Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
KULTURA
’17 sati i 57 minuta’: Izložba posvećena ‘malom čovjeku’ na ratnom položaju

’17 sati i 57 minuta’:
Izložba posvećena ‘malom čovjeku’ na ratnom položaju

Otvorena je izložba u Muzeju grada Šibenika u sklopu obilježavanja 25 godina od Rujanskog rata.

Otvorena je izložba u Muzeju grada Šibenika u sklopu obilježavanja 25 godina od Rujanskog rata.

Marijana Klisović, Ivica Poljičak i Željko Burić (Foto: Jozica Krnić)

Marijana Klisović, Ivica Poljičak i Željko Burić (Foto: Jozica Krnić)

– Uvijek morate imate lajtmotiv, neka misao koja vas vodi kroz cijelu izložbu. Meni je to osobno, ovoga puta, bio branitelj. Onaj “mali čovjek” na ratnom položaju, koji je imao samo veliko srce i želju za obraniti Šibenik – rekla je na otvorenju kustosica i autorica izložbe Marijana Klisović.
Izložba “17 sati i 57 minuta” (trenutak objave prve uzbune u Šibeniku 16. rujna 1991.), koja je tematski podijeljena na tri cjeline, počela je osmominutnom 3D animacijom u realizaciji Nikmon produkcije. Filmom su prikazani događaji koji su prethodili ratu u Hrvatskoj, kao i sam napad i obrana Šibenika.
– Naviru sjećanja, bude se i emocije, to su bila velika vremena. Ova velika šibenska pobjeda označila je prekretnicu, ne samo u vojnom smislu, nego i u jednom duhovnom smislu. Mi smo onda bili grad prkosa i unutarnje snage, ali i grad koji je bio organiziran. Znali smo tko smo i znali smo da želimo pobijediti. S Božjom pomoći, u tom smo naumu i uspjeli, dijelom i zbog toga što smo imali jasan i prepoznatljivi identitet. Hrvatska se Šibenikom dičila – istaknuo je Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća i čelni čovjek organizacijskog Odbora za proslavu 950. godina prvog spomena Šibenika.
– Priča o Domovinskom ratu nikad nije dovoljno ispričana, nikad nije dovoljno dokazane istine o onome što se događalo devedesetih godina na teritoriju Hrvatske. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da je neprijatelj uspio prijeći Šibenski most ili da je prošao barikade u Pakovu selu. Ne smijemo dozvoliti da kad nas više ne bude netko to opet dovede u pitanje. Zato Šibenik zaslužuje jedan stalni postav Domovinskog rata i stalnu prezentaciju Rujanskog rata – zaključio je na kraju gradonačelnik Šibenika Željko Burić, službeno otvorivši izložbu.
Izložba “17 sati i 57 minuta”, za čiji je vizualni dojam zaslužan grafički dizajner Ante Filipović Grčić, bit će otvorena do 31. prosinca.
Fotografije Jozice Krnić:

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI