Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA
Charles Billich i tvrđave na glavama šibenskih manekenki

Charles Billich i tvrđave na glavama šibenskih manekenki

Australski slikar najavio darivanje Šibenika za 950. obljetnicu njegova spominjanja.

charles-bilich-2

Charles Bilich (Foto: Jozica Krnić)

Zadovoljstvo mi je pozvati vas na konferenciju za novinare koja će se održati ispred gradske Vijećnice u utorak, 13. rujna 2016. u 10,30 sati. Tema konferencije je moj umjetnički angažman vezan uz obilježavanje 950 godina od prvog pisanog spomena grada Šibenika.
Tako je glasio poziv “svjetski poznatog” slikara hrvatskih korijena Charlesa Billicha. No, Charles Billich, rođen u Lovranu kao Karlo Bilić, zapravo je imao zanimljivu viziju tiskovne konferencije: on će slikati, a novinari će stajati oko njega. Pozirala mu je nekadašnja misica Ivana Ergić, ali novinari su tražili detalje oko slike koju namjerava pokloniti Šibeniku za 950. obljetnicu prvog spominjanja.
– Ne mogu biti subjektivan prema Šibeniku. Nisam baš odavde, ali se već osjećam kao počasni građanin, valjda će mi jednog dana dati ključeve grada. Slika koji radim je portret Šibenika koji će isticati njegove najvažnije karakteristike, zgrade, tvrđave… – rekao je Billich.
Australski slikar Charles Bilich uhvatio se ovoga ljeta Šibenika, viđamo ga po ulicama još od kraja MDF-a. Nije ni čudo, jer Šibenik, koji je nedavno ostao bez Trga maršala Tita, ustvari sasvim odgovara Bilichevoj viziji hrvatskoj grada.
Neću dolaziti u Hrvatsku sve dok sva sjećanja na tog monstruoznog koljača ne budu maknuta s javnih mjesta širom Hrvatske. (iz pisma Andriji Hebrangu, 2015.)
charles-bilich-1

Charles Bilich i model Ivana Ergić (Foto: Jozica Krnić)

Bilich je u nas najpoznatiji kao autor portreta Tita-vampira, a o svom poklonu gradu Šibeniku još kaže: – Došao sam naknadno na ideju i da pretvorim šibenske tvrđave u šešire. Ima ih četiri i za svaku moram imati po jednu muzu, evo Ivana je jedna od njih. One će na glavama nositi tvrđave/šešire, dokaze da je Šibenik slavan grad koji se borio protiv raznih potencijalnih okupatora i koji je ostao neovisan, hrvatski.
Sladunjavi slikar veduta i aktova koji je čak i unutar akademske manire prosječan, te koji se preko veza uspio nametnuti međunarodnoj kič klijenteli. (galerist Damir Grubić)
Slika Charlesa Billicha koju je Sanader dao američkom predsjedniku Bushu kompromitira hrvatsku kulturu i umjetnost i Hrvatsku koja pretendira biti dijelom Europe. (Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti)
Kritičari ga, dakle, ne vole, no ni oni mu ne mogu oduzeti uspješnost. Na Wikipediji čak stoji da je bio prijatelj Ivana Pavla II, Billa Clintona i Nelsona Mandele, dok su cijene djela na njegovoj web-stranici poprilično astronomske. Navodno je jedno od njih prodano za pola milijuna dolara, ne kaže se kojih, američkih ili australskih.
Povijesno je utvrđeno da niti jedan umjetnik nije bio toliko napadnut kao ja u Hrvatskoj. Skoro svi hrvatski mediji sudjelovali su u toj sistematskoj paljbi. Ali rezultat me nije doveo do samoubojstva. Glavno je imati mali, ali vjerni broj prijatelja, pristaša i kolekcionara. (Charles Billich, 2014.)
Charles Billich, koji osim “kralj kiča” ima i nadimak “majstor samopromocije”, najavio je i samostalnu izložbu u Šibeniku za iduću godinu, a o svojim domaćinima kaže da su “malo neorganizirani, ali velikog srca”. Njegov poklon Šibeniku trebali bismo vidjeti za koji dan, a mjesto na kojemu će biti izloženo, koliko znamo, još nije otkriveno. Možda nečija glava…

 

Tags:

VEZANE VIJESTI