Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA
Umreženi susreti u Jelsi: Digitalna komunikacija obogaćena glasovima

Umreženi susreti u Jelsi:
Digitalna komunikacija obogaćena glasovima

Kaunas Biennale iz Litve, Lab 852 iz Zagreba, Muzej Općine Jelsa i Održivi otok iz Jelse, predstavit će od 19. do 21. kolovoza u Jelsi rezultate suradnje u sklopu EU projekta Umreženi susreti. Izložbe, performansi, diskusije i stručno vođene šetnje, imaju za cilj pokazati kreativne potencijale malih otočnih mjesta koja često ostaju izvan obuhvata suvremene kulturne produkcije.

jelsa

Kaunas Biennale iz Litve, Lab 852 iz Zagreba, Muzej Općine Jelsa i Održivi otok iz Jelse, predstavit će od 19. do 21. kolovoza u Jelsi rezultate suradnje u sklopu EU projekta Umreženi susreti. Izložbe, performansi, diskusije i stručno vođene šetnje, imaju za cilj pokazati kreativne potencijale malih otočnih mjesta koja često ostaju izvan obuhvata suvremene kulturne produkcije.

Umreženi susreti naziv je projekta europske kulturne suradnje u trajanju od svibnja 2015. do prosinca 2016. godine. Projekt analizira načine komunikacije relevantne u postojećoj tehnološkoj, društvenoj i kulturnoj stvanosti. Tijekom protekla dva desetljeća izravni susreti su zamijenjeni virtualnim chatovima, anonimnim komentarima, e-poštom, izvještajima i sintetičkim kompjuterskim jezikom lišenim uvida o osjećajima i namjerama onih koji se nalaze iza ekrana. Glavni cilj projekta je stvoriti situacije i mjesta za ljudske susrete kako bi se ova tiha digitalna komunikacija obogatila glasovima, zvukovima, zajedničkom kreativnošću, ekperimentima i izražavanjem kroz sudjelovanje u izložbama, performansima, zvučnim instalacijama, radionicama, rezidencijama i aktivnostima u zajednici. Poseban cilj je revitalizacija sjećanja u svrhu boljeg korištenja nasljeđenih procesa i objekata – naglašavaju organizatori.
Program:
19.08. – 21.08. / Vinarija Dalmacijavino / Izložba  novomedijskih umjetnika: Ana Kovačić, Hrvoslava Brkušić, Vitar Drinković
20.08. / Ljetno kino / Audiovizualni performans: Hairy Hairy Mouth,  CHUI & Psilicone Theatre
21.08. /  Panel diskusija: Umjetnost u javnom prostoru
19.08. – 21.08. / Jelsa Contemporary / Stručno vođene šetnje uz umjetnost i vino
Zgrada vinarije Dalmacijavina u Jelsi sagrađena je 1960. Godine. Zgradu je projektirao arhitekt Stanko Fabris. Nešto ranije, gradila se i Fabrisova vinarija Dalmacijavina u Starigradu, koja je zajedno s jelšanskom činila poduzeće Hvarske vinarije. Zbog geografskog položaja, u starigradskoj se vinariji proizvodilo uglavnom bijelo, a u jelšanskoj crno vino, čuveni hvarski plavac. U najboljim godinama, kada su “Hvarske vinarije” zapošljavale 80 radnika i imale distribucijsku mrežu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jelšanska je vinarija radila sa punim kapacitetom (250 vagona).
– Danas ove dvije vinarije imaju ukupno 5 zaposlenika, a proizvodnja je u potpunosti stala, ali vinarija još uvijek odiše mirisom plavca i čarolijom Fabrisove arhitekture, a sa zidova prostorija za marendu smiješe se ljepotice s Dalmacijavino kalendara. U vremenskom procijepu između prestanka upotrebe i nove upotrebe, vinarija Dalmacijavina u Jelsi od 19. do 21. kolovoza 2016. otvara vrata umjetnicima i posjetiteljima te postaje poligon za igru, pričanje priča i oživljavanje sjećanja – ističu organizatori.
Hairy Hairy Mouth, predstava nastala u koprodukciji hrvatske tvrtke Lab 852 i Kaunas Bienalea iz Litve, u 6 činova istražuje period propadanja tekstilne industrije Kaunasa od 1960. do 1998. godine i njenu transformaciju iz gigantskih tvorničkih postrojenja u male pletačke zadruge razasute po privatnim stanovima, podrumima i garažama. Osobni narativi radnica koje u vlastitom tijelu iznose pređu iz tvornica, kako bi se prehranile preradom i preprodajom u vlastitom aranžmanu, ispričani su kroz likove silikonskih figurica koje zadivljujućom vještinom animira umjetnica Aukse Petrulienė iz Psilicone Theatra. Glazbu za predstavu potpisuje i uživo izvodi CHUI.
Psilicone Theatre od 2005. nastupa na tradicionalnim pozornicima, ali i u dvorištima stambenih blokova, bazenima sportskih klubova i napuštenim tvornicama, nastojeći svim sredstvima susresti se sa netipičnom publikom, upoznati njihove zahtjeve i ponuditi suvremenu umjetnost kao protuotrov za probleme koji muče društvo. Glumci Psilicone Theatre-a su male uživo animirane silikonske figurice čija izvedba postaje vidljiva kao velika šarena video projekcija. Rastezljive i otporne, urojenje u različite tekućine i boje, postaju simbolom opstanka u svakodnevnom životu.
Jelsa Contemporary nudi svježu perspektivu Jelse povezujući umjetnost i vino u šetnju uz stručno vodstvo kustosice Muzeja Općine Jelsa, Marije Plenković.  Znatiželjni šetaći će otkriti skrivene bisere suvremene umjetnosti koji su pronašli svoj trajni ili privremeni dom u Jelsi, upoznati se s radom međunarodno priznatih umjetnika, posjetiti vinoteke i podrume ponajboljih hvarskih vinara i kušati njihova vina selektirana za ovu prigodu.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI