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Krešimir Šakić i predstavnik ABB. Ltd. Zagreb Aleksandar Radosavljević predstavili su novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu i nova električna i hibridna plug in vozila. Realiziran projekt predstavlja doprinos zaštiti prirode i okoliša te cjelokupnoj društvenoj zajednici jer se korištenjem ovakvih automobila smanjuju štetne emisije koje proizvode konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem.

– Ovo predstavlja korak više u zaštiti prirode, a posebno nam je drago da se i JU „NP Krka“ pridružila projektu Zelena linija koji zaštićenim područjima pruža mogućnost sudjelovanja kako bi bili uzor za uvođenje i širu primjenu električnih automobila. Nadamo se da će se i nadalje razvijati projekti kako bi se što veći broj građana mogao uključiti u izravnu zaštitu okoliša kupnjom električnih automobila – rekao je ravnatelj Šakić.

U sklopu programa „Zelena linija“ kojeg je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, JU „Nacionalni park Krka“ nabavila je pet novih hibridnih i električnih automobila.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 158.724 eura od čega je 80% sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabavljeno je jedno Mitsubishi I-MIEV električno vozilo, dva plug in hibridna Mitsubishi Outlander Phev Intense Navi 4 WD AT vozila i dva Toyota Prius 1,8 hibridna vozila.NP Krka3

Prednosti ovih vozila su naklonjenost prema prirodi, zaštita okoliša, smanjeni troškovi održavanja i goriva. Sva navedena vozila u električnom modu su nečujna. Primjerice, Mitsubishi I-MIEV električno vozilo je plug in čisto električno vozilo s baterijom koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice) a domet vozila s punom baterijom je 160 km. Emisija CO2 je 0 g/km.

Plug in hibridno-električna vozila imaju bateriju koja se može puniti iz vanjske mreže (iz utičnice ili javne punionice) a domet vozila s punom baterijom je 52 km. U slučaju kada se smanji kapacitet baterije ili je potrebna veća snaga, uključuje se benzinski motor. On pokreće agregat i puni bateriju te ne služi za pokretanje vozila nego za generiranje električne struje. Za pogon vozila zadužena su dva elektromotora. Emisija CO2 je 42 g/km dok vozilo sličnih karakteristika u dieselskoj verziji ima emisiju od 154 g/km pa čak i više. Iz ovoga proizilazi prijateljski odnos prema prirodi: smanjenje zagađenja emisijom CO2, NOX i zagađenja bukom.
Nadalje, JU „NP Krka“ postavila je i novu infrastrukturu za punjenje električnih automobila na Lozovcu te će još jedna biti postavljena u sklopu uređenja okoliša novog informacijskog centra u Laškovici iznad Roškoga slapa. Vrijednost investicije za obje punionice iznosi 399.850 kuna koje je samostalno financirala JU „NP Krka“.

Na predstavljenoj infrastrukturi strujom će se puniti električna vozila Nacionalnog parka i ona kojima dođu posjetitelji. ‘Tankanje’ struje u vozila za posjetitelje je za sada besplatno. Naplata se ni ne planira, već će u budućnosti korisnicima izdati kartice s kojima će se trebati tek registrirati.

NP Krka4

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI