Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Proslava Dana pobjede u Kninu – čeka se Thompsonov koncert

Proslava Dana pobjede u Kninu – čeka se Thompsonov koncert

Knin29Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnica VRO Oluja započela je u osam sati ujutro budnicom ulicama grada Knina, gdje se Orkestar Oružanih snaga RH nadglasavao sa zvučnicima iz kojih je već tako rano treštio Thompson.

Iz sata u sat Oružane snage Republike Hrvatske polako se izvlače s ulica Knina, zajedno s Orkestrom, a obožavatelji Thomspona konačno će doći na svoje u 21 sat kada na stadionu NK Dinara počinje koncert njihova idola i njegovih prijatelja. Na kninskoj Tvrđavi tijekom jutra je podignuta hrvatska zastava, prelijetali su MIG-ovi, tukli su plotuni iz topničkih oruđa, u gradu su zvonila crkvena zvona… Svečano i dostojanstveno na tvrđavi i na glavnom gradskom trgu je obilježen Dan pobjede.

Domoljubna mladost (Foto: tris/H. Pavić)

Domoljubna mladost (Foto: tris/H. Pavić)

Na kninskoj tvrđavi je bila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik bivšeg saziva Hrvatskog sabora Željko Rainer, tehnički minstri, čelnici političkih stranaka… Bio je tu Andrej Plenković, Božo Petrov, Ivan ViliborSinčić i drugi, no iz Narodne koalicije samo Ivan Vrdoljak. Nije bilo ni bivših predsjednika Stipe Mesića i Ive Josipovića, ali je bila bivša kninska gradonačelnica i bivša saborska zastupnica Josipa Rimac. Istina, nisu joj dali govoriti, ali stavili su je u drugi red, uz predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. U prvom redu je, umjesto nje stajao je njen zamjenik koji sada obnaša dužnost gradonačelnika Nikola Blažević, a što je još važnije u istom prvom redu bio je i zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Željko Džepina.
–  Današnji dan treba obilježiti u čitavoj Hrvatskoj sa poštovanjem i zahvalnošću. To što sam ja ovdje to je pitanje mog izbora i moje emocije – kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na pitanje novinara zašto u Kninu nisu i drugi čelnici Narodne koalicije. Na pitanje da li je razlog nedolaska Zorana Milanovića možda to što su ga na proslavi Oluje prošli put izviždali, Vrdoljak je odgovorio kako se nada da je vrijeme zviždanja bilo kojem hrvatskom dužnosniku prošlo.
Bio je u pravu, barem što se tiče 21. obljetnice Oluje. Za podizanja zastave na tvrđavi i paljenja svijeća pod Spomenikom hrvatske pobjede ‘Oluja ’95.’ i govora na Trgu dr. Ante Starčevića nije bilo zvužduka ni urlikanja, kao ranijih godina. Tek je jedan od sudionika vikao ‘Za dom’, ali mu nitko nije odgovorio, osim možda prijekornim pogledom. Ali nije bilo ni odgovora na skandozne dijelove govora navodnog predstavnika branitelja Ivice Glavote.

Ivica Glavota (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivica Glavota (Foto: Tris/H. Pavić)

– To Glavota! Čestitamo. Jesi ih. Ja sam iz Imotoskog i… čestitali su Glavoti dok je prolazio kroz masu. – I ja sam iz Imotskog, pa što? – nije bio ljubazan ‘predstavnik branitelja’. U Kninu nismo uspjeli saznati kako su njega uspjeli izabrati za ‘predstavnika branitelja’. Na pitanje u ime kojih udruga branitelja je govorio, Glavota nam je rekao samo da on nije predstavnik udruga nego branitelja.
– Tko nije do sada upoznao Ivicu Glavotu, ne treba ga znati ni sada. Dosađuješ – rekao je Ivica Glavota novinaru na zamolbu da se predstavi našim čitateljima i pojasni svoj nastup.
Svakim satom Thompson sve glasnije udara iz zvučnika sa terasa kafića i improviziranih ugostiteljskih objekata, miris čevapa i pečenog mesa je sve jači, a sve češće se s raznih strana čuje i ‘Jure i Boban’ i slične ustaške poskočice. Sve je, uz hrvatske, puno i zastava propale Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i raznih ‘domoljubnih’ rekvizita. Ali nigdje ništa što bi policija mogla proglasiti ‘neprimjerenim’. Do 15.30 u Knin je, prema policijskim procjenama, stiglo oko deset tisuća hodočasnika. Jedni dolaze, drugi odlaze, tako da ih uvijek ima isti broj. Do tada nije zabilježen nikakav incident. Do večeri, do početka koncerta Marka Perkovića Thompsona u Kninu se očekuje barem sto tisuća ljudi.

Za dom spremni

Za dom spremni

Prema riječima glasnogovornice Policijske uprave Šibensko-kninske Marice Kosor, to što za sada nema kažnjenih zbog ustaškog znakovlja i remećenja javnog reda i mira, ne znači da ih neće biti. Policija, naime, sve snima video kamerama i bilježi, a za sada je procijenjeno da nema razloga za intervenciju, iako se znalo čuti sporadično uzvikivanje ‘Za dom’ i ‘Spremni’ i iako su neki nosili majice na kojima to piše. Moguće je da takvi dobiju prijave na kućnu adresu. Jedan od prijavljenih zbog vikanja ‘Za dom’ i ‘Spremni’ je nekadašnji zapovjednik nekadašnje 9. bojne HOS-a Marko Skejo, zajedno sa svojim ‘bojovnicima’. Ali njihov ispad još nije okarakteriziran kao prekršaj. – Evidentirali smo takvu dojavu i postupamo po njoj. Tek se utvrđuju okolnosti – rekla je Marica Kosor.

Evo fotogalerije kojom smo pokušali zabilježiti barem dijelić atmosfere: 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI