Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
“Po čovika” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

“Po čovika” u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Po covika

Kratkometražni igrani film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić prikazuje se u natjecateljskom programu ‘Kratki rezovi’ (Short Cuts) međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna.

Film “Po čovika”, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991., kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju velik i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.
Film je nastao kao pobjednički projekt natječaja ‘Jedna slika iz Domovinskog rata’ koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča “Povratak”, prema kojoj je nastao scenarij za film, integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović 2015. nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).
Režiju potpisuje Kristina Kumrić, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, scenografiju Ivana Škrabalo, casting Oriana Kunčić.
Film je krajem lipnja prošle godine sniman u okolici Šibenika, na lokacijama sela Bilići i Unešić.
U glavnim ulogama su dvije  Šibenčanke: Janja Avdagić i Leonarda Živković, a u sporednim Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić.
Film je nastao u produkciji Restarta, a koproducenti su Melocoton films (Francuska) i Umjetnička organizacija Kinoljetka (Hrvatska). Film su podržali HAVCMinistarstvo branitelja RH i regija Île-de-France.
Međunarodni filmski festival u Torontu prvi se puta održao 1976., kada je prikazivao filmove s drugih festivala. U međuvremenu se prometnuo u jedan od najvažnijih festivala u svijetu, te je prepoznat kao idealna platforma za filmske profesionalce koji upravo tamo predstavljaju svoje nove radove te na taj način započinju svoje filmsko putovanje.
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI