Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO
Predsjednica Grabar-Kitarović u Kninu: Poštujemo svaku žrtvu, no mora se znati da je Oluja bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska i časna pobjeda za pravedan cilj

Predsjednica Grabar-Kitarović u Kninu:
Poštujemo svaku žrtvu, no mora se znati da je Oluja bila politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska i časna pobjeda za pravedan cilj

Knin - Predsjednica

Kolinda Grabar Kitarović:Hrvatska poštuje svaku žrtvu, a Oluja je bila etički čista/Foto.H.Pavić

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak u Kninu prigodom 21. godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja da Hrvatska poštuje svaku žrtvu, ali i da je je vojno-redarstvena akcija “Oluja” bila etički čista. Na samom početku svog govora Kitarović se obrušila na Zorana Milanovića.

 

– Odmah na početku želim poslati poruku onima koji su Hrvatsku državu nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli i toliko daleko tvrdnjom da su modernu Hrvatsku državu stvorile zločinačke udbaške strukture. Ova Hrvatska je stvorena voljom hrvatskoga naroda i ogromne većine hrvatskih državljana izraženom na referendumu 1991. i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja čiji je vrhunac bila upravo akcija Oluja koju ovdje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu s ponosom slavimo.  Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i za našu budućnost mira. Njima i svim braniteljima iz Domovinskog rata dugujemo trajnu zahvalnost- kazala je Grabar Kitarović.
Ovu obljetnicu slavimo kao dan naše slobode i mira, dodala je Kitarović, ističući kako se za to Hrvatska morala izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva koje je već jednom u II. svjetskom ratu učinilo strašna zla diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Poštujemo svaku žrtvu

– Želim i ovom prilikom jasno reći: poštujemo svaku žrtvu  jer svaki je ljudski život jednako vrijedan i ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No isto se tako mora znati da je Oluja bila, i povijesno će ostati, politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska i časna pobjeda za pravedan cilj – istaknula je Grabar Kitarović.
Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja, koje je izazvala velikosrpska agresija.
– Unatoč tomu hrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost. U svojem govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. godine predsjednik Tuđman sažeo je to riječima: “Pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi.”
Kitarović je istaknula kako je Oluja omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja ali je imala i veliko međunarodno značenje jer je omogućila oslobođenje bihaćke enklave i spriječila ponavljanje genocida kakav su u Srebrenici počinile snage vojske Republike Srpske. To je ubrzalo završetak rata u BiH i konsolidaciju  političkih prilika u ovom dijelu Europe otvorivši svim državama perspektivu pridruživanja euroatlantskim integracijama.

Nećemo nikad prihvatiti da se Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima

– Hrvatska i i hrvatski narod znali su oprostiti. Abolirani su svi sudionici antihrvatske pobune osim najvećih ratnih zločinaca. Ispunjena su opća i manjinska prava te omogućen povratak svima koji su se željeli vratiti. To je etika pobjednika i etika mira – istaknula je Kitarović dodajući da iako  ljudski možemo razumjeti da je za mnoge izbjegle Srbe Oluja teško osobno i povijesno iskustvo, “nismo i nećemo nikada prihvatiti  da se Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima kako od onih izvan Hrvatske tako i od onih u Hrvatskoj.”
 – To konkretno znači da nećemo prihvatiti krivotvorenje uzroka i posljedica rata, prijezir spram velikodušnosti koju smo iskazali  kao ni zanemarivanje presuda međunarodnih sudova te nijekanje legalnosti i legitimnosti Oluje. Stoga bilo kakva nezadovoljstva ishodom Oluje, kakva se još  mogu čuti u Srbiji, ali nažalost i u Hrvatskoj, treba adresirati na njezine uzročnike. Kreatore i izvršitelje velikosrpske politike 80-tih i 90-tih godina prošloga stoljeća. Uvjerena sam da će među  hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti s vremenom  još više sazrijevati svijest da ih je upravo Oluja rasteretila od teškog stoljetnog  utega velikosrpskih projekata i od konfrontacije s legitimnim  povijesnim interesima hrvatskoga naroda – kazala je predsjednica, dodavši da hrvatski narod ne zaboravlja da su u oslobađanju zemlje sudjelovali i brojni Srbi, koji su Hrvatsku vidjeli kao svoju domovinu.
– Svjesni smo da se srpska nacionalna manjina suočava s različitim problemima, prije svega socijalnim, i to posebice u manjim sredinama. Ne smije biti građana drugog reda, ni Hrvata ni Srba. Ne želimo jaku Hrvatsku samo u velikim gradovima. Ne želimo da ljudi samo žive u Hrvatskoj, nego da žive Hrvatsku kao svoju domovinu. Hrvatska nije i ne smije biti privremena i povremena domovina. Čvrsto vjerujem u budućnost naše domovine. Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska – zaključila je predsjednica svoj govor u Kninu.

 

Knin - Predsjednica KGK1

Tags: ,

VEZANE VIJESTI