Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Manjinska hrvatska koprodukcija “Kuća drugih” gruzijski kandidat za Oscara

Manjinska hrvatska koprodukcija “Kuća drugih” gruzijski kandidat za Oscara

Kuca drugih

Iz filma Kuća drugih/Izvor HAVC

Dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others), nastao kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, izabran je za službenog gruzijskog kandidata za 89. nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji strani film u 2016. godini.

Režiju potpisuje Rusudan Glurjidze koja je uz Davida Chubinishvilija zaslužna i za scenarij. Ovo joj je debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje za koje je prije mjesec dana u programu East of the West 51. Karlovih Vara osvojila glavnu nagradu za najbolji film. Producent filma je Zurab Magashvili, montažeri su Gigi Palavandishvili i Levan Kukhashvilia, a glavne uloge u filmu nose Olga Dikhovichnaia, Zurab Magalashvili i Salome Demuria, dok produkciju potpisuje Cinetech Film Production.
Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je uz to zajedno sDušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka. Uz njih okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu čine Dominik Krnjak, Hrvoje Šimić, Ivan Komlinović, Boris Vagner i Mario Bišćan. Zanimljivo je naglasiti kako je cijeli film zvučno rekreiran u postprodukciji na čemu je radila upravo hrvatska ekipa.
Dosljedno Gorkinoj jednostavnosti izgrađena je i glazba Dušana Maksimovskog. Jedanaest klavirskih minijatura gledatelje vodi kroz unutarnji svijet likova i dodatno pojačava njihove dojmove. Zvukovi svih ptica i životinja u filmu su obrisani, a izgrađeni su samo na mjestima gdje je njihovo pojavljivanje na slici i u zvuku jasan simbolički podtekst. Dizajn zvuka je minimalan, organski i prozračan, ostavljajući puno prostora za igru s detaljno razrađenim folyem kao prevladavajućim zvučnim elementima. Tako postavljen koncept zvuka pojačava dramaturgiju pustoši i meditativnog protoka vremena‘ izjavili su Dario Domitrović i Dušan Maksimovski iz Embrio Productiona.
Inspiriran osobnim iskustvom redateljice Rusudan Glurjidze, Kuća drugih (House of Others) je debitantska kvazi-autobiografska drama koja govori o napuštanju i psihološkim ožiljcima rata. Priča ispunjena tugom je ispričana u intimnoj minijaturi o krivnji pobjednika i okupacije osvojene zemlje, postavljena u autentično vrijeme i mjesto.
Ova gruzijska nominacija prva je koja dolazi iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog saveza, a 89. dodjela nagrade Oscar održat će se u Los Angelesu 26. veljače 2017. godine.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI