Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
Udruge branitelja: Mi smo za dijalog, a ne za huškanje

Udruge branitelja:
Mi smo za dijalog, a ne za huškanje

Sastanak Zorana Milanovica s predstavnicima Zbora udruga veteran

Na fotografiji Kažimir Jukić i Josip Klemm ispred sjediššta SDP-a/Foto:HINA / Aleksandar ŠŠpanić

Čelnici Zbora gardijskih brigada i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, o poglavljima 23 i 24 i odnosima sa Srbijom, razgovarali su u utorak u središnjici SDP-a sa predsjednikom te stranke Zoranom Milanovićem.

“Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, da uspostavi odnose s Republikom Srbijom i da se omoguće radni sastanci.Ovako nigdje nećemo doći. Nakon izbora se nitko ne brine o nama. To smo rekli i Milanoviću. Mi smo protiv zatvaranja granica. Mi se zalažemo za dijalog i mislimo da smo na dobrome pravcu, bez obzira što nismo naišli na razumijevanje. Milanović možda ima nabrijaniji stav, mislimo da ipak trebamo sjesti za stol, u cilju pronalaska naših nestalih, ali i zbog dobrosusjedskih odnosa”, poručio je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm. Podsjetio je i kako su sličan sastanak organizirali i s predsjednicom republike Kolindom Grabar Kitarović te čelnikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.
“Mislim da trebamo sjesti za stol da bi smo riješili pitanje nestalih, a ne ovako da se ‘našutavamo’ jedni s drugima”, kazao je Klemm.
Uoči sastanka, predstavnici braniteljskih udruga podijeli su novinarima priopćenje u kojem pozivaju predsjednicu republike da organizira sastanak s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem  te s predstavnicima braniteljski udruga i ostalim zainteresiranim stranama kako bi se napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novo nastale situacije.
Predsjednik zbora gardijskih brigada Kažimir Jukić kazao je kako su predstavnici braniteljskih udruga bili pozvani na sastanak u SDP te da su se odazvali sastanku jer su “željeli podučiti Zorana Milanovića i SDP demokraciji i zajedništvu i dijalogu što su  propagirali tijekom njegovog cijelog mandata”. Upitan  da li je zadovoljan s sastankom odgovorio je kratko:  “Razgovarali smo uglavnom”.
Jukić je dodao i kako većina političara ima huškačke govore kada je u pitanju Srbija. “Mi, hrvatski branitelji smo za dijalog, a ne za huškanje”, poručio je. Upitan u čemu nisu naišli na razumijevanje, Klemm je odgovorio da nisu ni došli “da nailaze na razumijevanje”. Dodao je da se “njihov stav razlikuje od političara i dobro je da se razlikuje”.
” Imamo stav kao hrvatski branitelji. Mi nismo tu da se bavimo politikom. Ne želimo generaciji koja sad ima 20 godina govoriti o ratu. Imamo dovoljno životnog iskustva da znamo što smo prošli i ne želimo našoj mladoj generaciji da proživljava našu sudbinu”, rekao je Klemm.
Branitelji će, dodao je Klemm, dići svoj glas ukoliko se u budućnosti pojavi bilo tko tko bi narušavao dobrosusjedske odnose, i nastojati to spriječiti.
Upitan o želji branitelja da razgovaraju s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem,  Klemm je rekao da je on legitimno izabran od strane srpskog naroda i da ne mogu birati s kim žele razgovarati. “Kada bi se razgovaralo s Vučićem za jednom stolom sigurno bi neke stvari riješili. Trebamo sjesti za stol, u cilju pronalaska naših nestalih, ali i zbog dobrosusjedskih odnosa”, rekao je.
Upitan hoće li u slučaju pobjede Narodne koalicije novi ministar branitelja biti Franko Vidović, Jukić je rekao kako se u to neće miješati te da će to odlučiti opcija koja pobijedi. Naglasio je i da žele dijalog sa svima.  Klemm je dodao da, tko god da pobijedi na predstojećim izborima, morat će razgovarati s braniteljima, “Zato što želimo uređeno društvo”, pojasnio je.
Nakon sastanka nitko iz SDP-a nije želio davati izjave novinarima.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI