Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Ogrestin film “S one strane” u utrci za Europsku filmsku nagradu

Ogrestin film “S one strane” u utrci za Europsku filmsku nagradu

Zrinko Ogresta

Zrinko Ogresta i glumci filma na filmskom festivalu u Berlinu

Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, objavio je listu pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2016. godini, među kojima je i nagrađivani igrani film S one strane redatelja Zrinka Ogreste. Time film postaje kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu.

Za Europsku filmsku nagradu Ogrestin će se film natjecati u selekciji svjetski afirmiranih redatelja, Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braće Dardenne, Christiana Mungiua i drugih. Na listi filmova kandidiranih za nominacije nalaze se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent MP filmska produkcija) i Sieranevada u režiji Cristija Puiuja (hrvatski koproducent Spiritus movens).
Redatelju Zrinku Ogresti je ovo druga nominacija za ‘europskog Oscara’, nakon što je 1991. bio nominiran u kategoriji debitantskog filma za svoj prvijenac Krhotine.
S one strane nastao je u produkciji Interfilma i koprodukciji Zillion Filma i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Svjetsku premijeru imao je u veljači ove godine na filmskom festivalu u Berlinu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label. Nakon toga prikazan je na brojim međunarodnim festivalima uključujući festivale u Hong Kongu, Karlovim Varyima, Beogradu, Sarajevu, La Rochelleu itd. do najnovijeg festivala u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je sedam Arena, uključujući Grand Prix te Arene za režiju, scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.
“S one strane” prati patronažnu sestra koja pokušava pobjeći od tereta prošlosti, što joj zbog nje same i okruženja u kojemu živi nije nimalo jednostavno. Film progovara o temama krivnje, oprosta, zaborava i osobnih demona. U glavnim ulogama su Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, a scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta.
Europske filmske nagrade nagrađuju najveća dostignuća europske filmske kinematografije za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i glumca te scenarista prema glasovima članova Europske filmske akademije. Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će za nominacije u spomenutih pet kategorija, a svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će dobitnici biti proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj. Više informacija o Europskoj filmskoj nagradi potražite na ovoj poveznici.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI