Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Sarajevo Film Festival publici će ponuditi 222 filma

Sarajevo Film Festival publici će ponuditi 222 filma

sarajevo fim festival
Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji se održava od 12. do 20. kolovoza, ponudit će publici 222 filmska ostvarenja iz 61 države svijeta kroz 18 različiih programa.

U sklopu najatraktivnijeg Open Air programa publika će ima priliku vidjeti najznačanije filmove koji su u proteklih godinu dana postigli uspjehe i dobili priznanja na festivalima poput onih u Berlinu, Cannesu ili Torontu. No koji će film u okviru Open Aira ove godine otvoriti SFF ipak ostaje nepoznanica, jer su organizatori to odlučili držati tajnom sve do projekcije 12. kolovoza, što je prvi takav slučaj u povijesti ovog festivala.
“Mislim da smo kroz proteklu 21 godinu zaslužili povjerenje publike da to ove godine bude tako. Siguran sam da će film izazvati veliku pozornost i da će se pamtiti”, kazao je o ovoj odluci  utemeljitelj i ravnatelj festivala Mirsad Purivatra.
Izvjesno je ipak kako će posjetitelji Sarajevo Film Festivala moći pogledati naslove poput “Neslavno slavna Florence”, u režiji Stephena Friersa, koji će biti i gost ovogodišnjeg SFF-a te dobitnik počasne nagrade “Srce Sarajeva” za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti.
Počasno Srce Sarajeva ove će godine biti uručeno i Wolfgangu Amadeusu Brülhartu u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala. Obavljajući funkciju zamjenika ambasadora i kulturnog savjetnika u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, od 1996. do 1998. godine, Brülhart je bio inicijator obnove kulturne scene u Sarajevu, organizirajući brojne kulturne sadržaje, razmjene i susrete umjetnika BiH i Švicarske, koncerte i predstave.
Sarajevskoj će se publici predstaviti i redatelj Whit Stillman, čiji će najnoviji film “Ljubav i prijateljstvo” također biti prikazan u programu Open Air. Na SFF-u je svoje mjesto našao i novi film Pedra Almodovara “Julieta”, a ovo ostvarenje Pirvatra je opisao kao novi veliki povratak poznatog umjetnika. Pobjednik iz Cannesa, film “Ja, Daniel Blake”, redatelja Kena Loacha, također je na programu kao i “Kapetan fantastični”, u režiji Matta Rossa.
“Najboljom proslavom regionalnog filma” Purivatra je opisao uvršavanje u program ostvarenja “Dobra žena”, redateljskog prvijenca Mirjane Karanović, a publiku SFF-a organizatri su odlučili počastiti i novom uspješnicom danske kinematografije, ostvarenjem “Zavjera vjere” redatelja Hansa Pettera Molanda, koji je ovim filmom srušio sve rekorde gledanosti u svojoj domovini. Za film koji će zatvoriti 22. SFF odabran je “Tour de France” u režiji Rachida Djaidanija. Film je to koji govori o Francuskoj ali i Europi danas i o svima nama u današnjem svijetu preplitanja tolikih različitosti, kazao je Purivatra.
Na ovogodišnjem SFF-u nema hrvatskih filmova u utrci za najbolje igrano ostvarenje, no u natjecateljskoj su selekciji zato dokumentarci “Iza lica zrcala” redateljice Katarine Zrinke Matijević te “Kino otok” kojega je režirao Ivan Ramljak. Ta dva hrvatska dokumentarca u Sarajevu će ovog mjeseca ujedno imati međunarodnu premijeru.
Program Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala ponudit će i ove godine festivalskoj publici uvid u najnoviju produkciju regionalne kinematografije. Program je pokrenut je 2014. godine u okviru Industry odjela Sarajevo Film Festivala, sa namjerom poboljšanja plasmana, promocije i distribucije filmskih naslova sa našeg govornog područja, na regionalno tržište.
U okviru ovog programa biće predstavljena četiri dugometražna filma: OSLOBOĐENJE SKOPLJA, režija: Rade i Danilo Šerbedžija (Hrvatska, Makedonija, Finska); DNEVNIK MAŠINOVOĐE, režija: Miloš Radović (Hrvatska, Srbija), ZG’80, režija: Igor Šeregi (Hrvatska), NOVINE, režija: Dalibor Matanić (Hrvatska).
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI