Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
IZDVOJENO
U noći s četvrtka na petak spektakularna kiša meteora

U noći s četvrtka na petak spektakularna kiša meteora

Perseid meteor shower seen in Poland

KIša meteora/ Foto:EPA/LUKASZ OGRODOWCZYK POLAND OUT

 

Zaljubljenici u svemir i zvijezde u noći s četvrtka na petak moći će gledati kišu meteora – Perzeida.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 11. na 12. kolovoza od oko 00:35 h počevši s povećanim brojem malih meteoroida dok bi se veći primjerci trebali početi pojavljivati oko 01:23 h  pa sve do jutra.
Prema predviđanjima Međunarodne meteorske organizacije, Zemlja će ove godine prolaziti kroz nešto gušći oblak meteoroida pa se u maksimumu predviđa veća aktivnost i to 150 do 160 meteora na sat. Mjesec će svojom svjetlošću ponešto ometati vidljivost meteora prvi dio večeri, a obzirom da zalazi oko 00: 06 , u vrijeme maksimuma bi uvjeti za opažanje meteora trebali biti idealni.

Najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa biti će 12. kolovoza od 01:00 sat do jutra.

Voditelj Planetarija Tehničkog muzeja grada Zagreba prof. Ante Radonić rekao je Hini da prolazak Perzeida nije unaprijed predvidiv, te se ne može točno znati kada će ih biti najviše, ali se može reći da su noći s četvrtka na petak te u nešto manjem intenzitetu s petka na subotu, najbolje za promatranje meteora.
Perzeidi su meteorski roj kojemu je radijant-prividni izvor u zviježđu Perzeju. Traje dvadesetak dana, a najveći intenzitet učestalosti je 12. kolovoza. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa.

Perzeidi radijant

Ove je godine Jupiter svojom gravitacijom privukao oblak meteora, pa se u noći s četvrtka na petak očekuje rijedak maksimum, a predviđa se da bi mogao biti najljepši u posljednjih dvadesetak godina.
Nakon zalaska Mjeseca, u petak pred jutro, bi se trebalo vidjeti oko 200 meteora na sat, dok će se s petka na subotu moći vidjeti uobičajeni godišnji maksimum. Predviđa se da će uvjeti za gledanje u Hrvatskoj biti povoljni, a gledanje se preporučuje nakon ponoći. No ipak se mora pobjeći dalje od gradova tj. ‘zagađenja svjetlom’.
„Druga polovica noći je bolja za promatranje, a pojava se prati golim okom te je bitno da imamo pogled otvoren na sve strane“, kazao je Radonić te pojasnio kako postoji mnogo meteorskih rojeva, ali je ovaj tzv. ljetni roj koji dolazi iz zviježđa Perzej najpoznatiji.
„To su isključivo male čestice koje izgore u atmosferi, u takvim rojevima nema većih komada koji bi došli na površinu Zemlje nego izgaraju na visini od stotinjak kilometara. Oni sjajni ostavljaju jedan trag, poput dima, a to je ionizirani zrak koji ostaje kada meteor ulazi u atmosferu“, istaknuo je.
Radonić dodaje da su rojevi ostatak materijala koji su ostavili kometi kada su prošli kroz naš dio Sunčevog sustava.
„Kometi ostavljaju prašinu uz sublimiranje leda koji kometi imaju. U ovom slučaju se radi o kometu koji je otkriven u 19. stoljeću, a stoljećima je ispuštao takve čestice. Svaki put kada se zemlja približi stazi kometa naiđe na male čestice. Ponekad naiđe na čestice koje su tko zna kada ispuštene iz kometa“, kazao je. Radonić ističe da komet koji je uzrokovao ovaj meteorski roj možemo očekivati tek u idućem stoljeću, za 130 godina.
„Realno u Hrvatskoj možemo očekivati da ćemo vidjeti od 10 do 20 meteora na sat. Optimistične prognoze od 100 do 200 meteora su za idealne uvjete kada je prividni izvor meteora u zenitu. Ipak nitko ne može predvidjeti pojavu pa su moguća iznenađenja“, rekao je Radonić.
zvjezdano selo mosor

Foto: Zvjezdano selo Mosor

Promatranje kiše meteora sa zvjezdarnice na Makirini

Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom, 12. kolovoza (petak) uvečer. Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje u petak u popodnevnim satima, kratko vrijeme prije smrkavanja u našim krajevima. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena već u 19:30 h.
Večernji program će biti upotpunjen predavanjem Ante Radonića, s temom “Rakete i svemirski brodovi privatnih tvrtki”, koje počinje u 20:00 h.
Poslije predavanja, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez će upoznati posjetitelje s prirodom meteorskog potoka Perzeida, nakon čega će se u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta pristupiti promatranju s terase zvjezdarnice. Promatranje će potrajati do 24:00 h, a na terasi će biti postavljeni i manji teleskopi za promatranje Mjeseca, Saturna i drugih svemirskih objekata. Članovi udruge ZSM će kao i uvijek dosad pomagati okupljenim zvjezdoljupcima tumačenjem onoga što se vidi na nebu.
Ulaz je za sve besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli, poručuju iz Zvjezdanog sela Mosor.
Zvjezdano selo Mosor nalazi se na brdu Makirina, na 700 m nadmorske visine. Od Splita je udaljeno 22 km. Do objekta Zvjezdanog sela Mosor može se doći automobilom u pravcu: Split-Žrnovnica-Gornje Sitno.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI