Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO / PISMO
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: Poštujte pravo osoba s invaliditetom da biraju i budu birani

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom:
Poštujte pravo osoba s invaliditetom da biraju i budu birani

kolica

Ilustracija/Izvor:HINA

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pozvao je sve političke aktere da poštuju pravo osoba s invaliditetom da biraju i budu birani te upozorio kako je u dosadašnjim političkim kampanjama bilo niz postupanja štetnih za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

“Teška situacija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koristi se u svrhu podizanja rejtinga političkih stranaka i pokazivanja njihove socijalne osviještenosti. Istovremeno se takva deklarativna opredijeljenost za prava osoba s invaliditetom ne prenosi u postupke kojima se stvarno poštuju njihova biračka prava i pravo na uključenost u politički život”, stoji u priopćenju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Biračka mjesta nepristupačna

Prilikom određivanja biračkih mjesta ne vodi se kriterijem da se biraju lokacije koje su ujedno i pristupačne osobama s invaliditetom i drugim osobama smanjene pokretljivosti. Biračka mjesta se rijetko određuju u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi u kojima borave osobe s invaliditetom pa je njima otežano ostvarivanje biračkog prava za razliku od primjerice osoba u zatvorskom sustavu za koje su organizirana posebna biračka mjesta, napominje Ured.
Ured upozorava kako se prava osoba s invaliditetom krše i prilikom prenošenja poruka biračima preko medija jer oni ne vode računa da informacije budu pristupačne gluhim i slijepim biračima kao i onim s intelektualnim teškoćama. Istovremeno izrazita podzastupljenost osoba s invaliditetom koje su aktivne u političkom životu upućuje na brojne prepreke koje se pred njih postavljaju u načinu na koji funkcioniraju političke stranke.
“Stoga ovim putem apeliramo na sve aktere kampanje da se suzdrže od korištenja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u predizborne svrhe. Ujedno pozivamo političke stranke da svoje programe predstavljaju na način koji će biti pristupačan osobama s invaliditetom posebno gluhim, slijepim i biračima s intelektualnim teškoćama te da se zalažu da biračka mjesta budu pristupačna osobama s invaliditetom, a da se i osobama koje su smještene u domovima socijalne skrbi ili se nalaze u zdravstvenim ustanovama omogući da ostvare svoje biračko pravo”, stoji u priopćenju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom..
Tags: ,

VEZANE VIJESTI