Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Siniša Kovačić (Foto HRT)

Siniša Kovačić dobio “dopunski mandat” v.d. ravnatelja HRT-a, Most protiv

Siniša Kovačić (Foto HRT)
Siniša Kovačić (Foto HRT)

Siniša Kovačić (Foto HRT)

Siniša Kovačić, v.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, kojemu mandat ističe 4. rujna, dobio je dodatnih mjesec dana, svojevrsnog dopunskog roka, pa će na poziciji prvog čovjeka HRT-a ostati do 1. listopada. Tako je danas odlučila tzv. tehnička Vlada koja i dalje hini kao da je na početku legalnog mandata i zasijeda, odlučuje, kadrovira…

Ministri “tehničari” iz kvote Mosta nisu podržali prijedlog koji je pred “Vladu” iznio ” tehničar u kulturi” Zlatko Hasanbegović, ali je Kovačić ovu rundu “preživio” zahvaljujući potpori 12 HDZ-ovih članova Vlade, dok je Mostovih oponenata bilo tek 6.

Hasanbegovićev prijedlog

Zlatko Hasanbegović je predložio donošenje uredbe o izmjeni Zakona o HRT-u kako bi se osiguralo jednomjesečno produljenje mandata v.d. ravnatelju Siniši Kovačiću, do 1. listopada, da se ne dogodi pravni interregnum u kojem HRT, nakon 4. rujna, kada Kovačiću ističe mandat, ostaje bez ovlaštene osobe koja bi imala zakonsko pravo zastupanja nacionalnog javnog servisa.

Bez obzira na natječaj , problem izbora novog ravnatelja proizlazi iz činjenice da je Sabor, koji imenuje ravnatelja HRT-a, raspušten, a izbori su tek 11. rujna, pa do formiranja novog parlamenta nije moguće ni imenovati novog ravnatelja HRT-a. Za Božu Petrova to nije bio dovoljno jak argument da bi dao svoj glas za Kovačićev ostanak na dužnosti. Iako razumije potrebu da HRT ima Upravu, zbog njezina dosadašnjeg neprofesionalnog rada kojim nije ispunila  svrhu, Petrov joj je uskratio povjerenje, pa makar i za samo još jedan mjesec. A kad Petrov nešto kaže, za Mostove ministre to je zakon. Svih šest glasalo je protiv Hasanbegovićevog prijedloga i Kovačićevog ostanka na čelu HRT-a.

Smatra se da je ključni Mostov razlog “sabotiranja” v.d. ravnatelja  Siniše Kovačića, nepozivanje Bože Petrova na sučeljavanje s HDZ-ovim Andrejem Plenkovićem i SDP-ovim Zoranom Milanovićem, što je , očigledno za ovu političku grupaciju tzv. nezavisnih lista neoprostivo.

Vlada svjesno omogućava agoniju javnog medijskog servisa

– Odlukom o produljenju mandata Glavnome ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću tehnička Vlada Republike Hrvatske ignorirala je mišljenje Nadzornog odbora HRT-a, primjedbe podnesene u javnoj raspravi, protivljenje HND-a, te upozorenja međunarodnih novinarskih organizacija i organizacija koje prate stupanj slobode javnog izražavanja kao i Europske radiodifuzijske unije čiji je HRT član- konstatira u priopćenju za javnost tim povodom Hrvatsko novinarsko društvo  i njegov predsjednik Saša Leković.

Sama odluka je kontradiktorna, smatra, jer je Vlada izglasala Uredbu o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se v.d. mandat Glavnog ravnatelja HRT-a sa šest mjeseci produljio na godinu dana, ali se u istoj odluci izrijekom navodi kako je mandat trenutnog v.d. ravnatelja produljen do 1. listopada ove godine, što je zapravo nepun mjesec dana više od šestomjesečnog mandata na kojega je bivši saziv Hrvatskog sabora imenovao aktualnog v.d. Glavnog ravnatelja.

HND je javno reagirao čim je prije mjesec i pol dana obznanjena namjera da Siniši Kovačiću bude produljen v.d. mandat podsjećajući da se Vlada u odlasku od prvog dana svoga mandata prema HRT-u ponašala kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije te da Siniša Kovačić bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve- ističe se u priopćenju HND-a te ocjenjuje da se ovom odlukom svjesno omogućava nastavak agonije javnog medijskog servisa.

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI