Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA
Predstavljena pravaška Domovinska koalicija

Predstavljena pravaška Domovinska koalicija

Sveèano potpisivanje Sporazuma stranaka èlanica "Domovinske koal

Domovinska koalicija /Foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Hrvatska pravaška scena danas je dobila drugu koaliciju -Domovinsku koaliciju koju, za sada, čini pet stranaka. HSP-ASDemokratski savez nacionalne obnove (DESNO) Ante Đapića, HKDU dr. Marka Veselice, Ujedinjena stranka prava Antuna Kljenka i Hrvatska demokratska stranka, potpisali su sporazum o suradnji i predstavili nositelje izbornih lista. Pero Ćorić, šef Izbornog stožera Domovinske koalicije poručio kako se ne boji ni Milanovića ni Plenkovića. “Bojim se jedino Boga, aviona i zatvora, drugog ničeg. U avion ne idem, a u zatvoru neću nikada, a spreman sam na svaku političku utakmicu”, kazao je Ćorić.

Domovinska koalicija, kako prenosi Hina, predstavljanje svog gospodarskog programa najavila je za idući tjedan, kada će Državnom izbornom povjerenstvu predati i svoje kandidacijske liste. Predstavili su nositelje deset izbornih jedinica u Hrvatskoj: u Prvoj, zagrebačkoj, to je Pero Ćorić, Drugoj Pero Kovačević, Trećoj Stjepan Ranogajec, Četvrtoj Ante Đapić, Petoj Tomislav Vlajnić, Šestoj Miroslav Rožić, Sedmoj Dejan Golubić, Osmoj Ivan Kirin, Devetoj Anto Kovačević i Desetoj Ivan Tepeš.
U Saboru mora biti snažna pravaška opcija
Predsjednik HSP-AS-a Tepeš zadovoljan je tim odabirom, kao i činjenicom da liste nosi sedam bivših saborskih zastupnika. “To je dokaz da smo zatomili taštine, shvatili da je presudni trenutak za Hrvatsku”, kazao je Tepeš dodajući kako je, u trenutku kad se sve glasnije priča o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, “vrijeme da u Saboru bude snažna pravaška grupacija koja će štititi hrvatske nacionalne interese”.
Miroslav Rožić  upozorio je da se Hrvatska nalazi u dubokoj socijalnoj krizi, a izostanak socijalne sigurnosti vidi kao glavni razlog za odlazak mladih iz Hrvatske. Zajednički izlazak pravaša na rujanske izbore objašnjava željom da u Saboru budu predstavljeni građani čiji se tradicionalni, kršćanski svjetonazor i slobodarski glas za pravdu i jednakost ignorira.
“Dok je nas u Saboru, bit će i slobode u Hrvatskoj”, uvjerava Rožić i tumači kako pravaši žele osujetiti “eutanaziju viešestranačke demokracije koju pripremaju Plekovićev HDZ i Milanovićev SDP”, te zaustaviti eksperimente dovođenjem na vlast “političkih diletanata i lokalnih političara”, poput Mosta.
Za čelne ljude SDP-a i HDZ-a Rožić je kazao kako su to “ljudi koji su u Bruxellesu radili u istom uredu”, te da je Milanovića u taj ured zaposlio HDZ, a Plenkovića SDP.  “Treba li većeg razloga za naše okupljanje?”, zaključio je Rožić.
Ćorić: Ne bojim se Milanovića ni Plenkovića. Bojim se jedino Boga, aviona i zatvora
Ćorić pak ističe da bi bilo pogubno da se na vlast vrati lijeva, koalicija Zorana Milanovića, “Sedamdesetih godina 20. stoljeća imali smo Hrvatsko proljeće, sa Milanovićevom vladom hrvatsku jesen, a dopustimo li povratak Milanovićevih neokomunista i njegovih satelita imat ćemo hrvatsku zimu”, slikovit je Ćorić.
Ćorić ne dvoji u dobar izborni rezultat, a ne boji se ni političkog sraza sa Milanovićem i Plenkovićem u istoj izbornoj jednici. “Bojim se jedino Boga, aviona i zatvora, drugog ničeg, posebno ne Plenkovića i Milanovića. U avion ne idem, a u zatvoru neću nikada, a spreman sam na svaku političku utakmicu”, uvjerava Ćorić.
HSP-AS-ovci priznaju kako računaju na protestne glasove HDZ-a, tvrde da samo vlast u kojoj će pravaši participirati može odgovoriti na probleme gradova koji umiru poput Iloka i Vukovara.
Glede odnosa sa bivšim partnerom HDZ-om, Tepeš je kazao da sve ovisi o izbornom rezultatu, ali da su pravaši otvoreni za sve koji su zainteresirani za boljitak Hrvatske, koji su im programski i svjetonazorski slični. Tepeš je odbacio tvrdnje da je nova koalicija svojevsni “plan B”, ističući kako je važno “skupiti  glave i sa jakom desnicom ući u Hrvatski sabor”.
Ante Đapić ne žali zbog razlaza HDZ-a i HSP-AS-a. “Najbolja stvar koja se mogla dogoditi za hrvatsku desnicu je što su propali razgovori HDZ-a i HSP-AS-a”, kaže Đapić i tumači da tu ne bi bilo nikakve budućnosti, odnosno da bi “na prvom zavoju došlo do problema. “HSP-AS bi nestao, ovako ima snagu vratiti snagu paravškog pokreta”, kaže Đapić kojem je želja da se pravaši varate na razinu 2003. kada su imali sedam-osam zastupnika.
“Kompozicija je krenula, zna se tko joj je strojovođa, pozivamo sve da se priključe ovoj pobjedničkoj koaliciji”, pozvao je Pero Ćorić, šef Izbornog stožera Domovinske koalicije.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI