Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
SCENA
Marko Škugor (lijevo) sa Šansonijerom u rukama (Foto: ŠibenikIN)

Pobjednici Dalmatinske šansone:
Publika nagradila Marka Škugora

Marko Škugor (lijevo) sa Šansonijerom u rukama (Foto: ŠibenikIN)

Obećali smo vam rezultate Večeri novih skladbi festivala Dalmatinska šansona u Šibeniku.

Marko Škugor (lijevo) sa Šansonijerom u rukama (Foto: ŠibenikIN)

Marko Škugor (lijevo) sa Šansonijerom u rukama (Foto: ŠibenikIN)

Jučer nismo otišli na Trg Republike Hrvatske, gledali smo festival na televiziji. Iako je ambijent na Šansoni, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, vjerojatno među najljepšima u državi, gledanje festivala na TV-u ima svojih prednosti: pivo je jeftinije (iz dućana) i nije u plastici, poneka se pjesma može odspavati, a prijenos se može kombinirati sa ženskim finalom rukometa.
Marko Škugor, jedan od famozna Četiri tenora, pobjednik je po glasovima publike. Ništa čudno, publici ako se da prilika, ona će uvijek glasati za svoje. „Samo ti si“ klasična je i pristojna dalmatinska šablonska pjesma, s gradacijom prema refrenu. Tekst je složen od općih mediteransko-šansonjerskih mjesta, koje je Škogorov tenor, uz pomoć dobrog razglasa, učinio grandioznim i prihvatljivim na prvu. Jelena Radan je druga s „Kad nas ne bude“. Radan je u svom višegodišnjem traženju izričaja trenutno došla na trag Dunje Knebl, što nije ni toliko loše. Klapa Brodarica je treća prema glasovima publike, s pjesmom „Pravim se“, jednom od onih koje govore  – klapa smo, al’ smo i estrada.
Žiri je pao na baladu, na američki kičastu „Gdje da nađem mir“ pjevačice Bernarde Bruno.  Drugo mjesto zauzeo je bend Bang Bang s kabaretskom pop skladbom „Prijezir“, kudikamo slušljivijom od zloglasne „Nešto me pogodilo“, koja im je lani donijela Porina. Škugoru je žiri dodijelio treće mjesto.
Nagrada za najbolji tekst iz nejasnih razloga pripala je grupi The Ljubičanstveni, najbolji aranžman imao je Marko Tolja, a pjesma „Paralelni svijet“ dvojca The Blondes najbolja je kantautorska skladba. Najbolji debitant je Šibenčanin Tomislav Šanić. Njegova „Djeca Sunca“ puno bolje zvuče na audiosnimci nego što su jučer na pozornici. No dobro, pripitomiti grunge estetiku u festivalsku formu, vjerojatno je bilo izazovno. Podržavamo.
U međuvremenu su Ruskinje pobijedile Francuskinje i uzele zlato u rukometu.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI