Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
IZDVOJENO
Knin: Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”

Knin:
Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”

Knin - Tvrđava3

Foto.H.Pavić

 

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja”, održava se danas u Kninu.

Na kninskoj tvrđavi svečanom podizanju zastave na kninskoj tvrđavi nazoče državni i vojni vrh na čelu sa predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom tehničke Vlade Tihomirom Oreškovićem.
Nazočili su i brojni istaknuti javni djelatnici, između ostalih, tu su bili ministri u tehničkoj Vladi te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i mnogi drugi.
Crkvena zvona u Kninu oglasila su se zvonjavom u 9 sati i 43 minute označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 21. godinu hrvatske oslobodilačke snage ušle u Knin čime je bila završena vojno-redarstvena akcija “Oluja”  kojom su pod hrvatsku upravu vraćena okupirana područja koja su nadzirale srpske okupacijske  snage.
Nakon što su  pročitana imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji”, uslijedio je prelet vojnih zrakoplova, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak  21. obljetnice “Oluje”.
Zastavu na kninskoj tvrđavi podigao je  pripadnik legendarne  113. brigade Joso Kursan.  Bio je pripadnik 113. brigade od 21. kolovoza 1991. do 4. listopada 1994., nakon čega ga je postao pripadnik 7. gardijske brigade Puma.
Još jedan pripadnik 113. brigade,Vinko Erceg, pomogao je u podizanju zastave.
-Ponosan sam na sve dane, i sve što je bilo. Bili smo od šibenskog zaleđa, preko skradinskog zaleđa pa do Knina – kazao je Kursan te dodao kako iako je imao samo 21 godinu, tijekom akcije nije bilo straha.
– Znali smo zašto idemo u akciju i nije bilo straha. U trenutku kada se na kninskoj tvrđavi dizala hrvatska zastava osjećao sam se ponosno i sretno jer smo napokon dobili ono što smo tražili – dodao je Erceg.

 Davor Domazet Lošo: Domovinski rat je najčistiji rat u povijesti ratovanja.

– Svake godine ponovno se potvrđuje istina o Domovinskom ratu i Oluji. Domovinski rat, a kao strateg znam što govorim, je najčistiji rat u povijesti ratovanja. Najčistiji je iz tri razloga. Prvo što je primijenjena do tada najsuvremenija doktrina integriranog bojišta. Drugo, Oluja je čin dobra iz razloga što je u Oluji ostavljena sloboda djelovanja neprijatelju. Oluja koja je bila planirana dvije godine prije nego što je izvedena, je bila planirana tako bude što manje žrtava, i hrvatskih i srpskih. I treće, Oluja je jedina operacija u povijesti koja je spriječila genocid. I zato Oluju koja je temelj Hrvatske države, Hrvati moraju slaviti kao svoj najveći blagdan – istaknuo je Domazet Lošo.
Knin - Mario Bilać i Edvard Baltić

Knin – Mario Bilać i Edvard Baltić/Foto.H.Pavić

Mario Bilać, jedan od veterana i prvih ljudi koji su stigli u Knin, prisjetio se 5. kolovoza 1995.

– Kad smo došli do kninske tvrđave, znalo se samo jedno, trebalo je doći na vrh tvrđave i skinuti zastavu kojoj tamo nije bilo mjesto i postaviti hrvatsku trobojnicu – kazao je Bilać.
Uz njega, prvi hrvatski branitelji koji su se popeli na kninsku tvrđavu bili su Eduard Baltić, Jasmin Hadžić i Ivica Novoselec, pripadnici 7. gardijske brigade “Pume”.
– Bili smo izloženi svemu, nitko, osim našega generala, nije znao da smo mi gore. Nas je mogao tući bilo tko. Onda su bila druga vremena. Teško je uspoređivati, onda je srce bilo puno veće nego danas, danas je veća patnja i bol – kazao je Bilać.
– Mi nismo prvi ušli u Knin ali smo bili prvi na kninskoj tvrđavi i skinuli smo njihovu zastavu. Naš zadatak je bio dosta težak i sam put do tvrđave bio je dug i težak. Padali smo i dizali se. Kada smo skinuli zastavu trebali smo ostati na tvrđavi i čekati dolazak predsjednika Tuđmana ali  Jasmin i ja nismo izdržali jer su naši suborci još uvijek bili u Vrbniku gdje su se vodile borbe, pa smo se pridružili njima – prisjetio se Bilać.

Zoran Maričić, bivši djelatnik MUP-a PU Vukovarsko-srijemske

– Danas mi je izuzetna čast biti na ovome mjestu 21. godinu poslije, gdje smo 1995. došli u ispomoć kolegama tadašnje PU Šibensko-kninske. Izuzetno sam ponosan na svoje djelovanje u Kninu i okolici jer smo omogućili uspostavu ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske. Bio je poseban osjećaj tada ući u Knin koji nije izgledao ovako kako izgleda danas. Izuzetna mi je čast što sam ovdje i kao branitelj i kao ratni vojni invalid, a i zato što dolazim iz Vukovara – kazao je Zoran Maričić koji je sudjelovalo u današnjem podizanju zastave na tvrđavi.
Knin - Tvrđava

Foto.H.Pavić

 Ivan Vrdoljak: Današnji dan treba obilježiti u čitavoj Hrvatskoj sa poštovanjem i zahvalnošću

Među prvim na kninsku tvrđavu stigao je Ivan Vrdoljak, koji kaže kako godinama 5. kolovoza dolazi u Knin i 18. studenog u Vukovar, bio dužnosnik ili ne.
Današnji dan je upravo ono što i samo ime kaže – danas slavimo pobjedu i odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote i zdravlje. Na taj dan svatko će odlučiti gdje će to obilježiti, ali svatko treba imati osjećaj pobjede i zahvalnosti, rekao je Vrdoljak.
– Današnji dan treba obilježiti u čitavoj Hrvatskoj sa poštovanjem i zahvalnošću. To što sam ja ovdje to je pitanje mog izbora i moje emocije – kazao je Vrdoljak.
Na pitanje novinara zašto u Kninu nisu i drugi čelnici Narodne koalicije i je li razlog nedolaska Zorana Milanovića činjenica kako je na proslavi Oluje bio izviždan, Vrdoljak je odgovorio kako se nada da je iza nas vrijeme zviždanja bilo kojem hrvatskom dužnosniku.
– Što dobijaju oni koji zvižde dužnosnicima Hrvatske  Ja poštujem svakog dužnosnika, volio ga, ne volio. I današnje tehničke ministre ili bilo koga.  Poštujmo institucije, Hrvatska će pokazati pa i razinu svoje demokracije kada se institucijama, na događajima koji se žele ispolitizirati, ne događaju takve stvari ma tko bio predsjednik države, Vlade ili ministar – kazao je Vrdoljak.
Knin - TRG AS11

Foto.H.Pavić

U Knin su pristigli brojni građani kojih se, po najavama, očekuje oko 100.000. Među njima su brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u “Oluji”.
S Tvrđave svečanost se preselila u središte grada svečanim mimohod Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih i vojnih uzvanika, branitelja i građana .
Na Trgu Ante Starčevića, po dolasku mimohoda, položeni su  vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95.”
Kod Spomenika Hrvatske Pobjede “Oluja 95” na glavnom kninskom trgu vijence su položili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar obrane Josip Buljević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ravnatelj Policije, župan šibensko- kninski, gradonačelnici Knina, Vukovara i Zagreba te predstavnici branitelja iz Domovinskog rata.
Nakon toga uslijedila je sveta misa za Domovinu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, te podjela vojničkog graha građanima i prijateljima Knina, a u ranim poslijepodnevnim satima obilazak braniteljskih zadruga.
U sklopu svečanosti  tijekom dana  na trgu kod Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”  te u parku u Ulici dr. Franje Tuđmana predviđen je vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne.
U poslijepodnevnim satima predviđen je kulturno-zabavni u sportski program.
Proslava završava u večernjim satima koncertom “Pobjeda za heroje”, na kojem će, prema najavama, između ostalih nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, Tamburaški orkestar HRT-a  i pjevač Marko Perković Thompson. Za vrijeme ovog koncerta, koji će početi u 21 sat,  bit će organiziran i pozivni centar,  a sredstva prikupljena telefonskim pozivima tog centra bit će namijenjena za obnovu vodotornja u Vukovaru. Vatrometom najavljenim po završetku koncerta završit će cjelodnevna ceremonija u Kninu.
Knin - Trg AS3

Foto.H.Pavić

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI