Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
DRUGA PARALELA
Galactica Star, jahta (foto: Heesen Yachts)

Panama papers (3.dio) – Nigerijski playboy

Galactica Star, jahta (foto: Heesen Yachts)
Galactica Star, jahta (foto: Heesen Yachts)

Galactica Star, jahta (foto: Heesen Yachts)

Kada su 3. travnja 2016. predstavnici Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) predstavili svijetu prve rezultate istraživanja o financijskim i poreznim oazama, putem kojih su utajivači poreza iz cijelog svijeta skrivali svoja bogatstva, svima je bilo jasno da se radi o nečem velikom. Afera je ubrzo dobila ime „Panama papers“ (poveznica) zbog odvjetničke kuće Mossack Fonseca i njezinog sjedišta u toj srednjoameričkoj državi. Iz ogromne količine dokumenata (govori se o gotovo 11.5 milijuna primjeraka) novinari ICIJa uspjeli su raskrinkati Sodomu i Gomoru svjetskih bogataša i njihove taktike izbjegavanja plaćanja poreza u državama u kojima su njihove djelatnosti i boravišta bila prijavljena. Naravno, hoćemo li biti u potpunosti fer i pošteni, treba naglasiti kako otvaranje i posjedovanje offshore tvrtki samo po sebi ne znači da netko ne plaća porez, ali objektivno gledajući, kada se o tolikoj količini novca govori, teško da su takve tvrtke osnovane zbog neki „plemenitih“ poduzetničkih razloga.

Bogate se svjetske zvijezde često nalaze u situacijama i s ljudima s kojima ne bi bilo poželjno biti. Takva je toksična veza izgleda oduvijek postojala između imućnih i slavnih, jer moramo to priznati, jedno se s drugim privlači poput suprotnih magnetskih polova. Upravo se takav „indirektni“ slučaj desio mega-popularnoj pjevačici Beyonce Knowles i njezinom mužu, isto toliko poznatom reperu, Jay-z-u. Naime, dok su u rujnu 2015. mirno plovili uz talijansku obalu te uživali na 65 metara dugoj jahti Galactica Star (za čiji su tjedni najam platili 900 tisuća dolara), vlasnik ovog plutajućeg simbola hedonizma, ulazio je sve dublje u ozbiljne probleme s Nigerijskim pravosuđem. Ovo je priča o Kolawoleu Aluokou, bogatom afričkom poduzetniku iz naftnog i avijacijskog sektora. Alkunu je 2015. godine, zajedno s još trojicom suradnika, optužen u rodnoj zemlji za poreznu prevaru u visini od 1 milijarde i 800 milijuna dolara proizašlih iz proizvodnje i prodaje nafte. Štoviše, u zasebnoj je istrazi gospodin Aluko optužen i za višemilijunsko podmićivanje bivše nigerijske ministrice nafte Diezani Alison-Madueke, svotu koju je navodno uspio prebaciti na offshore račune i nakon toga ih iskoristio u svome naumu. U cijeloj toj priči, Alukou je samo dio jedne šire ekipe naftnih menadžera, ministara, visokopozicioniranih vojnih časnika i drugih, čija se imena spominju u Panama papersima i koji su povezani s odvjetničkim studijom Mossack Fonseca, čijim su posredništvom njihove tvrtke kupovale skupocjene jahte i vile u Londonu.

Život na visokoj nozi

Međutim, kako bi imali bolji uvid u cijelu ovu priču, trebamo malo bolje razjasniti tko je Kolawole Aluko. Kao što smo rekli, ovaj „poduzetnik“ spada u sam vrh nigerijske naftne elite, ali ga njegovo bogatstvo uzdiže mnogo više. Veze s ministricom Madueke omogućile su mu da 2011. njegove dvije tvrtke dobiju u koncesiju ogromne naftne resurse, dok je svakako vrlo zanimljivo da je jedna od tih dviju tvrtki, Atlantic Energy, kreirana ni više ni manje nego dan prije potpisivanja tako važnog višemilijunskog ugovora. Taj ga je poslovni uspjeh lansirao u svijet raskoša i donijelo mu titulu „nigerijskog playboya“ u čijem su se vlasništvu našle 4 vile u Santa Barbari i Beverly Hillsu, apartman vrijedan 8,6 milijuna dolara na Manhattanu, apartman u Dubaiju, 132 kuće i terena u Nigeriji, Kanadi i Švicarskoj te prije spomenuta jahta Galactica Star. Kako ne bi sve potrošio na nekretnine i plovila, posjedovao je i 58 automobila, 3 aviona te četiri računa sa 67 milijuna dolara raspoređenih između Londona i Švicarske. Također, njegovo mu je bogatstvo donijelo mnogo novih prijatelja, među kojima su Naomi Campbell, Jamie Foxx (s kojim je čak i surađivao na jednom dobrotvornom projektu vrijednom 500 milijuna dolara) i Leonardo DiCaprio, na čijem je slavlju za 39. rođendan i sam prisustvovao (a znamo koliko je jedna hrvatska starleta nedavno bila oduševljena sličnim pozivom).

Bogati dosje

Ipak, od svibnja prošle godine stvari su za ovog playboya krenule po zlu. Najprije su mu nigerijske vlasti konfiscirale svu imovinu do koje su mogle doći u zemlji, dok su gotovo istovremeno FBI, NCA (Velika Britanija) i švicarsko Državno odvjetništvo pokrenuli dodatne istrage protiv Aluka. Nažalost, već u lipnju ove godine, nigerijska je istraga obustavljena zbog, kako ističu lokalne novine, ne mogućnosti preciznog lociranja Alukinog boravišta u Švicarskoj, dok su ostale istrage još u tijeku i vezane su uz pomoć koju je navodno Aluko pružio bivšoj ministrici Madueke u izvlačenju novca iz Nigerije. Prije toga, njegovi su odnosi s Ministarstvom nafte bili toliko očiti, da su ga lokalne novine često nazivale „ministrovim čovjekom“. Takav naziv ne čudi uzmemo li u obzir sve što je do sada rečeno te činjenicu da je Alukova tvrtka, Atlantic Energy, samo u 2011. i 2012. dobila čak 8 licencija za iskorištavanje nafte, dok je njezin izvoz 2012. i 2013. dosegnuo vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna dolara. Cijelo ovo vrijeme, nezamjenjiva potpora Aluku bila je Mossack Fonseca, tvrtka koje je za nigerijskog poduzetnika otvorila barem četiri kompanije sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima i Sejšelima. Čak i kada je Aluko 2014. ulazio u prve probleme s ministricom Madueke, što je prouzročilo propadanje Atlantic Energya i stvaranje duga od milijarde i 300 milijuna dolara prema Nigeriji, Mossack Fonseca je i dalje marljivo radila i štitila njegove poslove.

Izgubljen u Alpama

Unatoč svim skandalima, malverzacijama, podmićivanjima itd., Aluko danas je još uvijek slobodan čovjek. Iako je Vrhovni sud u Lagosu u svibnju ove godine prihvatio prijedlog nigerijske Vlade za novim suđenjem „ministrovim ljudima“ iz doba Madueke, na listi s optuženicima nema Aluka. Razlog? Onaj kojeg smo prije spomenuli: nemogućnost da ga se pronađe u Švicarskoj, odnosno nesposobnost da se optuženiku preda optužnica na kućnu adresu. I dok se zbog ove „poteškoće“ nigerijsko pravosuđe ne može baviti Alukom, procjene vlasti govore da su on i još troje ljudi iz te ekipe sveukupno dužni državi milijardu i 760 tisuća dolara neplaćenog poreza i drugih pristojbi te se sumnjiče da su taj novac nelegalnim putem, uz pomoć offshore tvrtki, prebacili izvan zemlje. Usporedbe radi, taj je novac istovjetan godišnjem budžetu četiri nigerijskih pokrajina, u kojima živi gotovo 13 milijuna ljudi. Ipak, vlasti su uspjele zaplijeniti jahtu na kojoj je Beyonce bezbrižno plovila Mediteranom i luksuzni apartman u neboderu u 57. ulici na Manhattanu, poznatom i kao „palača milijardera“.
Iako nam slučaj Aluko može djelovati kao nešto što se dogodilo „tamo negdje daleko“, što s nama nema direktne veze i što nas se ne tiče, upravo je nedavno otkriveno kako su trojica Nigerijaca uz pomoć falsificiranih osobnih dokumenata u više navrata otvorili nekoliko računa u splitskim i zagrebačkim bankama zbog, kako sumnja policija, pranja novca namijenjenog financiranju terorizma. Ta su „gospoda“ mogli biti upravo Aluko iz daleke Nigerije, baš ovdje u našem dvorištu. Međutim, bez brige!
Dovoljno je prisjetiti se slučaja INA-MOL kako bi mogli zaključiti da nam ne trebaju prevaranti iz Nigerije… sasvim dobro kotiramo i s onima iz domaće proizvodnje.
Panama papers - stranica ICIJ-a (printscreen)

Panama papers – stranica ICIJ-a (printscreen)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI