Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
UKRATKO
Pismo Hrvatskog novinarskog društva turskom veleposlaniku u Hrvatskoj

Pismo Hrvatskog novinarskog društva turskom veleposlaniku u Hrvatskoj

 

hnd_logo

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je pismo turskom veleposlaniku u Zagrebu izrazivši najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj. U skladu sa stavovima Europske i Međunarodne federacije novinara, čiji je član, HND je pozvao turske vlasti da zaustave brojne napade čija su meta novinari i medijske kuće u čitavoj zemlji te da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:
Vaša Ekselencijo, 
u ime Hrvatskog novinarskog društva i njegovih gotovo 2400 članova želim izraziti našu najdublju zabrinutost zbog dosad neviđenog udara na medije u Turskoj te pozvati Vašu Vladu da zaustavi brojne napade čija su meta novinari i medijske kuće u čitavoj zemlji.
O svim kršenjima slobode medija obavještavamo putem Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ) Platformu za zaštitu novinarstva Vijeća Europe.
Smatramo da izvanredno stanje ne bi smjelo biti korišteno kao izgovor za široku čistku u medijima i drugim dijelovima društva. Cenzura medija zbog kritike vladine politike nezakonita je čak i u situaciji izvanrednog stanja.
Pozivamo turske vlasti da poštuju međunarodne konvencije koje štite ljudska prava, prava sindikata i slobodu izražavanja.
Potičemo Vas da njegujete kulturu u kojoj se poštuje slobodno novinarstvo.
 Srdačno,
Sasa Leković, predsjednik HND-a
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI