Neovisni novinarski portal
5.3.2021.
POLITIKA
Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat  (Foto: Tris/H. Pavić)

Kujundžić kao “ispomoć” Hasanbegoviću

Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat (Foto: Tris/H. Pavić)
Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat  (Foto: Tris/H. Pavić)

Milan Kujundžić u Šibeniku 2014. kao predsjednički kandidat (Foto: Tris/H. Pavić)

Svjedočimo li predizbornom diskreditiranju “očeva i sinova”, roditelja i djece, novom govoru mržnje proizvedenom za izborne potrebe na starim premisama o jugoslavenčinama, komunjarama i sveprisutnom udbaškom zatiranju hrvatstva? Imamo li opet na stolu ultimativnu lustraciju kao prioritet umjesto gospodarskih i socijalnih tema? Je li Zoran Milanović sasvim nepotrebnom opaskom o majci “vojnoj lekarki” njegovog političkog suparnika Andreja Plenkovića, otvorio Pandorinu kutiju iz koje su nepovratno izmilili kojekakvi poskoci i “crne mambe”, pa sad mahnito grizu koga stignu…?

Slušamo tako od Milana Kujundžića, HDZ-ova povratnika sa suficitom hrvatskih pravedničkih poriva, kako prve suradnike šefa SDP-a i njihove roditelje, naziva udbašima i ubojicama !? Tko su ti ???
Ako je Kujundžić pojačanje koje je Plenkoviću trebalo da izbalansira odnos HDZ-ovih „ultraša“ i „umjerenjaka“, a i da disperzira fokus javnosti sa Zlatka Hasanbegovića, bilo bi bolje da ga je ostavio neka čeka da mu drugdje svane Hrvatska zora…

Ostavite obitelji izvan kampanje!

Uvođenje članova obitelji u predizbornu kampanju i međusobne obračune političkih suparnika, nema ni racionalno ni moralno opravdanje, a ni političku isplativost. Kampanja koja za kolateralne žrtve ciljano odabire nečiju obitelj, odiozna je i kontraproduktivna. A kako vidimo generira i nove rukavce koji nas guraju u povijesne obračune i revitaliziranje stare mržnje i podjela.
Milan Kujundžić, poznati HDZ-ov liječnik s Pavelićevog groba (2003. je s grupom liječnika u Madridu, gdje je bio na međunarodnom kongresu gastroenterologa, obišao grob poglavnika NDH), ispostavlja se kontrapunktom Plenkovićeve umivene kampanje, koji, izgleda, ima zadatak održati izvorni HDZ na životu, ako treba i javnim stigmatiziranjem navodnih udbaša i ubojica hrvatskih domoljuba, i to u prvom Milanovićevom ešalonu. Nekom vrstom političkog prijekog suda. Preostaje nam od ovog HDZ-ovog povratnika saznati tko su ti krimogeni, opskurni likovi i kome su oni došli glave… Sve drugo bilo bi neozbiljno i neodgovorno predizborno lupetanje s onu stranu pameti.
No, budimo pošteni. Tu vrst „gorkih začina“ u kampanju je uveo šef SDP-a. Najprije tijekom HTV-ovog sučeljavanja s Plenkovićem, kada je ničim izazvan javnosti otkrio prvi put svoga „dedu ustašu“, iako ga nitko o tome ništa nije pitao. Vjerojatno je računao da će uz jednog „dedu partizana“ radi ravnoteže dobro doći drugi „deda ustaša“. Dva djeda partizana, bila bi mu previše. Pa je došlo vrijeme „pohvaliti“ se i s „dedom ustašom“ iz Ličkog Lešća, koji mu čak i nije pravi djed, nego je tek oženio njegovu baku udovicu i pomogao joj podići djecu. Bila je to prva relativizacija za kojom je predizborno posegnuo želeći biračima reći „nisam vam ja nikakva komunjara“. Nedugo zatim, na zatvorenom sastanku s predstavnicima branitelja šatoraškog backgrounda, sasvim usput je nabacio kako „nije meni majka bila vojna lekarka kao Plenkoviću“. Čime je, jasno, sugerirao povezanost majke šefa HDZ-a s neprijateljskom JNA. Ta je retorika dosad bila imanentna političkoj desnici, i to onome njezinom ekstremnom, primitivnom krilu. Otkud ideja čelniku socijaldemokrata da bi mu takvo prizemno uplitanje obitelji moglo biti produktivno? I to manirom najopskurnijih likova s rubne desne scene koji svaku vezu s bivšim režimom, u kojemu su se, nota bene, i sami rodili, školovali, osposobili za rad i dokazivali u svojoj profesiji, drže diskreditirajućom.
Uostalom, majka koja je radila u nekadašnjoj vojnoj bolnici, ni po čemu ne može biti na sramotu sinu, a niti bi samo iznošenje te činjenice bilo uvredljivo da se Milanović nije dodatno potrudio njezin status ironizirati srbizmom (lekarka).

Oko za oko, Plenkovićeva majka za Milanovićeva oca…

Poslije smo u pokušaju neutraliziranja ispada čuli kako se svojedobno Plenković samo smijuljio kada su Milanovićeva oca neki HDZ-ovci optuživali da je ubojica hrvatskih emigranata (i imputirali mu povezanost s ubojstvom Brune Bušića). Ali, zar je to bio motiv prvaku SDP-a da ošine po Plenkovićevoj majci na tako nedostojan način?!
Sada je u igru, baš kao da je jedva dočekao (valjda da šefu pokaže svoju zahvalnost što ga je vratio pod kapu HDZ-a i da mu demonstrira svoju duboku lojalnost), utrčao Milivoj Kujundžić i obasuo glorijama „uvrijeđenu majku“ Andreja Plenkovića, koja je “vrhunski kardiolog, liječnica s toplim osmijehom i izrazito izraženom humanošću“, spoj stručnosti i socijalne komponente. I bilo bi bolje Zoranu Milanoviću da pogleda oko sebe, sve sami udbaši i ubojice hrvatskih domoljuba, osvetnički je ubacio upljuvak u predizborni javni prostor ionako olovno otežao od ustaša, partizana i udbaša. Jer, kako drži Kujundžić, nije to samo pitanje hrvatske prošlosti i sadašnjosti, nego nadasve budućnosti. Teško nama ako nam budućnost ovisi o tome…
Kujundžić tvrdi da u arhivama SDP-a postoje spiskovi svih udbaša koji su proganjali i ubijali hrvatske domoljube i poziva Milanovića da ih objavi. A možda da ih sam prokaže, kad već o njima sve znade. Milanoviću ionako ne bi vjerovao…
Tako se uoči izbora javni prostor zagađuje uvredama, diskreditacijama, spiskovima „izdajnika i ubojica roda svoga“, tajno snimanim razgovorima „u dobroj vjeri“, ukratko, blatom politike u koje su nas uvaljali. A mi ćemo ih ponovo izabrati…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI