Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
POLITIKA
Zorana Mihajlović, srbijanska ministrica prometa: Budućnost odnosa Srbije i Hrvatske treba biti kao odnos Sandre Perković i Ivane Španović

Zorana Mihajlović, srbijanska ministrica prometa:
Budućnost odnosa Srbije i Hrvatske treba biti kao odnos Sandre Perković i Ivane Španović

zorana mihajlovićNediplomatska nadmudrivanja i šamaranja između Srbije i Hrvatske , potencirana dodatno predizbornom kampanjom kod nas, a zakonom o univerzalnoj jurisdikciji kod njih, već su tradicionalna, i samo se povremeno, zbog određenih političkih potreba jedne i(li) druge države, tradicija krši i taj „prijestup“ medijski reklamira kao otopljavanje odnosa i približavanje dviju država. Ipak, dok se s obje strane puca rafalnom političkom paljbom, povremeno je moguće čuti i neke druge tonove koji zazivaju razum, uvažavanje i mir među susjedima. Kao što je to učinila Zorana Mihajlović, srbijanska ministrica.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović,  javlja beogradski Kurir, komentirajući sve veće zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske, izjavila je da vjeruje kako budućnost odnosa dva naroda treba biti onakva kakvu su pokazali sportaši u Riju.
Uvijek će se, kako je kazala, zalagati za to, jer je politička stabilnost u regiji ključ ekonomskog razvoja svih država.
“Gledajući Olimpijadu vidjela sam kako Sandra Perković i Ivana Španović podržavaju jedna drugu, navijaju jedna za drugu. Tako ja zamišljam budućnost naših naroda i uvijek ću se zalagati za to”, rekla je Mihajlović.
Sandra Perković je, inače, tijekom Olimpijade u Riju izjavila i kako je šteta da se „Jugoslavija raspala jer je bila prava sportska velesila“, što joj je u Hrvatskoj od mnogih zamjereno.
A u isto vrijeme dok ministrica prometa Srbije priželjkuje „sportsko ponašanje“ kao uzor političkih odnosa između dviju država, prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, poručuje kako Srbija nikada više Hrvatskoj neće dozvoliti Oluju i da je ovakva Hrvatska, povampirenog ustaštva, najveća sramota za Evropsku Uniju. – Mi se ne moramo voljeti, ali moramo surađivati- dodao je – no, dok se oni nadmeću tko ima više ustaša u obitelji, to nije moguće – zapaljivo će Dačić.
S druge strane granice, hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač priprijetio je Srbiji da će morati poštovati Hrvatsku, ili neće nikada u EU! Optužio je srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da „nastavlja politiku Velike Srbije“.
Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pridružio se komentarima na osebujan način:- Hrvatsko vodstvo je Srbiji do sada zatvaralo granice, spriječavalo otvaranje poglavlja, prijetilo blokadom evropskih integracija i svaki put bez uspjeha. Još im jedino preostaje da srpskim sportašima zabrane da igraju košarku i vaterpolo i da se bar tako osjećaju nadmoćnijim i većim.
Kakve šanse imaju Sandra Perković i Ivana Španović kod ovakvih političara?

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI