Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
PP Vransko jezero obilježava 20. Noć šišmiša

PP Vransko jezero obilježava 20. Noć šišmiša

 

Noc sismisa vransko vodoravno

Po prvi puta u Biogradu na Moru obilježava se jubilarna 20. Međunarodna Noć Šišmiša. Park prirode Vransko jezero i Ilirija dd. ovom su prilikom udružili snage kako bi ojačali svijest javnosti potrebi zaštite šišmiša.

Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj žive 34 vrste i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Republika Hrvatska je stranka Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša od 2000. godine kada je donesen i Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS).
Od 1000 svjetskih vrsta, većina šišmiša (70%) u koje su uključene sve europske pa tako i hrvatske vrste, hrane se gotovo isključivo kukcima i paucima. Kako su šišmiši većinom mali i brzog metabolizma u toku jedne noći mogu pojesti i tisuću kukaca što ih čini prirodnim pesticidima.
Mnoge vrste šišmiša u jesen i proljeće migriraju u područja u kojima nalaze skloništa koja udovoljavaju njihovim zahtjevima vezanim za hibernaciju ili odgajanje mladih. Ovisno o skloništima koje koriste šišmiši mogu biti šumski ili špiljski a postoje i vrste koje su se prilagodile urbanim područjima. Šišmiši su skloništima vjerni i koriste ih dugi niz godina. Svaki gubitak skloništa nije poželjan jer alternativno sklonište ne mora nužno pružiti idealne uvjete potrebne za njihov opstanak.
U Parku prirode Vransko jezero zabilježeno je više od 10 vrsta šišmiša koji osim važnog mjesta za hranjenje na području jezera u špiljskim staništima nalaze i mjesta za odmor u razdoblju migracije tijekom jeseni.
Noć šišmiša održava se u nedjelju 28. kolovoza u Kids klubu Kamp Parka Soline u Biogradu na Moru s početkom u 16:30. Program je posebno zanimljiv djeci no dobrodošli su i roditelji. Sve zainteresirane očekuju interaktivne radionice i igre s temom šišmiša, interaktivno predavanje, nagradna tombola i šišmišji disko.
PROGRAM:
10:30 – Jutarnji Kids club: priprema djece za popodnevni program
16:30 – Kreativne radionice: izrađivanje maski šišmiša, origami šišmiša, kapu sa šišmišima, bojanke sa šišmišima, povezivanje točki i sl.
18:00 – Sportske igre: Kako se snalaze u prostoru i što šišmiši jedu?
19:00 – Šišmiši neobični noćni sisavci – interaktivno predavanje uz osluškivanje glasanja šišmiša (Norma Fressel, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero)
20:00 – MINI DISCO s tematikom šišmiša

Noc sismisa vransko jezero

Tags: ,

VEZANE VIJESTI