Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Plenković se ispričao Kajtaziju: To nije moj stav, to nije stav HDZ-a

Plenković se ispričao Kajtaziju:
To nije moj stav, to nije stav HDZ-a

Andrej Plenković ispričao se Veljku Kajtaziju, zastupniku nacionalnih manjina zbog uvreda kojima ga je zasuo HDZ-ov kandidat u V izbornoj jedinici za saborskog zastupnika, Stevo Culej. Ali, više od isprike nije moguće jer je DIP liste utvrdio, a samo smrt kandidata može ih promijeniti...
Andrej Plenković (Foto: Tris/Jozica Krnić)

Andrej Plenković (Foto: Tris/Jozica Krnić)

Andrej Plenković ispričao se u osobno ime Veljku Kajtaziju, zastupniku nacionalnih manjina, zbog uvreda kojima ga je zasuo HDZ-ov zastupnik Stevo Culej u komentaru na službenom Kajtazijevom Facebook profilu. No, osim žaljenja zbog tog incidenta, Kajtazi, koji se Plenkoviću obratio otvorenim pismom i tražio osudu Culejevog postupka, nije dobio ništa više. Ponajmanje skidanje kandidata Culeja s liste HDZ-a u V izbornoj jedinici, unatoč besprizornog govora mržnje i izražavanja nacionalne netrpeljivosti prema manjinskom zastupniku.

– I osobno izražavam žaljenje zbog takvog posta. Ispričavam se gospodinu Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povrijeđenim. To nije stav HDZ-a, to nije moj osobni stav. Spreman sam i otvoren za suradnju sa svim pripadnicima nacionalnih manjina, osobito s pripadnicima romske nacionalne manjine i sve ono što je hrvatska Vlada proteklih godina radila na integraciji i planovima za poticanje romske manjine u skladu s najvišim standardima EU-a i Vijeća Europe , to će buduća Vlada na čelu s HDZ-om nastaviti- kazao je Plenković u Velikoj Gorici apsolvirajući time „slučaj Culej“. Njegovoj kandidaturi ne može više ništa naškoditi jer su liste utvrđene i DIP ih je potvrdio još prije tjedan dana.

S Culejem je šef HDZ-a obavio razgovor, njegovo ponašanje ocijenio nedopustivim, te naglasio da takve komentare na FB-u neće tolerirati i da je Culej upozoren kako mu se takav ispad više ne smije ponoviti. Ali, iako je i Etičko povjerenstvo bez zadrške konstatiralo u svome očitovanju da je riječ o „širenju rasne i nacionalne mržnje“, Culeju neće ni vlas s glave pasti, a kamoli da bi ga tkogod zbog toga mogao s liste za Sabor skinuti. Odustajanje ( ili uklanjanje kandidata s liste ) nije moguće, kaže zakon, nakon njihova službenog prihvaćanja. A kandidata je eventualno moguće zamijeniti samo u drastičnim situacijama, kao što je smrt . Dakle, od 14. mjesta na HDZ-ovoj listi za novi saziv državnog parlamenta, Stevu Culeja može samo smrt rastaviti… Ma koliko da je u komentaru na Kajtazijevom FB profilu pozvao Rome da ne vjeruju „bivšem oficiru JNA“, Veljku Kajtaziju, jer“ laže k’o srpski cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma“, a u Hrvatskom saboru iznosi laži i „radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota“.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI