Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA
Izložbom u pogonu propalog Dalmacijavina počeli ‘Umreženi susreti’ u Jelsi

Izložbom u pogonu propalog Dalmacijavina počeli ‘Umreženi susreti’ u Jelsi

‘Umreženi susreti’ naziv je projekta europske kulturne suradnje u trajanju od svibnja 2015. do prosinca 2016. godine. Trenutačno je na Hvaru.

13987647_1209880129064452_3145569187798360633_o

Umjetnički EU projekt „Umreženi susreti“, koji analizira načine komunikacije relevantne u postojećoj tehnološkoj, društvenoj i kulturnoj stvanosti te ima za cilj pokazati kreativne potencijale malih otočnih mjesta koja često ostaju izvan obuhvata suvremene kulturne produkcije, upravo traje u Jelsi na otoku Hvaru.
Četiri dana nimalo uobičajenih performansa te stručnih diskusija, otvoreno je izložbom u pogonu Vinarije Dalmacijavino, zgradi koja je sagrađena još 1960. godine. Svoje instalacije izložili su novomedijski umjetnici Ana Kovačić, Hrvoslava Brkušić, Vitar Drinković.
Zgradu Dalmacijavina u Jelsi projektirao je arhitekt Stanko Fabris. Nešto ranije gradila se i Fabrisova vinarija Dalmacijavina u Starigradu, koja je zajedno s jelšanskom činila poduzeće Hvarske vinarije. Zbog geografskog položaja, u starigradskoj se vinariji proizvodilo uglavnom bijelo, a u jelšanskoj crno vino, čuveni hvarski plavac. U najboljim godinama, kada su Hvarske vinarije zapošljavale 80 radnika i imale distribucijsku mrežu u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, jelšanska je vinarija radila sa punim kapacitetom (250 vagona). Danas ove dvije vinarije imaju ukupno 5 zaposlenika, a proizvodnja je u potpunosti stala.

Kulturna demokracija

– Projekt „Umreženi susreti“ vodi umjetnička skupina okupljena oko festivala Kaunas Bienale iz Litve. Radi se o značajnom festivalu suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama, osnovan pred dvadeset godina inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti – kažu organizatori.
Važna karika u „Umreženim susretima“ svakako je i Hrvatska kreativna agencija LAB 852, koja je u sklopu dosadašnjih projektnih aktivnosti proizveo šest novih radova hrvatskih umjetnika iz područja tekstila, zvuka, arhitekture, svijetla i glazbe. LAB 852 prošlog se ljeta na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila predstavio s projektom „Agora or Artistic Assembly“, što je bila priprema za odlazak na Kaunas Bienale s istim projektom.
„Umreženi susreti“ osim izložbe u Dalmacijavinu nudi i audiovizualni performans „Hairy Hairy Mouth“, koncert grupe Chui, kao i stručno vođenje šetnje. – Večeras, u nedjelju 21. kolovoza,  pričamo o umjetnosti, prostoru, kulturnoj demokraciji i participaciji uz prezentaciju zanimljivih primjera iz Litve, Italije i Hrvatske. U panel diskusiji u Svečanoj dvorani u Jelsi sudjeluju dr. Virginija Vitkiene, Ana Čižauskiene, obje iz Litve, zatim dr. Ivo Čović, Damir Gamulin Gamba, Ana Kovači i Vitar Drinković – rekla je za TRIS Danijela Oberhofer Tonković u ime organizatora.
Fotogalerija Ane Čižauskiene i Dariusa Petrulisa:

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI