Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Foto TRIS/G.Šimac

Optuženik M. Bandić danas nije došao na sud, ročište odgođeno zbog ‘neuredne dostave poziva’

Foto TRIS/G.Šimac
Foto TRIS/G.Šimac

Ilutracija – Foto TRIS/G.Šimac

ZAGREB, 29. kolovoza 2016. (Hina) – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak nije došao na optužno vijeće koje ponovno treba odlučivati o osnovanosti ranije odbačene optužnice zbog pogodovanja udruzi “U ime obitelji”, a novo je ročište zakazano za 5. listopada.

Zakon propisuje da optuženici ne moraju nazočiti sjednicama optužnog vijeća, no sud im svejedno mora dostaviti poziv, a po riječima odvjetnika Krešimira Krsnika ročište nije održano zbog neuredne dostave poziva.

Bandićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su da je ročište odgođeno do 5. listopada, a da poziv nije primio netko od Bandićevih suoptuženika.
O optužnici kojom Uskok Bandića tereti za pogodovanja udruzi “U ime obitelji” optužno vijeće trebalo je odlučivati u jeku predizborne kampanje u koju je Bandić ušao kao “kandidat za premijera”.
Prvu optužnicu protiv Bandića za tzv. aferu štandovi optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju prošle godine zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.
No, Vrhovni je sud u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.
Vrhovni sud je zaključio da u činjeničnom opisu zlouporabe položaja i ovlasti za koje se Bandić i ostali terete “nije potrebno navoditi blanketne norme koje su eventualno prekršene, jer se ono može počiniti a da se pritom ne krše takve norme, već počinitelj koristi svoja ovlaštenja na protupravan način u materijalnom smislu, tj. u obavljanju službene radnje formalno ostaje u granicama ovlasti određenih za njegovu funkciju…”.
Uskok Bandića u “aferi štandovi” tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.
Novu sjednicu optužnog vijeća ponovno je trebala voditi sutkinja Pavelin Borzić. Ista je sutkinja vodila i vijeće koje je 30. ožujka i u drugom slučaju protiv Bandića, tzv. aferi Agram, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage. Zbog toga je odluka o osnovanosti najveće optužnice protiv Bandića odgođena dok Vrhovni sud ne odluči jesu li dokazi u slučaju Agram zakoniti ili nisu.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI