Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Predsjednica ispred cvjetnog sidra (foto Ured predsjednice)

Predizborna sezona supermegaprojekata – predsjednica RH:
Ne mogu opisati koliko sam sretna

Predsjednica ispred cvjetnog sidra (foto Ured predsjednice)
Predsjednica ispred cvjetnog sidra (foto Ured predsjednice)

Predsjednica ispred cvjetnog sidra (foto Ured predsjednice)

Izbori su za 12 dana, sezona kamenja temeljaca, prvih lopata betona, rezanja vrpci škarama, plastičnih kaciga na glavama političara, narodnih nošnji na gradilištima i svečanih otvaranja supermegaprojekata je u punoj snazi. Predizbornog slatkorječivog bulažnjenja političkih lidera i svjesnog obmanjivanja lakovjernog biračkog tijela smo se već nagledali i naslušali, no toga, čini se, nikad dosta.

Inače, tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković (HDZ) danas serijski obilazi dalmatinske gradove i svečano otvara radove i potpisuje višemilijunske ugovore.

U Zadru, na betoniranju kamena temeljca i vremenske kapsule, otvoreni su radovi na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica, kako se hvale u tehničkom ministarstvu.
Ovaj velebni događaj nije htjela propustiti ni predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, koja je, sudeći prema izvješću na stranicama tehničkog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jednostavno oduševljena, očarana i zadivljena navedenim projektom, te marljivošću zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete (HDZ).
– Već godinama slušam priče o Gaženici i razvoju ove luke. Divim se entuzijazmu čelnika Grada Zadra i Lučke uprave jer su unatoč političkim preprekama na koje su nailazili, ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Hvala i hrvatskoj Vladi što je konačno prepoznala vrijednost projekta i što se kreće u njegovu realizaciju – rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na početku svečanosti, dok je ispred nje stajao cvjetni aranžman ispleten u obliku sidra.

Sto godina unazad, sto godina unaprijed

Svoje je kazao i B. Kalmeta, navodeći kako se radi o projektu koji je najveći i najznačajniji, te kako se protezao i protezat će se kroz ukupno dvije stotine godina.
– U posljednjih sto godina riječ o najznačajnijem projekt u Zadru, a efekti će se osjećati idućih sto godina i više. Terminal će dati nova radna mjesta i turistički uzlet. Građani ne trebaju brinuti za sebe i djecu kad su u pitanju radna mjesta – rekao je Božidar Kalmeta.
Predsjednica RH u Gaženici (foto HINA)

Predsjednica RH, kamen temeljac i vremenska kapsula u Gaženici (foto HINA)

Tehnički ministar Butković bio je također ushićen i ponosan.
– Uistinu sam ponosan gledajući kako ovdje u Gaženici, na mjestu na kojem se prije nepunih osam godina nalazilo odlagalište otpada, niče jedna od najsuvremenijih putničkih luka na Mediteranu – reče O. Butković.
Na ovu gradnju zgrade terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom namjerava se ubetonirati 25 milijuna eura, dakako uz pomoć kredita njemačke KfW-Development Bank. Ostaje vidjeti hoće li odabrani izvođač, austrijski Strabag s partnerima, uspjeti potrošiti navedeni novac u roku, odnosno do početka 2018. godine.

Neopisivo sretna predsjednica RH

Dakle, Kolinda Grabar – Kitarović je, kako kažu u Ministarstvu, simbolično, uz kamen temeljac položila i vremensku kapsulu koja ima svjedočiti značaju ovoga događaja.
I naglasila nemjerljivu i neopisivu sreću koju osjeća usljed gradnje zgrade putničkog terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom.
– Ne mogu opisati koliko sam sretna. Godinama od Kalmete i Longina slušam o važnosti ovog projekta. Divim se njihovom entuzijazmu – kazala je.
Bila je to prilika i za stranačko okupljanje (foto HINA)

Bila je to prilika i za stranačko okupljanje (foto HINA)

Onda se poslužila svojevrsnim zemljopisnim podatkom.
– Zadar više neće biti samo na pola puta između Dubrovnika i Venecije, nego će imati luku koja će imati sve veći značaj – zaključila je svoje obraćanje predsjednica Grabar – Kitarović.
A tehnički ministar Butković je potom otišao u Šibenik, gdje je u društvu šibenskih stranačkih kolega dr. Željka Burića i Gorana Pauka svečano potpisao ugovor o gradnji kružnog toka u šibenskoj četvrti Meterize, o kojemu se govori već nekih četrdesetak godina.

Kružni tok uokolo 14 milijuna

Taj će kružni tok će se vrtjeti uokolo 14 milijuna kuna, koliko bi trebao koštati, a gradit će se začuđujućih 12 mjeseci, kako je naznačeno. To znači da će i iduće turističke sezone na tom mjestu biti golemi prometni krkljanac.
Zašto će se stotinjak metara ceste koja ide u krug graditi čitavu godinu, teško je razumjeti, pogotovo kada se zna da su Japanci kilometre i kilometre svoje autoceste Veliki Kantō nakon razornog potresa 2011. godine obnovili u samo šest dana.
Bez kamena temeljca, vrpci i japanskih klapa koje su pjevale japansku himnu.
Tehnički ministar na potpisivanju radi kružnog toka (foto Hina)

Tehnički ministar na potpisivanju radi kružnog toka (foto Hina)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI