Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
IZDVOJENO / REPORTAŽE
Publika na trajektu Spužvar, bodri pred ciljem

Krapanjska regata u ženskom veslanju:
Kako su “vozile”, a da plivati nisu znale!

Publika na trajektu Spužvar, bodri pred ciljem
Krapanj 1

I sa 77 možete itekako veslati ali samo ako ste s Krapnja / Foto. J.Krnić

Otok Krapanj donedavno poznat isključivo kao najniži naseljeni otok na Jadranu te otok poznatih ronilaca i spužvara, već petu godinu za redom njeguje svoju tradiciju slaveći žene. Jedinstvena regata u kojoj veslaju isključivo žene podsjeća na težak život Krapljanki koje su, kada su očevi, braća, muževi odlazili na more, ostajale same brinući se za kuću, polja i vinograde do kojih je trebalo brodom. Na vesla.

Držale su Krapljanke sva četiri kantuna kuće i ništa im nije bilo teško, u polje se išlo, kažu, uz pjesmu. Iako su Krapljanke za veslima danas tek slika iz prošlosti, kada se jednom godišnje nađu na regati čini se kako im je to ostalo u krvi. Zamahuju veslima sigurno, imaju force, poznaju more, sigurno plove kroz kurenat.
– Priča o jakim ženama s Krapnja bila je dosad potisnuta i nitko nije znao kako su imale težak život. One su održavale kuću, brinule o obitelji, obrađivale polja – sve su imale na svojim leđima. I ova regata je njima u čast, slavimo njihovu požrtvovnost ali ovo je i način njegovanja naše tradicije – kaže Milena Mratnić koja je prije pet godina započela s organiziranjem regate u ženskom veslanju.
Regata je, dodaje Mratinići, očuvala i stare brodove, koji se sada održavaju i uređuju, a postala je i događaj koji ne propuštaju oni koji su se s Krapnja otisnuli na sve strane svijeta pa su ove godine na regati veslale i Krapljanke koje već više desetljeća žive u Americi, Australiji, Norveškoj…
I tako se na Krapnju “U susret Gospi od Anđela” nađu svi koji imaju otočke krvi pa nakon što protresete obiteljske veze uz pitanje “a čigova si ti “, krenu priče o starim vremenima, o spugama, koraljima, ronjenju, poljima, ženama koje su veslale, a nisu znale plivati… i svemu onome što je “nekada bilo”. Krapljanke u narodnim nošnjama s velikim kofama nude vas friškim smokvama, rakijom, bevandom. Krapanj ponovno oživi kao 60-tih godina prošlog stoljeća kada ga je nastanjivalo 1 500  ljudi u odnosu na današnjih 100-tinjak.
Krapanj 7

izložba fotografija u uljari sv. Lovre “Kako smo lani vozile”/Foto. J.Krnić

 

Izložba fotografija ” Kako smo lani vozile”

Privukla je regata i brojne fotografe, mahom članove Foto kluba Šibenik koji su, svojom izložbom postavljenom u staroj uljari sv. Lovre, podsjetili kako se “lani vozilo”. A za sve je kriv šibenski fotograf Željko Krnčević koji je prošle godine prvi put gledao regatu.
– Na izložbi je 20-ak fotografija sa prošle regate, a uz moje fotografije tu je i po nekoliko fotografija Nikoline Vuković Stipaničev, Mate Gulina, Borisa Stanića, Zdenka Zjačića, Dragana Zrnčevića i Ane Vlahov. I ove godine regatu prate članovi Foto kluba Šibenika pa bi ovakva izložba mogla postati i tradicija – kaže Krnčević koji je potom balansirajući na provi pasare “hvatao” kadrove za sljedeću izložbu fotografija.
Krapanj 14

“Okršaj” pred ciljem/Foto. J.Krnić

 

Žestoka borba do cilja

Vesla se, ove godine na Krapnju, uhvatilo 35 žena svih generacija. Najstarijoj Smiljani Milutin je 77  godina, a za veslom se pokazala vještijom od mlađih i svoju je ekipu “doveslala” do drugog mjesta. No neslužbeno im dodjeljujemo prvu nagradu za najljepši brod iako ih “Marija” nije dovela do pobjede.
Na oko 700 metara dugoj stazi najbrža je bila posada gajete Pekas ŠB 537, pa iako su već nakon prolaska kroz cilj počele svaliti do službene potvrde trebalo je pričekati da konačnu odluku donese sudac Ivan Despot (veslač iz zlatne generacije VK Krka).
– Regata je bila vrlo zanimljiva i napeta, a kod samog cilja smo imali jedan problem pa je zbog toga trebalo malo pričekati proglašenje pobjednika. Naime gajeta oznake ŠB 2899 je diskvalificirana jer je ušla u liniju ostalih gajeta i sprječavala ih je da prođu ciljem – objasnio je Despot kojem sigurno nije bilo lako kada se našao nasuprot nezadovoljnih Krapljanki, ali na kraju je važan i “far play”.
Kapetanica pobjedničke posade i vlasnica gajete Pekasovih,  Elza Curavić pri je put slavila pobjedu na regati, iako sudjeluje svake godine.
Krapanj 10

Pobjednice regate: Kristina Gović, Marica Tanfara, Elza Curavić, Milena Tanfara i Ana Palić/Foto. J.Krnić

 

– Ova je ekipa žena po pri put skupa veslala i prije regate uopće nismo trenirali – suvereno će Elza ponosna i na svoju stogodišnju gajetu koje je, kaže, dobro očuvana. Na Krapanj je, priča nam, došla iz Zatona prije 33 godine.

 

U pobjedničkom timu skoro su sve žene stalno nastanjene na otoku. Najstarija 70-godišnja Kristina Gović živi na Krapnju kao i najmlađa 38-godišnja Milena Tanfara inače rođena u Norveškoj te Marica Tanfara. Peta članica posade Ana Palić je iz Zagreba ali na Krapnju ima kuću. Među njima jedino je Kristina Gović  s pravim veslačkim iskustvom iz “mladih dana”.
– Vozile smo u Jadrtovac u polje. Na četiri vesla trebalo nam je pola sata ako je bilo lipo vrime, a kad bi bilo nevrime onda i puno više – prisjeća se Kristina.
Ne vataju se Krapljanke više vesla, nema potribe jer svi imaju pente, “pruga”( brodska linija) do otoka je redovita, pričaju nam najbrže veslačice koje su kao nagradu dobile spare koje je sašila poznata šibenska modna dizajnerica Karmen Herceg koje također vuče korijene s Krapnja.
Krapanj 8

Modeli Karmen Herceg inspirirani krapanjskim motivima i bojama/Foto. J.Krnić

 

A njena sjećanja na Krapanj iz djetinjstva pretočena su u posebnu ljetnu kolekciju.
– Inspiracija za kolekciju su već poznati krapanjski motivi od spužvi, školjaka, narodne nošnje odnosno sve ono što asocira na Krapanj. Modele su nosile žene i djevojke koje ili žive na otoku ili su na neki način vezane za njega. Ukupno je 16 ljetnih modela od kojih svaki ima nešto prepoznatljivo baš za Krapanj – kaže Herceg te dodaje kako su svi modeli ponuđeni na prodaju.
U programu  “U susret Gospi od Anđela” sudjelovali su i Svetin Milutin Mačak i Marin Curavić koji su izveli su pjesmu Veslale su naše mati“, Siniša Kostelac  s recitalom: “Vridne majke, Krapljanke” i “Priko malo mora”, KUD Spužvar, Vodiške mažoretkinje, Pjevačko Društvo Marjan-Marjanke i klapa Cromatica.
I baš kad pomislite kako, do sljedeće godine na regati, nećete vidjeti Krapljanku za veslima, prema Velikom portu približava se nasmijana otočanka. Vesla, iako je na brodu i penta. Doznajemo kako je riječ o 82-godišnjoj Frani Tanfara koju zovu “Beba”. Prolazi kraj nas s osmijehom i vjerojatno se čudi zašto je zovemo i što je to tako zanimljivo u njenom veslanju kad ona to radi cili život.
Krapanj 12

Frana Tanfara je veslala izvan konkurencije/Foto. J.Krnić

 

 

 

 

Kako su Krapljanke “vozile” ovu godinu pogledajte u FOTOGALERIJI:
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI