Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Krumpir s mačem (ilustracija) www.drawception.com

Za domaći krumpir nespremni!

Krumpir s mačem (ilustracija) www.drawception.com
Krumpir s mačem (ilustracija) www.drawception.com

Krumpir s mačem (ilustracija) www.drawception.com

Za domaći krumpir nespremni! – trebao je sinoć u Kninu klicati estradni biznismen koji se nazvao po američkoj automatskoj pušci.

Isto važi i za pripite ‘domoljube’, notorne neznalice koji ne poznaju elementarne činjenice iz bremenite povijesti vlastite domovine. Kao i za kvarne političare, kako u Hrvatskoj tako i Srbiji, kojima odlično odgovara bulažnjenje dijela izmanipuliranog naroda.

Naime, Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira iz Belice u Međimurju, poslala je otvoreno pismo medijima kako bi ukazala kako pogubni uvoz hrane, pa tako i krumpira, ubitačno djeluje na domaće proizvođače krumpira.
– Godinu dana ulažemo da bi dobili odgovarajuće prinose i kvalitetu, a da ne znamo hoćemo li povratiti troškove, a kamoli nešto zaraditi. Uz to, većinom cijele obitelji rade na gospodarstvu i to im je jedini izvor prihoda. Proizvođačka cijena bez bilo kakve zarade je 1,30kn/kg,što znači da bi ona trebala biti minimalno 1,50kn/kg da bi proizvodnja opstala – kažu u toj Udruzi, koja je u Belici prva u Europi (i šire) podigla spomenik krumpiru.

Krumpir iz BiH, Egipta, Cipra, Tunisa itd.

Najveći problem su im veliki trgovački lanci, koji uvozom iz BiH, Egipta, Cipra, Tunisa itd. drastično snižavaju cijene krumpira na svojim policama, i tako neposredno ugrožavaju domaće ‘krumpiraše’.
Krumpir

Krumpir

– Ove godine započeli smo s berbom krumpira puno kasnije nego proteklih godina, najprije zbog mraza krajem travnja, a onda zbog uvezenog krumpira iz BIH. Nije nam jasno kako je RH kao članica EU dopustila uvoz iz BIH u vrijeme kad je našeg krumpira bilo dovoljno za naše potrebe (osim da se stvori umjetni višak u cilju snižavanja cijene. U EU je otkupna cijena tijekom srpnja i sada 0,25 – 0,35EUR/kg (1,90 – 2,60kn/kg). Naše kolege iz Istre i Dalmacije koji zbog mediteranskog podneblja dolaze na tržište 20-30 dana ranije od nas (10.06.) imali su početnu otkupnu cijenu 3,00 – 4,00kn/kg. Pod pritiskom trgovačkih lanaca, nelojalnog uvoza iz Egipta, Cipra, Tunisa i BIH i forsiranjem akcija u trgovačkim centrima, otkupna cijena je do 15.07. kada smo konačno počeli vaditi naš krumpir (iako smo ga već mogli vaditi 01.07.) pala na 1,80kn/kg. Napominjem da su nam imputi proizvodnje isti, a cijena nikad niža – vele u toj Udruzi.
Kako kažu, trenutačna cijena je 1,50kn/kg, ali ga po toj cijeni nitko ne otkupljuje.

Akcija, akcija, akcija…

– Unatoč rekordnoj turističkoj posjećenosti i povećanoj potrošnji mi ne možemo prodati krumpir po realno isplativoj cijeni. Tako još uvijek nismo počeli sa vađenjem značajnijih količina, osim ako ne popustimo snažnom pritisku prodaje po akcijskim cijenama (dokaz tome je svakodnevno bombardiranje akcija u reklamama). Ovih dana kap koja je prelila čašu je krumpir na akciji u pola cijene 1,99kn/kg u jednom trgovačkom lancu. Znači ako je u maloprodaji 1,99kn/kg, proizvođač može dobiti 0,90kn/kg, a ostalo su PDV, troškovi pakiranja i dostave. To se otima kontroli i zdravom razumu jer kad cijena padne, više se za nas proizvođače ne diže. Trgovački lanci imaju redovite akcije (svakih nekoliko dana akcija je u drugom lancu, rijetko kad u dva istovremeno). Oni za akciju od otkupljivača, a oni pak od proizvođača traže nižu cijenu. Tada naruče veću količinu (jer se nadaju većoj prodaji, ali i zbog niže cijene) – kažu u Udruzi koja u Belici priređuje manifestaciju nazvanu Festival krumpira.
Nakon akcije prodaja padne (jer je redovna cijena veća), ostanu zalihe u trgovinama (krumpir više nije svjež, kalira, propada, a za to se tereti proizvođača otpisom ili povratom robe ili terećenjem računa) otkup se za taj lanac smanji ili stane jer je akcija u drugom lancu i to je začarani krug, pojašnjavaju.
Krumpiri

Krumpiri

– Napominjemo da u tim akcijama svi radimo ispod cijene isplativosti: i mi, i otkupljivači, i trgovci. Akcije (voća i povrća, ne samo krumpira, ali on je najčešći jer nije sezonsko povrće nego ga ima gotovo cijele godine) služe da se u reklamama privuku kupci da kupe i druge proizvode. Osim toga u tom ratu akcija često se pribjegava uvozu nekvalitetne, nestandardne robe po dampinškim cijenama,samo da bi se nas ucijenilo. Mi trebamo predati krumpir standardne kvalitete, a velike količine robe 3. klase (sitnija kalibraža, nepravilan oblik, koja krastica) bacamo, dok se kod uvoznog to tolerira – upozoravaju u Udruzi kojoj je na čelu Dragutin Taradi.

U drugim EU-državama uvoze krumpir tek kad nestane domaćeg

Na koncu, podvlače kako u EU, čija je Hrvatska članica, postoji praksa da se najprije otkupi krumpir u krugu od 50 km od nekog otkupnog ili trgovačkog centra, a tek kada ga ponestane dopušta se dostava iz drugog kraja države. Nema šanse da se krumpir uvozi dok imaju dovoljno svojeg, tvrde.
– Kod njih je praksa da se u slučaju nepoštivanja etike i pravila u lancu prodaje održavaju dobro organizirani masovni prosvjedi, na što ćemo biti primorani u suradnji sa drugim udrugama proizvođača povrća, voća, mlijeka, mesa i drugih – vele u Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.
Šareni krumpiri

Šareni krumpiri

Čini se kako je prosvjedovati trebalo davno prije, kada je postalo bjelodano da politička vrhuška od utemeljenja Republike Hrvatske provodi samoubilačku politiku pogodovanja uvoznicima hrane, čime se kontinuirano bezumno uništava domaća poljoprivreda, a na korist vlasnika trgovačkih lanaca, banaka i krupnih trgovaca.
Ništa novo. Na to, među ostalima, desetljećima upozorava i agronom Davorin Pamić (vidi tekst: ‘Hrvatskom upravljaju uvoznički lobi i korumpirani političari – tjeraju nas u glad i dužničko ropstvo!’).
No to nije u fokusu zanimanja tzv. domoljuba, ni u kriznim vremenima kada agresivni trgovci i uvoznici mogu slobodno slaviti Dan pobjede nad domaćim poljoprivrednicima, te Dan domovinske nezahvalnosti prema onima koji se još uvijek pokušavaju očuvati hrvatsku neovisnost o uvoznoj hrani.
Za krumpir nespremni!
Spomenik krumpiru u Belici (foto www.belice.hr)

Spomenik krumpiru u Belici (foto www.belice.hr)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI