Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Branka Juričev-Martinčev (Foto: H.Pavić)

Lista HDZ-a u 9. izbornoj jedinici:
Branka Juričev Martinčev prva, Hrvoje Zekanović iz Hrasta sedmi

Branka Juričev-Martinčev (Foto: H.Pavić)
Branka Juričev-Martinčev (Foto: H.Pavić)

Branka Juričev-Martinčev (Foto: H.Pavić)

Branka Juričev Martinčev, vodička gradonačelnica, prva je na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici. To je prvi put da netko iz šibenskog HDZ-a nosi stranačku listu.  Od četiri kandidata iz tzv. šibenske kvote, prošli su i  skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ-a, koji je peti na listi, dok je gradonačelnik Šibenika Željko Burić tek na jedanaestom mjestu. Iznenađenje liste, a kako se čini i povod brojnim prijeporima, je Hrvoje Zekanović, čelnik Hrasta, koji je kao nehadezeovac, unatoč opredjeljenju stranke da na ove izbore ide samostalno, dobio vrlo visoku, sedmu poziciju.

– Ja sam više nego zadovoljan kako je u ovoj križaljci prošao šibensko-kninski HDZ. Budimo realni, ovo je prvi put da imamo svog kandidata na prvoj poziciji, što je dosad još nezabilježeno- zadovoljno će šef ŽO Nediljko Dujić. Ako njega pitate, 9. izborna jedinica i nije bila tako sporna kako je to u javnosti izgledalo. Problem je nastao prije svega zbog velikog broja kandidata i potrebe stranke da ide s novim licima i imenima. A otkud Zekanović na listi HDZ-a?

– Očigledno je to stvar dogovora vodstva Hrasta i HDZ-a, a rezultat tog dogovora je po jedno mjesto za Hrast u 9. i 10. izbornoj jedinici. Ustvari, istina je da Hrvoje Zekanović nije na listi kao predstavnik Hrasta, nego HDZ-a- veli pomalo kontradiktorno Dujić. Što to znači?

– Očito je posrijedi procjena vodstva HDZ-a da će taj dio političke scene koji danas okuplja Hrast krenuti prema HDZ-u, odnosno, vrlo je vjerojatno da će cijeli Hrast završiti u HDZ-u- smatra Dujić, anticipirajući neko buduće stanje i perspektivu stranke koju je osnovala i obilježila svojim regresivnim stajalištima notorna Željka Markić.

Nediljko Dujić s predsjdnikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem (Foto: Tris/H. Pavić)
Nediljko Dujić s predsjdnikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem (Foto: Tris/H. Pavić)

Otkud šibenski gradonačelnik Željko Burić na dnu liste, pitali smo Dujića.

– Željko Burić se više puta dosad javno deklarirao kao kandidat za još jedan mandat gradonačelnika. Stoga je na listi, na osobni zahtjev, više kao potpora negoli kao pretendent za zastupnika. A i inače je stav stranke  da župani i gradonačelnici ne budu na listi, odnosno da eventualno zauzmu počasne, zadnje pozicije kao svojevrsna potpora listi. HDZ više neće prakticirati tu dvojnost uloga, jer je ocijenjeno da su poslovi župana i gradonačelnika prezahtjevni da bi se uz njih kvalitetno mogla obnašati još jedna, zastupnička dužnost- ističe čelnik šibensko-kninskog HDZ-a. Rezultat takvog stajališta stranke je, kaže, da su svi župani, osim sisačko-moslavačkog, odustali od kandidature, a slično je i s gradonačelnicima.

Dr. Željko Burić
Dr. Željko Burić

No, i sam Dujić je gradonačelnik (Skradina), a evo i u vrhu je liste za Sabor (!?)

– Odradit ću gradonačelnički mandat do kraja, a to je još nekoliko mjeseci, a onda ćemo vidjeti što ću. Ali, jedno je sigurno: na dvije stolice neću sjediti- decidiran je Dujić.

Iznimno je, ponavlja, zadovoljan kako je u ovom raspoređivanju snaga za novi saziv Sabora prošao HDZ županije, a jedino za čim žali, priznat će, jest što nije pokriven drniško-kninski kraj i zato će ljudi s tog područja, napominje, imati prioritet kod kadroviranja u izvršnoj vlasti.

Kontroverzne izjave i izljeve nezadovoljstva gospićkog čelnika HDZ-a Darka Milinovića, zbog kojega je vjerojatno i Ivana Maletić odstupila s vrha liste u 9. izbornoj jedinici, Dujić nije htio komentirati. Neslužbeno, međutim, doznajemo da je Dado Milinović pretendirao nositi listu u svojoj izbornoj jedinici, a sve ispod toga bilo je izvor njegovih nezadovoljstava i frustracija…

Hrvoje Zekanović (Foto H. Pavić)
Hrvoje Zekanović (Foto H. Pavić)

Potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović, koji je na prošlim izborima bio na 9. mjestu na listi Domoljubne koalicije za 9. izbornu jedinicu, sada je ‘pao’ dva mjesta niže. Sudeći po rezultatima svih dosadašnjih izbora za Hrvatski sabor, sedmo mjesto na listi HDZ-a mu jamči ulazak u Sabor.

– Tako se govorilo i na prošlim izborima, kada sam bio na 9. mjestu, ali o tome tko će biti saborski zastupnik odlučuju hrvatski građani 11. rujna. Meni je drago da se nastavlja suradnja Hrasta i HDZ-a, kao dvije svjetonazorski i programski bliske stranke, i vjerujem da smo uspjeli složiti listu koja će polučiti dobar izborni rezultat, da smo istaknuli ljude koji će doprinijeti izbornoj pobjedi na nacionalnoj razini i koji će sutra moći i htjeti provesti ono što u kampanji nudimo građanima. Kako se sada čini, u fokusu ove kampanje bi mogli biti predsjednici dvaju najvećih stranaka preko kojih će biti suprostavljeni ideje i programi, ali to ne znači da za izborni rezultat i kasnije za provedbu zacrtanih ciljeva neće biti važna svaka osoba na listi. Siguran sam da ćemo u ovakvom sastavu moći više doprinijeti ne samo ostvarenju nacionalnih političkih ciljeva, već i promociji Šibenskih interesa na nacionalnoj razini, jer su naš grad i županija u svim dosadašnjim kombinacijama bili gurani u treći plan – rekao nam je Zekanović.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI