Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
Hrvatski kandidat za Oscara Ogrestin film „S one strane“

Hrvatski kandidat za Oscara Ogrestin film „S one strane“

s one strane

Film „S one strane”, redatelja Zrinka Ogreste  hrvatski je kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji film na stranom jeziku, odlučila je u utorak Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika(HDFD).

U Komisiji HDFD-a, sastavljenoj od petnaest članova svih strukovnih ogranaka Društva bili su: Martin Babić, Martina Biljan, Jelena Drobnjak, Dominik Galic, Iva Grahor, Svetlana Gutić, Hrvoje Habljak, Ivica Hušnjak, Thomas Krstulović, Maja Midžor, Predrag Petrović, Neda Hana Radić, Goran Ribarić, Neven Svalina te Siniša Hajduk.
Komisija je odlučivala između tri prijavljena filma – Imena višnje Branka Schmidta,  Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza i  S one strane Zrinka Ogreste.
 Nakon što su odgledali sve prijavljene filmove, članovi Komisije su tajnim glasovanjem odlučili da će  film S one strane biti hrvatski kandidat za Oscara, priopćio je predsjednik Komisije Siniša Hajduk.
Film je napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.
 S one strane sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od središnjih i najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila, navode iz HDFD-a.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI