Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ženska mreža Hrvatske traži od DORH-a postupanje zbog uvreda i prijetnji tijekom antiratne akcije

Ženska mreža Hrvatske traži od DORH-a postupanje zbog uvreda i prijetnji tijekom antiratne akcije

Zagreb: Izgredi tokom protestne akcije antiratnih aktivista, int

Zagreb: Izgredi tokom protestne akcije antiratnih aktivista/Foto:HINA/Denis Cerić

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u četvrtak od DORH-a da pokrene kaznene postupke protiv osoba koje su im, kako tvrde, prijetile nasiljem i bačenim predmetima ozlijedile četvoro sudionika antiratne prosvjedne akcije koja je u organizaciji nekoliko nevladinih udruga održana na središnjem zagrebačkom trgu.

“Tražimo od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da pokrene kaznene postupke zbog kaznenih djela prijetnje, javnog poticanja na nasilje i mržnju, povredu prava na javno okupljanje i prosvjed te nasilničkog ponašanja a sve u vezi sa zločinom iz mržnje”, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske.
“Na mirnom prosvjedu na kojem je sudjelovalo 10 osoba, sudionice i sudionici su napadnuti od grupe neofašista koji su izvikivali prijetnje poput ‘Zaklat ćemo vas’, ‘Zaklat ćemo vas ovih dana’ ‘Ubij Srbina!’ ‘Četničke kurve! Silovat ćemo vas!’ te su veličali Nezavisnu državu Hrvatsku, Ante Pavelića i podizali ruke na fašistički pozdrav. Zalijetali su se prema sudionicima mirnog okupljanja pokušavajući ih fizički napasti i bacali različite predmete te su četiri osobe ozlijeđene”,stoji u priopćenju Ženske mreže.
Policiju koja je razdvajala sudionike akcije i protuprosvjeda u organizaciji braniteljskih udruga prozivaju da je “dozvolila da nasilnici budu u neposrednoj blizini sudionika okupljanja i bacaju predmete na njih za cijelo vrijeme okupljanja i prilikom odlaska u policijsku postaju te nije reagirala na prijetnje nasiljem”.
Tvrde kako su policajci tolerirali veličanje NDH, fašistička obilježja na majicama nasilnika i fašističke pozdrave.
“Koliko nam je poznato nije privela nasilnike koje su bacali predmete i fizički se obračunavali s policijom i pokušavali napasti sudionike. U policijskoj postaji sudionice i sudionici su bili šikanirani od strane policijskih službenika, sudionicima su se policijski službenici obraćali posprdno, policijski službenici su preispitivali potrebu za takvim javnim okupljanjem, aktivistu Žena u crnom je policijski službenik rekao da ide prosvjedovati u Beograd, a jednoj od sudionica prosvjeda je policijski službenik objašnjavao kako treba pristojno sjediti. Obavijestili su sudionike da ne namjeravaju podnijeti kaznene prijave i rekli im da ne mogu podnijeti kaznene prijave jer im nisu prijetnje osobno upućene”, navodi se u priopćenju, u kojem Ženska mreža Hrvatske traži da unutarnja kontrola ispita postupanje policijskih službenika.

Udruge: Orepić i policija su odgovorni za ulično nasilje

Platforma 112 i Antifašistička liga Hrvatske prozvale su ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i policiju kao odgovorne za ulično nasilje nad sudionicima antiratne akcije koja je, uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, jučer održana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.
“Najoštrije osuđujemo ne samo verbalno već i fizičko nasilje kojem su na današnjem mirnom okupljanju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bile izvrgnute mirovne aktivistkinje i aktivisti. Ova eskalacija nasilja i govora mržnje samo je posljednji primjer u nizu sustavnih manipulacija ratom i poslijeratnom pomirbom u dnevno-političke svrhe, gdje se zarad glorifikacije rata obezvređuje ljudsko dostojanstvo svih nevinih žrtava”, kažu u priopćenju.
Uvjereni su kako političku odgovornost za “izljev nasilja” izravno snosi Orepić, kojega prozivaju da je “pravno neutemeljenom zabranom legitimnog mirnog okupljanja, ne samo povrijedio pravo građanki i građana na prosvjed i izražavanje, već je politički ohrabrio nasilnike da se fizički obračunaju sa svojim neistomišljenicima”.
Tvrde da je ministar “politički motiviranom i kukavičkom zabranom grubo izigrao Ustavom zagarantirana prava građanki i građana”, što smatraju neprihvatljivim, a od Orepića traže da se javno ispriča napadnutim aktivistima i građanima Hrvatske “čiju sigurnost očigledno ne može jamčiti”.
“Nasilno i sramotno ponašanje napadača prisutne policijske snage nisu spriječile ni naknadno sankcionirale, čime su najgrublje povrijedile temeljno ljudsko pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed garantirano Ustavom RH. Nadležni policijski službenici snose odgovornost za ovaj propust i policijsko nečinjenje. Rezolutno zahtijevamo od nadležnih tijela Ravnateljstva policije da provedu temeljitu istragu i sankcioniraju odgovorne”, stoji u priopćenju Platforme 112 i Antifašističke lige Hrvatske.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI