Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
JU Nacionalni park „Krka“ na putu do energetske neovisnosti

JU Nacionalni park „Krka“ na putu do energetske neovisnosti

Recepcija manastir Krka

Foto: Np Krka

Javna ustanova „Nacionalni park „Krka” obnovila je recepciju na ulazu u manastir Krka na koju je postavljen fotonaponski sustav.

Kako su izvijestili iz uprave Parka na objektu su sanirana oštećenja i nedostaci, ugrađen učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja te je na njega postavljen fotonaponski sustav snage 2,80 kW koji sadrži i baterijski paket kapaciteta 5 kWh kako bi električna energija bila dostupna u trenucima kada nema dovoljno sunčeve energije za potrošnju. U sklopu rekonstrukcije postavljeni su i sustav alarmne zaštite i video nadzora.
Kako ističu iz  Np Krka ovaj projekt ima za cilj educirati posjetitelje i lokalno stanovništvo o energetskoj učinkovitosti i potaknuti ih na korištenje obnovljivih izvora energije.
Ujedno je to i prvi korak na putu do energetske neovisnosti Parka i potpunog prelaska na obnovljive izvore energije. Prelaskom na obnovljive izvore energije JU „NP Krka“ želi očuvati izvornu prirodu te svojim primjerom osnažiti i motivirati druge institucije i lokalno stanovništvo na korištenje modernih tehnologija u svrhu povećanja energetske učinkovitosti.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI