Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
IZDVOJENO
Ivica Glavota u Kninu : Ispričavam se, moj narode, što nismo odradili posao do kraja pa sada moraš trpjeti ovakva sranja i uvrede u vlastitoj zemlji

Ivica Glavota u Kninu :
Ispričavam se, moj narode, što nismo odradili posao do kraja pa sada moraš trpjeti ovakva sranja i uvrede u vlastitoj zemlji

Knin - Ivica Glavota3

Ivan Glavota/Foto.H.Pavić

“Ispričavam se svima kojima nismo uspjeli pomoći i spasiti živote, a najviše tebi narode što nismo odradili posao do kraja i što sada morate trpjeti sranja u vlastitoj zemlji”, poručio je pukovnik u miru Ivica Glavota koji je, u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i obilježavanja 21. godišnjice akcije “Oluja”, govorio u ime branitelja.

– Slavimo 21. godišnjicu pobjede nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama na početku 20. stoljeća. I točka. Kako ćemo slaviti to je samo naša odluka i nitko nam i nikada neće moći niti smjeti određivati. Svi oni koji ne žele slaviti, široko im bilo polje – kazao je Glavota nakon čega se kninskim Trgom Ante Starčevića prolomio pljesak.
Glavota je istaknuo kako se uz vodstvo predsjednika Tuđmana i snažnu volju, vjeru i nemale žrtve izvojevala sloboda hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske. Oluja je bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata, a branitelji  su bili počašćeni povijesnom prilikom da budu sudionici stvaranja Republike Hrvatske.
Borba za suvremenu hrvatsku državu Olujom nije završila, nastavio je Glavota.
– Završio je samo prvi čin, a drugi čin je trebala biti borba za napredak u svim segmentima društva. I što bi danas rekli? Je li drugi čin započeo? Je li se tko borio u drugom činu i da ne pitam je li završena i provedena akcija. Ljudi moji, čin nije ni započeo, 21 godinu nakon što smo im omogućili da u udobnim foteljama brinu o državi, što su učinili!? Fotelje su koristili, a ne samo fotelje i prije toga su se posvetili samo svom osobnom probitku. Čak i kada je cijena bila previsoka. Kada im je darovana fotelja došla u pitanje, sjećate se referenduma o izbornom zakonu, tada su svi političari bili protiv i na sve načine onemogućavali prikupljanje potpisa – kazao je Glavota koji je prozvao  bivšeg ministra uprave u SDP-ovoj vladi Arsena Bauka jer su se, kaže, brisali birači u Imotskom, Vrgorcu, Metkoviću ali ne i u Vukovaru gdje se postavljaju ploče na srpskom jeziku.
– Narode moj čekalo se da završnom akcijom riješimo prvi čin  u stvaranju Hrvatske, sretne i ugodne za život. Učinili smo to prije 21 godinu. Bili smo ponosni i sretni, imali smo i mi vjeru da će sljedeći korak biti društveni, gospodarski, socijalni i svaki drugi napredak. A danas nas pripremaju za sljedeći korak,  da trebamo prihvatiti 350 tisuća emigranta. Kažu Hrvatska stari i da nam je to nužno kako bi se pomladili. A nitko ne spominje 350 tisuća i više naših mladih koji su istjerani iz Hrvatske. Pa isti koji nam “dobronamjerno” nude emigrante potjerali su  našu mladost – istaknuo je Glavota.
Hrvatska je u dubokoj krizi, nastavio je Glavota kritizirajući potom i posljednji saziv Hrvatskog sabora.
– Od 225 dana Sabor  je radio 57 dana. Stvarno su se iskazali! Manje od dva dana tjedno. Isto smo mogli mi krajem srpnja i početkom kolovoza 1995., proglasiti kolektivni godišnji odmor, a jedna trećina nas ionako nije dolazila u postrojbe. Nisu imali obavezu. kad bih ih tko pitao zašto nisu na prvoj crti rekli bi oni da imaju drugih obaveza osim sudjelovanja u ratu – sarkastično je Glavota usporedio hrvatske branitelje sa saborskim zastupnicima.
Dodao je kako je dvojio da li išta govoriti ili jednostavno održati 5-minutnu šutnju.
– Šutnja za sve nedaće koje su se nadvile nad nama. Pet minuta gromoglasne tišine! – dodao je Glavota poručujući kako svi imamo isti problem: slušamo, a ne čujemo, gledamo, a ne vidimo.
– Određene kaste etiketiraju narod bez ikakve osnove. Ostalo im je u genima iz komunističkih vremena. Antifašistički tepih su prepunili komunističkim zločincima i zločinima.U tome su dobili četnikovanje koje je dopušteno naročito mladim monasima iz manastira Krka nad čijom  sudbinom se rasplakao propali premijer. A svako propitivanje komunističkih laži u razdoblju od ’41. do ’91. je ustašoidno. Komunizam, gospodo nije antifašizam. Antifašizam nije svjetonazorska politička niti bilo koja druga odrednica. Antifašizam je imao za cilj zaustavljanje fašizma. Prema tome suvremenici antifašizma smo mi bojovnici suprotstavljeni velikosrpskom fašizmu – ustvrdio je Glavota.
Upozorio je i na, kako je rekao, spašavanje “vojnika Mustača i Perkovića”.
– Sve za drugove. I danas su nam u pravosudnom sustavu na visokim pozicijama osobe koje su zdušno branile izručenje. Zašto?- pitao je Glavota. Pred budućom Vladom, dodao je, je riješavanje svim komunističkih zločina.
Poručio je da predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću da  mora “završiti priču o prošlim vremenima”.
– Gospodine Plenkoviću iako ste najavili kako se nećete voditi ideološkim pitanjima, vi ali svi pretedenti na funkcije premijera i saborskih zastupnika, morate završiti priču o prošlim vremenima.  Zarobljeni smo u tim vremenima jer nije došlo do istine, a istina oslobađa i istina će zatvoriti to poglavlje naše prošlosti. Lustracija je istina – kazao je Glavota.
Glavota se obrušio i na, kako je rekao, sve sisatelje sredstava iz državnog proračuna” koji su se “raskmečali čim je časni ministar zatvorio špinu”, aludirajući  posebice na “Novosti” koje bi umjesto da kritiziraju ministra Hasanbegovića zbog fotografija s bojovnicima RH, kako je kazao, trebale služiti za dobrobit nacionalne manjine.
Svoj govor Glavota je završio pozivom narodu da ne dopusti da ih se vuče za nos.
– Ne dopustite da nas vuku za nos raznim obećanjima. Tražimo da rade. Priznajem da sam sa svojom braćom uzeo oružje da zaustavim  srbočetničke horde i priznajem da bih opet to ponovio ako zatreba i to s još većim žarom. Ispričavam se svima onima kojima nismo bili u mogućnosti pomoći  u obrani od srbočetničkih hordi i kome nismo uspjeli spasiti živote. Najviše se ispričavam tebi moj narode, što nismo odradili posao do kraja pa sada moraš trpjeti ovakva sranja i uvrede u vlastitoj zemlji – zaključio je Glavota koji je pozdravljen velikim pljeskom i odobravanjem.

Knin - TRG AS11

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI